Free cookie consent management tool by TermsFeed

Am primit zilele trecute in teste de la Quickmobile, proaspat lansatul (si primul) phablet de la Apple: iPhone 6 Plus. In continuare puteti citi mai multe informatii despre telefon, specificatii, comportament si pareri.

Cuprinsul acestui review:

  • Introducere si design
  • Ecran si camera
  • Specificatii si performante
  • Software
  • Concluzie

Introducere si design

Cu siguranta prima impresie lasata de iPhone 6 Plus este dimensiunea acestuia: este mare, destul de mare pentru un smartphone dar, chiar si cu marimea lui, pot spune ca este un plus pentru companie deoarece sunt multi doritori pe acest segment. Cred ca stim cu totii ca Apple a schimbat clasicul design iPhone la noul iPhone 6 Plus facandu-l mai asemanator cu tabletele iPad. Colturile sunt putin mai rotunjite iar telefonul este mai subtire (7,1 mm).

Pe partea stanga a telefonului regasim butonul de pornire/blocare, slotul pentru cardul nano SIM; pe partea stanga avem butoanele de volum, butonul pentru modul silentios; in partea de jos a dispozitivului avem mufa de incarcare/date, difuzorul, microfonul si mufa pentru casti iar pe partea frontala avem butonul home cu TouchID. Telefonul are o greutate de 172 grame si dimensiunile: 158,1×77,8×7,1 mm.

Ecran si camera

iPhone 6 Plus are un ecran Retina IPS HD cu diagonala de 5.5 inci ce ruleaza rezolutia de 1080 x 1920 pixeli oferind o densitate a pixelilor de 401 ppi si suport multi-touch.

La nivel de camera foto, noul smartphone are o camera foto principala cu un senzor de 8MP si o camera foto secundara cu un senzor de 1.2MP. Camera foto principala ofera captura foto la rezolutia maxima de 3264 x 2448 pixeli si are functii de autofocus si stabilizare optica a imaginii. Alte informatii includ posibilitatea de captura video la rezolutie fullHD, apertura f/2.2, blit True Tone, senzor ce masoara iluminarea (camera foto principala). Ca si fotografiere, camera telefonului iPhone 6 Plus ofera utilizatorilor capturi foto de inalta calitate si claritate, chiar si in conditii de luminozitate scazuta. Producatorul ofera un mod HDR, mod de fotografiere panorama, ralanti si time-lapse la 240 fps.

iPhone 6 Plus face fotografii destul de bune chiar daca unii ar spune ca dimensiunea senzorului foto nu este chiar asa de mare dar luam in calcul si partea software din spatele unei fotografii reusite; video-urile sunt si ele la fel de reusite. Pe langa ecranul Retina FullHD, fotografiile ne sunt afisate foarte clar in culori si lumina buna.

Specificatii si performante

La nivel de specificatii hardware, iPhone 6 Plus foloseste un procesor Apple A8 cu doua nuclee ce ruleaza la frecventa de 1.4GHz, 1GB capacitate memorie RAM, 16/64/128GB spatiu intern de stocare si procesor grafic PowerVR G6450MP4. La nivel de conectivitate regasim WiFi 802.11 a/b/g/n/ac dual band, Bluetooth 4.0, 4G LTE, GPS si GLONASS, NFC (doar pentru Apple Pay) iar senzorii inclusi sunt: senzor de proximitate, senzor de lumina, girocompas, senzor de distanta, senzor giro si senzor de presiune. iPhone 6 Plus are o baterie cu capacitatea de 2915mAh. Cipul A8 folosit de Apple in iPhone 6 Plus foloseste doua accelerometre pentru a imbunatati autonomia bateriei dar nu ofera utilizatorilor o crestere considerabila in utilizare fata de modelul iPhone 5S, de exemplu.

Am testat dispozitivul folosind aplicatia de AnTuTu Benchmark si acesta a obtinut un scor de 49427 puncte, fiind cu mult peste dispozitivele mai vechi lansate de Apple: iPad Air, iPhone 5S, iPad Mini 2, iPad 4, iPhone 5 (in aceasta ordine).

iPhone 6 Plus AnTuTu

Telefonul se misca foarte bine in jocuri, am testat Asphalt 8 si Real Racing 3 iar senzorii raspund foarte bine neafectand gameplay-ul. In 3D Mark, iPhone 6 Plus a obtinut un scor de 18042 (un scor comparabil cu HTC One, Samsung Galaxy S5 sau Sony Xperia Z3) puncte pe Ice Storm Unlimited.

Difuzorul telefonului reda sunetul foarte bine, depasind sau comparandu-se cu dispozitive populare ca Galaxy S5 sau LG G3. Sunetul este clar, canalele joase se aud si ele foarte clar, pot spune ca mie mi-a placut foarte mult cum dispozitivul reda sunetul prin intermediul difuzorului incorporat dar si prin castile incluse in pachet.

Calitatea in efectuarea si primirea apelurilor este exceptionala dar si durata de viata a bateriei. Iubitorii de produse Apple ce au mai folosit modele mai vechi iPhone se vor bucura cu siguanta sa afle ca noul iPhone 6 Plus ofera o autonomie de utilizare de aproare doua zile intregi, un plus foarte mare pentru noul dispozitiv lansat de Apple.

Software

iPhone 6 Plus ruleaza sistemul de operare iOS 8 si poate fi actualizat cu usurinta la iOS 8.1 pus la dispozitie de Apple zilele trecute. Ca si aplicatii incluse, telefonul ofera Siri (cu limbaj natural de vorbire), serviciul iCloud, Maps, PDF Reader prin intermediul iBooks, Editor/Player audio/video, Organizator, editor foto, comenzi vocale si introducere text predictiv.

Alte aplicatii ce vin odata cu sistemul de operare ar mai fi Game Center, iTunes Store pentru achizitionarea de muzica, App pentru aplicatii, aplicatii pentru sanatate ce includ date si analiza despre fitness, masuratori corporale, nutritie, semne vitale sau somn, FaceTime, Podcasturi, Busola, Safari sau Reportofon.

iPhone 6 Plus Acces rapid

In toata perioada de testare, telefonul nu a avut probleme cu rularea aplicatiilor de orice fel indiferent de cate au ramas deschise in fundal, asa ca la acest capitol telefonul sta foarte bine. Sistemul de operare ruleaza natural si aplicatiile instalate in telefon iar ecranul acestuia pune in valoarea mai multe jocuri sau aplicatii oferind utilizatorilor experiente imbunatatite.

Apple aduce o noua functie odata cu iPhone 6 Plus denumita Reachability ce ajuta utilizatorii sa aiba o experienta mai placuta in utilizare. Functia a fost gandita in asa fel incat sa ofere utilizatorilor posibilitatea de a accesa mai usor anumite parti ale ecranului ce se afla in partea opusa palmei. Accesarea functiei se poate face prin dubla atingere a TouchID iar interfata telefonului va cobora pana la jumatatea ecranului oferind astfel un mod mai usor de a accesa elementele din partea superioara.

O alta functie disponibila este Display Zoom care a fost implementata de Apple pentru selectarea modului in care sunt afisate aplicatiile in ecranul principal (de exemplu, pot fi afisate iconuri mai mici sau mai mari, pe randuri mai multe sau mai putine). Inca o functie ce merita sa o specificam ar fi Landscape View. Aceasta este utila pentru un telefonul cu un ecran mare ca al iPhone 6 Plus. Aceasta experienta este disponibila pe tabletele iPad asa ca toate aplicatiile native pot rula cu usurinta in acest mod. In Landscape View, tastatura afiseaza noi butoane pentru copiere, selectie sau lipire usurand astfel modul de utilizare. Aceste butoane sunt disponibile doar pe acest terminal.

iPhone 6 Plus Setari Landscape View

Concluzie

iPhone 6 Plus este un smartphone (mai degraba phablet) destul de interesant si chiar o noutate pentru un telefon produs de Apple atat prin marimea acestuia cat si prin noul design abordat de companie. Mie personal mi-a placut dimensiunea sa, ecranul si bateria dar nu mi-a displacut nici camera sau functionalitatea. Ca si utilizare, dispozitivul se misca bine, nu ridica probleme in rularea aplicatiilor, download, muzica si filme sau in timpul jocurilor. Mai este de tinut cont faptul ca, avand in vedere dimensiunea sa, telefonul nu este usor de purtat deoarece nu se incadreaza in buzunar dar este un telefon destul de dorit si usor de indragit chiar si de utilizatorii de dispozitive ce ruleaza Android sau Windows Phone.

O galerie cu toate imaginile noastre despre iPhone 6 Plus o puteti regasi pe pagina noastra de Facebook: TechCafeRo

Pretul noului smartphone iPhone 6 Plus este de aproximativ 4.000 Lei (varianta cu spatiu intern de stocare de 16GB).

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.