Securitatea cibernetică joacă un rol vital în protejarea datelor personale ale unui utilizator care accesează internetul. Potrivit unui studiu vast, de amploare, realizat de informaticienii de la Universitatea California, San Diego (UCSD), aproximativ 25% dintre utilizatorii de internet la nivel mondial trăiesc în țări care sunt mai susceptibile decât ar fi crezut la atacuri țintite asupra infrastructurii digitale. Multe dintre aceste țări cu risc semnificativ se află în regiunea sudică a hărții care include, în linii, regiunile Americii Latine, Asiei, Africii și Oceaniei. În studiul de față, cercetătorii au analizat 75 de țări și au ajuns la aceste concluzii prin cuantificarea unor variabile definitorii când vine vorba de infrastructura internetului.
„Am vrut să studiem topologii specifice ale internetului pentru a găsi acele puncte slabe care, dacă ar fi compromise printr-un atac cibernetic, ar putea expune date personale ale unei întregi națiuni, nu ale unui singur individ”, a declarat Alexander Gamero-Garrido, primul autor al lucrării, care a absolvit studiile doctorale în informatică la UCSD. Infrastructura conectivității internetului diferă semnificativ în diferitele părți ale lumii – în țările dezvoltate, cum ar fi Statele Unite, furnizorii de internet concurează pentru a livra servicii pentru un număr exponențial de utilizatori. Aceste rețele sunt conectate direct între ele și fac schimb de conținut și de date, proces numit peering direct.
De asemenea, toți furnizorii de internet se pot conecta la infrastructura mondială a acestuia. „Dar o mare parte din internet funcționează cu acorduri de peering când vine vorba de conectivitatea rețelelor”, a subliniat Gamero-Garrido. În alte națiuni, multe dintre ele aflându-se încă în curs de dezvoltare, majoritatea utilizatorilor de internet se bazează doar pe câțiva furnizori pentru a avea acces la o rețea activă și, deseori, doar unul dintre acești furnizori deservește unei majorități semnificative de utilizatori. Nu numai atât, dar acești furnizori se bazează pe un număr limitat de companii numite sisteme autonome de tranzit (en. transit autonomous system) pentru a avea acces la internetul global, respectiv traficul din alte țări.
În studiul de față, cercetătorii au descoperit că, deseori, acești furnizori de sisteme autonome de tranzit sunt deținuți de către stat. Implicit, acest lucru face ca țările cu acest tip de infrastructură de internet să fie deosebit de vulnerabile la diferitele tipuri de atacuri cibernetice, deoarece este suficient să paralizeze și neutralizeze un număr mic de sisteme autonome de tranzit. De asemenea, aceste țări sunt vulnerabile și în cazul în care un anumit furnizor (să zicem, cel principal), cade victima unor astfel de atacuri. În cel mai rău caz, un singur sistem autonom de tranzit deservește tuturor utilizatorilor de internet. În această situație, spre exemplu, se află Cuba și Sierra Leone.
În schimb, Bangladesh a trecut de la doar doi la peste treizeci de furnizori de astfel de sisteme, asta după ce guvernul a deschis acestor sector al economiei către întreprinderile private. Probabil nici nu mai este necesar să spunem cât de importantă este reglementarea guvernamentală în ceea ce privește numărul de furnizori de internet și de sisteme autonome de tranzit disponibile într-o țară. Spre exemplu, cercetătorii au fost surprinși să constate că mulți operatori de cabluri submarine de internet sunt mai degrabă de stat, decât privați. În ceea ce privește topologia internetului în emisfera sudică, cercetătorii au urme de colonialism: compania franceză Orange are o prezență extraordinară în unele țări africane,
Pentru a obține informațiile de față, cercetătorii s-au bazat pe datele Border Gateway Protocol, care urmărește schimburile de informații de rutare și accesibilitate între sistemele autonome de pe internet. Bineînțeles, sunt conștienți și de faptul că datele sunt fragmentate, incomplete, ceea ce presupune eventuale premise greșite, însă mare parte dintre acestea sunt atenuate, amortizate de metodologia studiului și de validarea cu operatori de internet reali, din fiecare țară, în conformitate cu datele și cifrele furnizate de către aceștia. În viitor, grupul își propune să examineze modul în care instituții importante, cum ar fi spitalele, utilizează conexiunea la internet și cât de vulnerabile sunt acestea pentru scurgerile de date.
În imaginea de mai sus sunt reprezentate, pe scală colorată, procentele din adresele IP ale fiecărei țări care sunt expuse observației sau manipulării selective de către companiile care conectează furnizorii de servicii de internet la rețeaua globală. Conform scalei de intensitate cromatică, gradul de expunere crește direct proporțional cu creșterea intensității culorii albastre, cele mai expuse fiind cele cu albastru închis. Țările colorate în gri nu au făcut parte din studiul de față. Printre țările cele mai expuse se numără Cuba, Libia, Sierra Leone și Insulele Solomon (țară din Oceania). Printre țările cu drag mediu de expunere se numără: Egipt, Guineea Ecuatorială, Belize (țară din America Centrală), iar printre țările cu infrastructură de internet serioasă se numără: Chad, Bangladesh, Belarus, Turcia și Macedonia de Nord.
Securitatea cibernetică se traduce prin investigarea și crearea strategiilor de apărare apărute din diferitele tipuri de amenințări care există. Deoarece internetul are foarte multe puncte vulnerabile, securitatea cibernetică poate consolida și asigura o experiență de navigare online lipsită de atacuri și experiențe neplăcute, făcând internetul un loc sigur pentru toată lumea. Cu toate acestea, încă deficitară, deoarece vedem câte se întâmplă în ziua de astăzi și cât de des au loc furturi de identități, informații personale, date, securitatea cibernetică ne-ar putea modela, în viitor, viața pe care o trăim online, mai ales că în ultima perioadă am tot auzit de conceptul de metaverse.
Dezvoltarea tehnologiei, cu tot ce implică ea, este întâmpinată cu brațele deschise de multe persoane, în mare parte pentru că ne ușurează viața de zi cu zi: ușurează modalitățile de comunicare, face accesibil comerțul online și, în general, nu putem percepe viața modernă fără ea. În aceeași măsură, are toate caracteristicile necesare pentru a revoluționa numeroase domenii de activitate. Pentru a ne putea bucura de o experiență în completă siguranță, este nevoie ca dezvoltatorii să ofere mult mai multă atenție acestui concept care ar putea însemna, în cele din urmă, totul: securitatea cibernetică și siguranța fiecărui utilizator de internet în parte.