Free cookie consent management tool by TermsFeed

Misiunile cu oameni in spatiu aduce numeroase provocari oricarei companii. Printre provocari se numara mancarea, apa si aerul necesar pentru a tine in viata echipajul pentru cateva luni (sau ani) dar exista si intrebarea in a-i tine pe acestia ocupati pe intreaga perioada a zborului. exercitiile sportive sunt o optiune dar echipamentul necesar foloseste prea multa energie.

Aditional, echipajul are nevoie de spatiu pentru a se misca, locuri de dormit, mancat, munci si pentru a se relaxa deoarece astfel acesta poate suferi de claustrofobie, anxietate, insomnie si depresie.

NASA cauta noi optiuni si o singura solutie viabila pentru a pune un intreg echipaj intr-o stare indusa de hipotermie din care rezulta amorteala – un fel de hibernare. In loc sa fie treji mai multe luni sau ani, astronautii ar putea intra intr-o stare de somn adanc la inceputul misiunii si se pot trezi la sfarsitul acesteia. In acest mod, echipajul ar putea sa ajunga entuziasti la destinatie, odihniti si gata de lucru ci nu obositi si, poate, nebuni.

Daca aceste cuvinte incep sa para familiare este probabil din cauza faptului ca hibernarea sau somnul indus a fost exploatat de industria SF. Acest mod de calatorie poate fi denumit in mai multe moduri: criosomn, criostaza etc iar notiunea unor exploratori spatiali prezervandu-si corpurile prin intermediul unei suspensii criogenice a fost atinsa de mai multi autori de proza stiintifico-fantastica sau filme.

Cu toate acestea, planul NASA este putin diferit decat ce ne putem aminti din anul 2001: A Space Odyssey sau Aliens. In loc ca astronautii sa doarma intr-un tub si sa aiba temperatura corpului scazuta, starea indusa de somn va fi facuta cu ajutorul RhinoChill – un dispozitiv ce foloseste tuburi invazive care sufla lichid racit catre ns si baza creierului.

Pentru a cerceta aceasta tehnologie, NASA a facut echipa cu SpaceWorks, o companie aerospatiala din Atlanta care a investigat proceduri pentru a pune un echipaj intr-o stare de hibernare. reprezentantii companiei si-au impartasit viziunile in timpul congresului anual International Astronomical ce a avut loc in Toronto.

Potrivit companiei, inducerea hibernarii unui echipaj de astronauti va elimina necesitatea pentru acomodare ca exercitiile sportive si spatiu mare de trai. Robotii ar putea stimula electric muschi cheie pentru a oferi sustenanta asigurand astfl sanatatea si starea de bine astronautilor pe timpul tranzitului.

Dr. Bradford, Presedintele SpaceWorks Enterprises Inc. a declarat catre Universe Today:

Am finalizat evaluarea initiala a conceptului nostru ce a demonstrat beneficii importante impotriva misiunilor non-hibernare catre Marte si in plauzibilitatea medicala a hibernarii. Ne-am extins echipa si am dezvoltat un plan de dezvoltare ce se afla in proces de executie.

SpaceWorks a punctat si beneficiile psihologice ale hibernarii induse. In loc sa trezeasca echipajul in ziua 180 a misiunii, acesta va putea fi capabil sa fie adormit la plecare si trezit la destinatia finala. In mod normal, acest intreg proces necesita inca multa cercetare si dezvoltare pentru a ajunge la un sistem de hibernare indusa e va fi considerat ca o optiune fezabila pentru calatoriile in spatiu.

Share.

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.