2013 a fost un an aglomerat pentru ecosistemul Android: telefoanele s-au facut mai mari, mai rapide si mai robuste. Tabletele au crescut iar sistemul Android si-a gasit loc in electronice ca ceasuri si dispozitive de jocuri. Uitandu-ne inainte spre anul ce urmeaza ne putem astepta ca trendul sa continue dar pe o traiectorie putin diferita.

Android va fi prezent la CES 2014 alaturi de anunturi facute de marii producatori hardware iar la MWC 2014, linia de evolutie ar trebui sa fie mai mare.

Un lucru ce nu l-a prezis nimeni pentru 2013 a fost introducerea dispozitivelor in editie Google Play. Momentan sunt pe piata dispozitive de top de la LG, Sony, Samsung si HTC ce ruleaza sistemul Android fara modificari. Aceste dispozitive sunt actualizate rapid cu versiunile recente ale sistemului.

Linia de dispozitive Nexus este destul de puternica asa cum a fost mereu iar Google face treaba buna cu experienta Play Store, este un mod bun de a canaliza clientii, de a introduce noi produse si de a le pastra intr-un ecosistem propriu. Cu siguranta vom avea dispozitive Nexus noi in 2014 dar ne putem astepta la mai multe produse in editie Google Play.

Nu putem sugera ca 2014 este sfarsitul sistemelor Android personalizate, a aplicatiilor si serviciilor proprii. Din contra, vom avea mai multe in anul ce urmeaza ce vor veni odata cu lupta producatorilor pentru pozitia pe piata. Samsung va continua sa ofere propriile aplicatii si servicii iar HTC va marca piata cu produse ca: BlinkFeed, Zoe si camerele UltraPixel.Nu a durut ca Google a pus componente din experienta Android in aplicatiile din Google Play Store. Astfel, Google a putut sa puna la dispozitie actualizari intr-un mod mai rapid. Nu mai este nevoie sa asteptam o versiune Android noua pentru a avea ultimele versiuni ale Gmail sau YouTube.

Nu am invatat multe de la evenimentele IT in 2013, producatorii nu s-au pierdut in zgomotul acestora. Samsung, LG, Motorola si HTC au ales sa prezinte produsele in ritmul propriu in 2013. Asta nu inseamna ca la evenimente ca CES sau MWC nu vom avea prezentari de produse, s-ar putea sa vedem noul Galaxy S5 la MWC 2014.

Evenimentul Google I/O s-a terminat cu un focus mai putin pe Android decat in anii precedenti. Lansarile noilor versiuni Android au fost mici, au fost actualizari incrementale, nu va fi un focus mare pe Android la inceputul lui 2014. Ultimele versiuni Android au fost prezentate in comunicate de presa, evenimete restranse si actualizari prin social media. Asta va continua pana cand vom avea marea lansare a versiunii 5.0 ce speram ca va veni cu o noua experienta mobila. Sa speram ca in 2014 Google va dezvalui mai mult din Android la Google I/O.

Este sfarsit de an, poate pare mult pana la primul eveniment IT al anului urmator dar toate vor trece rapid iar noi suntem nerabdatori sa vedem evolutia ecosistemului Android in anul urmator.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.