Free cookie consent management tool by TermsFeed

După cum știe orice utilizator experimentat de internet, Internet Explorer este un browser web care și-a depășit de mult perioada de glorie. Introdus în 1995, a fost cândva browserul web dominant, cu o cotă de piață de peste 95%. Cu toate acestea, a pierdut rapid teren în fața unor rivali precum Netscape Navigator și Mozilla Firefox. În luna mai 2022, cota sa de piață a scăzut la 0,64% și este deseori ironizat ca fiind lent și nesigur. De fapt, mulți oameni nici măcar nu știu că Internet Explorer încă mai există; Microsoft l-a abandonat în mare parte în favoarea noului său browser, Edge. Cu toate acestea, Internet Explorer a jucat un rol important în istoria internetului și va fi regretat de cei care l-au folosit în perioada sa de glorie.

Microsoft va închide mâine aplicația pentru desktop a Internet Explorer 11. Deși va fi în continuare menținută în unele versiuni enterprise și va putea fi utilizată prin intermediul modului IE inclus în Edge Chromium, 15 iunie marchează data oficială și definitivă a despărțirii față de browserul web.

Lent, incompatibil cu standardele, nesigur în mod inerent și lipsit de capacitățile noului Edge – acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care Internet Explorer este văzut ca o dezvoltare complet inutilă în tehnologia globală de astăzi. De ani de zile, Microsoft a încercat să scape de acest browser web, dar s-a dovedit a fi mai dificil decât se credea inițial. Cu toate acestea, compania pare să facă în sfârșit progrese cu noul său browser Edge, care devine noul punct de referință pentru navigarea pe internet. Datorită vitezei sale rapide, compatibilității cu standardele moderne și funcțiilor de securitate îmbunătățite, Edge devine rapid browserul preferat de mulți utilizatori din întreaga lume. Având în vedere acest lucru, Internet Explorer rămâne în cele din urmă pe butuci.

În urmă cu un an, Microsoft a anunțat un program de parcurs pentru a elimina browserul, deși deja descuraja utilizarea acestuia în favoarea lui Edge și a altor browsere moderne. Chiar i-a retras titlul de „browser”, lăsându-l ca pe un simplu „remediu de compatibilitate”. Mai mult, șeful departamentului de securitate cibernetică al Microsoft a subliniat că nu ar trebui să fie folosit în activitatea de zi cu zi și a publicat un articol pe blogul oficial Microsoft al cărui titlu spune totul: „Pericolele utilizării Internet Explorerului ca browser implicit”.

Internet Explorer spune adio noii ere tehnologice

Este greu de crezut că au trecut mai bine de 26 de ani de când Internet Explorer (IE) a apărut pe piață. La acea vreme, Netscape Navigator era browserul dominant, iar IE era considerat un nou-venit relativ. Cu toate acestea, IE a câștigat rapid cotă de piață și a devenit browserul dominant în timpul așa-numitului „război al browserelor”. În prezent, IE este încă utilizat, deși a pierdut foarte mult teren în fața unor browsere mai noi, precum Google Chrome și Mozilla Firefox. Cu toate acestea, IE rămâne o parte importantă navigării pe internet, iar impactul său asupra dezvoltării World Wide Web nu poate fi supraestimat.

Strategia Microsoft privind browserele a fost controversată și au existat numeroase procese și plângeri la organismele de reglementare, susținând că Microsoft profita în mod necinstit de cota de piață deținută de Windows, care a sfârșit prin a afecta alți concurenți prin faptul că nu a oferit și browsere alternative. Astfel, instalarea sa implicită pe Windows a fost adevăratul motiv pentru care IE a avut un succes atât de mare, deoarece Mozilla (mai târziu Mozilla Firefox), succesorul desemnat al Netscape, nu suporta toate caracteristicile Windows. Ca răspuns la investigațiile antitrust, Microsoft a luat o decizie în 2001 pentru a se asigura că Internet Explorer nu mai era o parte integrată în Windows, ci era oferit și o opțiunea de a descărca separat alte browsere. În acest fel, utilizatorii puteau să-și aleagă browserul preferat fără a se simți ca și cum ar fi fost forțați să folosească IE. Cu toate acestea, această schimbare a venit prea târziu, iar Microsoft pierduse deja războiul în fața altor browsere.

În cele din urmă, în 2016, piața globală de navigare pe internet a avut parte de o întorsătură atunci când Google Chrome a depășit Internet Explorer în ceea ce privește cota de piață. De atunci, declinul a fost abrupt, iar Microsoft și-a pierdut prezența pe această piață importantă care deschide calea motoarelor de căutare și a publicității pe internet. Numai în 2016, IE a pierdut 350 de milioane de utilizatori și a fost ulterior depășit în cotă de Firefox de la Mozilla.

Acum, noul browser Edge de la Microsoft se bazează pe codul open source Chromium pe care Google l-a creat pentru Chrome. Aceasta a fost o schimbare radicală pentru Microsoft, care a încercat să concureze cu Chrome cu propria tehnologie a concurentului și se pare că a avut succes. Noul Edge este o mare îmbunătățire față de vechiul Internet Explorer, iar acum este un browser care poate concura cu Chrome pe picior de egalitate. Adoptând codul open-source creat de Google, Microsoft a reușit să creeze un browser mult mai bun decât ar fi putut face pe cont propriu. Acesta este un bun exemplu al modului în care companiile pot beneficia uneori și de pe urma colaborării tehnologice deschise.

Share.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.