Cea mai recenta versiune a sistemului de operare Coreean controlat de guvern este disponibil publicului din aceasta saptamana. Noua versiune (Red Star 2.0) a fost dezvoltat in ideea de a fi asemuit cu Windows dar dezvoltatorii s-au inspirat de la Apple si au continuat cu un nou design pentru sistemul de operare bazat pe Linux facandu-l asemanator cu OS X.

Incepand de la dock, meniuri, setari au fost portate pe noul sistem de operare. Cateva similaritati cu Windows inca au mai ramas, ca abilitatea de a rula aplicatii Windows 3.1 dar restul sistemului Red Star 3.0 este o clona fidela a OS X.

In loc sa foloseasca Chrome sau Internet Explorer, Korea Computer Center a creat o versiune modificata a Firefox denumita Naenara. Nu este clar incat cate persoane din Coreea de Nord folosesc sistemul Red Star. Expertul american Will Scott, ce a predat Informatica in Coreea de Nord, spune ca majoritatea utilizatorilor folosesc Windows XP si putini dintre acestia Windows 7.

Daca doriti sa testati sistemul de operare Linux Red Start, blogul Nord Kores Tech a publicat un ghid despre instalarea acestuia intr-o masina virtuala: northkoreatech.org.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.