Starlink, un proiect avansat de către Elon Musk, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, care oferă servicii de internet prin satelit, a fost lansat în Statele Unite în octombrie, 2022. Deși încă în faza de testare, serviciul a ajuns rapid la un număr de peste 10.000 de utilizatori. Starlink îți propune să ofere acces la internet chiar și din cele mai puțin probabile locuri.
Dată fiind popularitatea cu care a fost primit încă de la început, SpaceX și-a propus să extindă proiectul Starlink în întreaga lume. Folosind constelația de sateliți, Starlink va oferi internet de mare viteză; mai mult decât atât, va face accesibil serviciul de conexiune la internet acelor persoane pentru care operatorii tradiționali nu au soluții viabile (lipsa ariei de acoperire, imposibilitatea de racordare etc).
Iată tot ce trebuie să știi despre Starlink Romania în ceea ce privește prețul, viteza și caracteristicile acestuia.
Cuprins
Când va fi lansat Starlink Romania?
Dacă ești curios când va fi lansat Starlink Romania, tot ce trebuie să faci este să intri pe site-ul oficial și introduci adresa ta de reședință (sau cea unde locuiești). Vei fi imediat înștiințat când va fi disponibil serviciul Starlink în zona respectivă. Spre exemplu, în aria în care locuiesc eu acesta se preconizează a fi disponibil pe la începutul anului 2023. Mai mult decât atât, bănuiesc că este valabil pentru întreg teritoriul României.
Ce pret o sa aiba Starlink Romania?
Mai mult ca sigur, Starlink Romania vor rămâne la același preț pe care îl plătesc și clienții din Statele Unite. Abonamentul beta costă 99 de dolari, iar echipamentul necesar pentru acest serviciu costă 500. Poți plăti în avans 100 de dolari, iar aceștia reprezintă de fapt plata echipamentului, care costă 500 de dolari. Diferența, cei 400 de dolari, vor fi plătiți atunci când serviciul va deveni disponibil. De asemenea, se plătește o taxă de livrare de 50 de dolari.
Ce viteza o sa aiba Starlink Romania?
Cel puțin în momentul de față, conexiunea Starlink oferă viteze de transfer de la 150 Mbps (download) și aproximativ 25 Mbps (upload). Cu toate acestea, reprezentații Starlink afirmă că acestea, în timp, vor fi îmbunătățite, ajungând și până la 1 Gbps. În medie, probabil ar trebui să ne așteptăm la viteze cuprinse între 25 (în situații de vreme rea) și 150-200 Mbps.
În aceeași măsură, probabil prețul de pornire al abonamentului va fluctua în funcție de eventualele îmbunătățiri aduse vitezelor. Cum în România există abonamente de internet mult mai accesibile din punct de vedere al prețului, un abonament de 100 de dolari per lună fiind mult mai scump, nu știu câte persoane vor opta de fapt pentru acest serviciu.
De cati sateliti are nevoie Starlink pentru a functiona?
Compania a primit permisiunea din partea Comisiei Federale pentru Comunicații (FCC) din Statele Unite de a lansa până la 12.000 de sateliți SpaceX Starlink deasupra planetei. Aceștia vor forma un fel de constelație Starlink, permițând utilizatorilor serviciului să aibă acces la internet de oriunde de pe glob.
Mai mult decât atât, pentru a-și îmbunătăți serviciile și a-și asigura reușita, SpaceX ar dori să lanseze mult mai mulți sateliți pe orbită. În cele din urmă, constelația de sateliți SpaceX Starlink ar putea însuma până la 42.000 de unități.
Cum se va comporta Starlink fata de condițiile meteorologice?
Cu siguranță aceste reprezintă unul dintre dezavantajele internetului prin satelit. Receptorul este capabil să topească zăpada care cade pe el, dar nu poate face nimic în legătură cu acumularea de zăpadă din jur. Sau cu alte obstacole care ar putea bloca traiectoria de vizibilitate către satelit.
Dezvoltatorii Starlink recomandă ca instalarea dispozitivului Starlink să aibă loc într-un mediu în care contactul zăpada și obturarea câmpului vizual al satelitului să fie minime. De asemenea, ploaia și vântul puternice pot afecta conexiunea la internet prin satelit, ducând la viteze mai mici sau chiar întreruperi, deși se preconizează că acestea vor fi destul de rare.