Free cookie consent management tool by TermsFeed

Într-un interviu acordat ziarului german Bild, șeful NASA, Bill Nelson, a aruncat o bombă în lumea extrem de politică a spațiului. Administratorul agenției spațiale americane a declarat că este foarte îngrijorat de acțiunile Chinei pe Lună. Potrivit fostului senator, statul chinez, care a reușit de câțiva ani să ajungă pe Lună, ar lua satelitul natural al Pământului ca o prelungire a teritoriului său, blocând drumul către toate celelalte națiuni ale lumii. Remarci destul de surprinzătoare când știm că NASA a blocat accesul la Lună pentru URSS ani de zile în timpul Războiului Rece.

În restul acuzațiilor aduse de Nelson împotriva Chinei, acesta asigură că China ar putea distruge chiar sateliți orbitali, iar CNSA (agenția spațială chineză) a fost „bună de zbor” în sensul că reușește întotdeauna să dezvolte tehnologii foarte apropiate de cele ale concurenților săi, în timp record, lăsând astfel îndoieli asupra posibilului spionaj industrial.

NASA face remarci iresponsabile la adresa Chinei

Evident, acuzațiile atât de dure nu au fost primite cu prea mult entuziasm la Beijing, iar agenția spațială chineză a reacționat rapid la războiul de cuvinte. „SUA a organizat în mod constant o campanie de defăimare împotriva eforturilor normale și rezonabile ale Chinei în spațiul cosmic, iar China se opune cu fermitate unor astfel de remarci iresponsabile”, a declarat Jhao Lijian, purtătorul de cuvânt al guvernului, într-o conferință de presă organizată în mod expres luni.

De altfel, acesta afirmă că „nu este prima dată când un șef al NASA face remarci iresponsabile la adresa Chinei. Când vine vorba de programul nostru spațial, care este destul de normal și rezonabil, țara noastră este supusă în mod constant unor campanii de defăimare. Cu toate acestea, am solicitat întotdeauna o comunitate a națiunilor în spațiu și ne-am opus întotdeauna cu fermitate militarizării acestuia.

În orice caz, declarațiile lui Nelson trădează altceva decât o posibilă infracțiune chineză. Dincolo de aceste declarații, care nu au nicio bază reală și sunt mai mult un instrument de comunicare decât orice altceva, aceste mici fraze ale șefului NASA arată că la cel mai înalt nivel al agenției americane, oamenii sunt îngrijorați de faptul că văd China progresând mai rapid decât se așteptau.

În timp ce cele două țări se află într-o cursă spre Lună la fel de acerbă ca în anii 1960, SUA își dă seama că programul Artemis, deși ambițios și realizat într-un timp record, ar putea să nu fie suficient pentru a-i depăși pe chinezi.

Cursa către Lună: partea a doua

În această bătălie în trei, cu o poziție clară a Rusiei, Statele Unite par să se afle într-o poziție și mai proastă decât în anii 1960. Dacă în urmă cu mai bine de o jumătate de secol situația nu era în favoarea sa, acesta a reușit să schimbe situația în ultimii ani și a ajuns în cele din urmă pe Lună cu misiunea Apollo 11, în iulie 1969.

Timpul va spune dacă istoria se va repeta de data aceasta și dacă NASA, în ciuda întârzierii sale incontestabile, va reuși, cu monstruoasa sa rachetă SLS și cu ajutorul sectorului privat, să ajungă pe Lună înaintea CNSA, care își antrenează deja astronauții în propria sa stație spațială pusă pe orbita Pământului în urmă cu câteva luni.

Share.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.