Intel incearca sa intre in lumea Android de ceva timp dar nu a avut mare succes pana acum. Pe piata exista putine dispozitive Android ce folosesc procesoare Intel Atom x86 dintre care s-au vandut putine. Gigantul producator spera sa schimbe implicarea sa cu introducerea unei noi linii de dispozitive „dual OS„.

Numele de cod „dual OS” se refera la dispozitive ce pot rula Android si Windows, versiunile bazate pe arhitectura de 32 de biti (x86). Mai multe surse sustin ca noua linie de produse va fi prezentata la primul eveniment IT al anului, CES 2014 din Las Vegas ce incepe de luni.

Ideea companiei nu este unica iar Intel nu este primul producator ce incearca sa aduca pe piata dispozitive care ruleaza mai mult de un sistem de operare. In luna Iunie, Samsung a anuntat Ativ Q, un laptop hibrid cu Windows 8 ce poate lansa o versiune virtualizata a Android printr-un singur click. Coincidenta sau nu, numele aplicatiei ce lansa un sistem Android virtual purta numele „Dual OS”.

Patrick Moorhead, analistul principal al Moor Insights and Strategy este putin reticent cand vorbeste de initiativa Intel. Microsoft nu si-ar dori ca asta sa se intample, trimitand astfel un mesaj gresit dezvoltatorilor. Microsoft incearca sa combine in totalitatea Windows si Windows Phone cu scopul unificarii magazinelor de aplicatii. Ideea ca o aplicatie Windows creata pentru desktop ar putea rula si pe Windows Phone este destul de buna dar dezvoltatorii nu au primit prea bine nici Windows 8 si nici Windows Phone.

Microsoft ar putea incerca sa convinga producatorii hardware sa isi anuleze planurile inainte de evenimentul din Las Vegas. Compania ar putea avea de suferit pe urma initiativei Intel, bugetul ar putea scade dar ar putea afecta si producatorii in privinta reducerilor oferite la vanzarea produselor cu Windows 8 preinstalat.

Nu doar Microsoft dar si Google si-ar putea lua masuri in aceasta privinta. Google ar putea interzice accesul la magazinul oficial de aplicatii, Google Play Store dar si la aplicatiile oferite de serviciile Google Play ca Gmail sau Google Maps. Chiar daca sistemul de operare Android poate fi folosit gratuit de producatorii hardware, Google ar puterea de a bloca accesul dispozitivelor Dual OS daca ar putea fragmenta ecosistemul Android.

Tehnologia evolueaza dar marii giganti software se pot teme de anumite inovatii iar cei ce pot avea de suferit vor fi utilizatorii finali. Cu toate astea mai este putin pana la CES 2014, o sa aflam mai multe atunci, va tinem la curent.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.