Free cookie consent management tool by TermsFeed

Canonical a anuntat zilele trecute ca o noua versiune a sistemului sau de operare este disponibila: Ubuntu 13.10 atat pentru sistemele desktop cat si pentru smartphone. Aceasta versiune include un numar mare de aplicatii mobile create de comunitatea Ubuntu incluzand un browser web, calendar, ceas, vreme si calculator. Compania a mai declarat ca lucreaza cu diversi parteneri pentru a aduce Ubuntu pe dispozitivele mobile pe piata in 2014.

„Aceasta este o actualizare majora a sistemului de operare Ubuntu, acelasi sistem Ubuntu ruleaza pe telefoane ARM si pe servere ARM HP Moonshot si ofera exact aceleasi capabilitati ca si versiunea pentru platformele x86. Ubuntu 13.10 este un sistem de operare complet ce ofera o experienta mobila si ruleaza destul de usor pe dispozitivele mobile intrand intr-o noua era a securitatii mobile si o convergenta in computing.” declara din partea Canonical, Rick Spencer.

Lansarea Ubuntu 13.10 aduce si un SDK complet pentru dezvoltarea tuturor aplicatiilor pentru sistemul de operare. Aceste unelte includ template-uri si extensii, teme, orientare automata si unelte intr-o interfata usor de folosit pentru dezvoltarea rapida a aplicatiilor. Uneltele ofera si suport nativ complet pentru HTML5 si un design responsiv al aplicatiilor care, potrivit Canonical, va oferi dezvoltatorilor cai mai usoare pentru targetarea telefoanelor, tabletelor si PC-urilor dintr-o singura baza de date.

Actualizarea introduce si Smart Scope in Dash. Doar tipariti orice cautare in Dash Home si serverul Smart Scope va determina ce categorii de continut sunt mai relevante. Serverul se imbunatateste rapid invatand ce categorii si rezultate sunt cele mai relevante.

Ubuntu 13.10 ofera si MIR, grafica open-source ce suporta fps mai mare, aceasta este activata implicit pentru telefoane si este oferita ca optiune pentru desktop. MIR promite imbunatatiri grafice in jocuri cu un model driver simplificat ce ofera un suport hardware marit si acces mai bun catre capabilitatile grafice disponibile de pe piata.

Ubuntu 13.10 este disponibil pentru descarcare. Canonical accepta donatii dar noul sistem de operare poate fi descarcat gratuit de pe ubuntu.com.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.