Free cookie consent management tool by TermsFeed

Evoluția laptopurilor a avut întotdeauna în vedere dorința de pune la dispoziția cumpărătorilor modele mai subțiri, mai ușoare și mai eficiente din punct de vedere al consumului energetic. Indiferent de anul în care modelele au fost lansate, aceste cerințe se regăsesc în modelele de top ale acestor dispozitive, și anume în laptopuri ultraportabile.

Dacă te întrebi ce sunt laptopurile ultraportabile, află că acestea sunt definite, în general, de următoarele caracteristici: majoritatea cântăresc mai puțin de 1,5 kilograme, au ecrane cu diagonala de cel mult 14-16 inci și oferă o autonomie a bateriei suficientă pentru a putea fi folosite o mare parte din zi, fără a fi conectate la o sursă de alimentare.

Aceste laptopuri ultraportabile sunt acum mai rapide ca niciodată, potrivite pentru călătorii și vin cu o varietate de funcții și rezoluții de afișaj suficient de mari pentru a se potrivi nevoilor oricui. De-a lungul anilor, este posibil să fi auzit de laptopurile ultraportabile și sub denumirea de ultrabook sau streambook, dar acestea au fost doar încercări de marketing, întrucât design-ul acestora era același: subțire, ușor și cu autonomie superioară unui laptop obișnuit.

La ce să fii atent atunci când cumperi un laptop ultraportabil

Există numeroase aspecte la care ar trebui să fii atent dacă dorești să îți cumperi un laptop ultraportabil, însă ne vom lega doar de câteva dintre cele mai importante. Iată care sunt caracteristicile pe care ar trebui să le ai în vedere pentru a-l alege pe cel mai bun:

Procesorul (CPU)

procesoare laptopuri ultraportabile
AMD vs Intel procesoare laptopuri ultraportabile

Pentru o performanță și o experiență de utilizare superioară, trebuie să fii puțin selectiv în ceea ce privește procesorul. Chiar și dacă alegi unul mai puțin costisitor, să zicem un procesor de calitate medie, acesta tot este capabil să facă față cu brio sarcinilor de rutină. În schimb, dacă ai nevoie de viteză de procesare mai mare pentru a rula anumite aplicații specifice, alege cu atenție. În topul celor mai bune se află procesoarele Core i5 și Core i7 de la Intel, care pot fi găsite în modele din gama medie și premium. Majoritatea laptopurilor ultraportabile disponibile pe piață de la începutul anului 2020 au integrate procesoarele Intel Core din a 10-a generație, iar cele disponibile de la sfârșitul aceluiași an au trecut la noile procesoare Intel Tiger Lake, adică procesoare din a 11-a generație Intel Core. Procesoarele din a 11-a generație reprezintă norma actuală superioară, însă mai există și laptopuri ultraportabile din generația a 9-a. Cu toate acestea, aproape toate au trecut la cipuri din a 10-a sau a 11-a generație. Procesorul este de obicei asociat cu 8 GB de memorie, deși unele sisteme premium dispun și de 16 GB RAM.

Unitatea de procesare grafică (GPU)

De asemenea, la fel de important este și GPU. Aproape toate ultraportabile se bazează pe GPU integrat, iar pentru orice cip Intel până la generația a 10-a, acesta vine sub forma Intel UHD Graphics, încorporate în matrița procesorului. Acesta este important pentru jocuri în general găzduite de web sau mai vechi, streaming media și poate și utilizarea unor aplicații de editare care presupun anumite cerințe grafice mai mari.

GPU laptop cum arată
Cum arată un GPU pentru laptop?

Principala atracție a generației a 11-a (Tiger Lake) de la Intel constă în grafica integrată îmbunătățită, denumită Iris Xe, ce înlocuiește Intel UHD Graphics. Deși performanța nu o egalează pe cea a GPU-urilor integrate în laptopurile de gaming, este mult îmbunătățită față de soluțiile integrate Intel și AMD din anii precedenți. Asta înseamnă că laptopurile care nu sunt destinate jocurilor, cu procesoare Tiger Lake, pot suporta jocuri single-player cu grafică ridicată pe setări medii sau scăzute și jocuri multiplayer mai puțin solicitante din punct de vedere grafic. Performanța variază în funcție de fiecare cip Tiger Lake, astfel încât cele superioare sunt, bineînțeles, mai bune. În plus, cipul M1 de la Apple se află în aceeași categorie în ceea ce privește capacitatea de procesare grafică: până la 8 dintre nucleele sale sunt dedicate părții grafice a aplicațiilor.

Spațiul de stocare

Pentru aproape toate ultraportabilele de până acum, spațiul de stocare este reprezentat de o unitate solid-state drive (SSD), „o unitate cu cipuri”. Aceste dispozitive de stocare compacte, bazate pe tehnologie flash, sunt mult mai ușoare în ceea ce privește greutatea și sunt imune la pierderea datelor în urma șocurilor mecanice sau a loviturilor, deoarece nu au părți mobile, ceea ce este ideal pentru persoanele care călătoresc mult.

SSD cu port mSATA
SSD cu port mSATA

În ultimul timp, SSD-urile utilizează un factor numit M.2, care este mai mic decât unitatea SATA tradițională de 2,5 inci – semiconductorii mai mici permit modele mai mici, ceea ce le permite să se potrivească perfect într-un laptop ultraportabil. Aceste module utilizează o conexiune de bus PCI Express (PCIe) pentru un transfer de date mai rapid și, prin urmare, o performanță generală mult mai rapidă.

O capacitate de 256 GB pentru stocare SSD este cea mai frecventă variantă utlilizată pentru ultraportabilele din gama medie și premium. Deși mai mult spațiu ar putea fi necesar, creșterea capacității SSD tinde, bineînțeles, să fie mai costisitoare, astfel încât dacă optezi pentru 512 GB sau 1 TB, dacă producătorul o pune la dispoziție, s-ar putea să plătești mai mult. În general, o unitate de 256 GB își face bine treaba pentru majoritatea utilizatorilor.

Display-ul și afișajul

Display-urile și afișajele laptopurilor ultraportabile sunt disponibile într-o gamă foarte variată de rezoluție, de la standardul HD (1.366×768 pixeli) în cazul modelelor mai accesibile, la Full HD (1.920×1.080 pixeli) și chiar la Ultra HD sau 4K (3.840×2.160 pixeli), plus anumite modele cu rezoluții intercalate între Full HD și Ultra HD. Ecranele cu rezoluție mai mică sunt cel mai frecvent întâlnite în sistemele entry-level, pentru că reprezintă opțiunea cea mai puțin costisitoare.

Acestea funcționează suficient de bine pentru a putea susține folosirea calitativă a afișajului laptopului ultraportabil; YouTube este folosit, de obicei, la o rezoluție mai mică decât Full HD, astfel încât utilizatorii mai puțin pretențioși se vor declara mulțumiți. Ecranele full HD (adesea denumite 1080p) este, totuși, adoptat de mai toate modele de laptopuri ultraportabile din gama medie și premium. Ecranul 1080p a devenit un fel de standard, încât chiar și unele modele mai ieftine îl pun la dispoziția persoanelor interesate. Aceste ecrane oferă suport pentru redare video full-1080p și sunt mai bine echipate pentru multitasking, deoarece poți potrivi mai mult text lizibil și două ferestre alăturate pe un ecran 1080 p de 13 sau 14 inci: aceasta este o rezoluție full-HD clară și superioară, ideală pentru utilizarea zilnică și o experiență de navigare genială.

Laptopuri ultraportabile 2 în 1

Din ce în ce mai multe laptopuri ultraportabile sunt lansate acum sub forma unor dispozitive care se pot detașa și reatașa la nevoie. Un fel de 2 în 1, cu alte cuvinte. Unele modele de astfel de laptopuri portabile se rotesc în jurul unei „balamale”, în timp ce altele au o bază separată pentru tastatură ce poate fi detașată de ecran. În primul caz, datorită articulațiilor pivotante care îți permit să îndoi ecranul pentru a-l utiliza fără tastatură și fără a risca să-l dai peste cap, aceste modele îți permit să te bucuri atât de funcționalitatea unui laptop, cât și de cea a unei tablete.

laptop ultraportabil 2 in 1
Sistemul 2 în 1 Dell Inspiron 15 seria 5000

Aceste modele „convertibile” sunt, în primul rând, laptopuri, dar nu se limitează la modelele tradiționale ale acestora. Deoarece dispun de balamale dedicate, le poți sprijini oricum vrei (bineînțeles, atât timp cât nu riști să-i compromiți integritatea tehnică) pentru a viziona un film sau orice altceva. Capacitatea de a se transforma într-o tabletă se pretează perfect persoanelor care vor să se deplaseze cu ele în genți, în scopuri de afaceri sau călătorie.

Cele mai bune laptopuri ultraportabile și ce să cumperi

Cu toate laptopurile ultraportabilele disponibile acum, subțiri, mai ușoare și mai puternice ca niciodată, există acel ceva în această clasă de laptopuri care se potrivește perfect obiceiurilor de utilizare și nevoilor de deplasare ale fiecăruia dintre noi.

Iată o listă în care am surprins câteva modele disponibile în România, precum și caracteristicile de bază ale acestora:

Laptop ultraportabil Lenovo ThinkBook 14S Yoga

Laptop Lenovo ThinkBook 14S Yoga
Laptop Ultraportabil Lenovo ThinkBook 14S Yoga

Laptopul ThinkBook 14s Yoga 2 în 1 este convenabil, foarte ușor și subțire. Procesorul său de generația a 11-a definește rapiditatea și ușurința de folosire, plus că nu înseamnă că sacrifici performanța superioară pentru portabilitate. Modelul acesta ți le oferă pe amândouă. Balamaua de 360 de grade îți permite să-l îndoi în patru moduri flexibile, trecând de la laptop la tabletă, sub formă de cort sau în picioare. 

Laptop ultraportabil MICROSOFT Surface 4

Laptop ultraportabil MICROSOFT Surface 4
Laptop ultraportabil MICROSOFT Surface 4

Un laptop cu o putere mult mai mare pentru multitasking și cu viteză de până la 70% mai ridicată față de generația anterioară. Autonomia extinsă a bateriei îți permite să îl folosești până la 19 ore pe Surafce Laptop 4 de 13,5 inci cu AMD Ryzen™ 5 Microsoft Surface Edition. Design-ul elegant, ultrasubțire se concretizează într-un laptop profesional, cu greutate redusă.

Laptop ultraportabil LG Gram 17Z90P

Laptop ultraportabil LG Gram 17Z90P
Laptop ultraportabil LG Gram 17Z90P

LG gram de 17 inci este proiectat pentru a-ți crește productivitatea, cu un ecran profesional cu un raport de aspect 16:10 și procesoare puternice, păstrând totodată carcasa ușoară. Astfel, îți vei putea desfășura munca de oriunde și oricând. Fiind oferit pe platforma Intel® Evo™, care este a 11-a generație de procesoare Intel® Core™ și cu placă grafică Intel® Iris® Xe, LG gram oferă viteză și performanță pentru crearea de conținuturi, productivitate în muncă, jocuri și redare în flux. LG gram de 17 inci este echipat cu o baterie de capacitate mare, astfel încât să reziste până la 19,5 ore cu o singură încărcare. Prin urmare, îți oferă performanțe optime, oriunde te-ai afla în timpul programului de lucru.

Laptop ultraportabil ASUS ZenBook 13 OLED

laptop ultraportabil ASUS ZenBook 13 OLED
Laptop ultraportabil ASUS ZenBook 13 OLED

Mai portabil decât oricând, ASUS ZenBook 13 OLED îți oferă o experiență vizuală unică. Cântărind doar 1.14 kilograme, cu un profil de 13.9 mm – și chiar dacă mai subțire, mai ușor și ultraportabil –, laptopul include HDMI, Thunderbolt™ 4 USB-C®, USB-A și microSD pentru versatilitate maximă în utilizare. ZenBook 13 OLED are un display NanoEdge OLED care afișează culorile cu acuratețe superioară. Timpul de răspuns ultra-rapid îți asigură o experiență de vizionare dintre cele mai bune.

Laptop ultraportabil DELL XPS 9500

Laptop ultraportabil DELL XPS 9500
Laptop ultraportabil DELL XPS 9500

Laptopul DELL XPS este complet echipat cu tot ce îți trebuie pentru a avea o experiență grozavă de navigare. Cu unul dintre cele mai recente procesoare Intel® i7 din a 10-a generație, cu 8 nuclee și 16 fire, te poți angaja în cele mai solicitante sarcini de lucru, pentru perioade îndelungate de timp. Redarea de imagini și videoclipuri de înaltă rezoluție este accelerată cu ajutorul plăcii grafice NVIDIA® din clasa de performanță, astfel încât multitasking-ul să fie mult mai ușor de gestionat.

Laptop ultraportabil Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9

Laptop ultraportabil Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9
Laptop ultraportabil Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9

Cu platforma Intel® Evo™, laptop-ul ThinkPad X1 Carbon Gen 9 este  un dispozitiv perfect  în ceea ce privește performanța, receptivitatea, durata de viață a bateriei și experiența vizuală oferită. Cu procesoare din a 11-a generație Intel® Core™ i7 vPro®, poți fi sigur ca vei avea parte de o experiență deosebită. Laptop-ul dispune de un ecran sofisticat, cu un raport de aspect de 16:10, cu margini înguste și o rezoluție mare. Placa video integrată Intel® Iris™ Xe, menită să aducă performanța la un alt nivel, oferă o claritate superioară, dar și acuratețe culorilor. De asemenea, acest tip de ecran nu este doar eficient din punct de vedere energetic, având un consum redus, dar este și certificat TÜV Rheinland pentru emisii reduse de lumină albastră, special pentru a asigura sănătatea ochilor.

Laptop ultraportabil 2 în 1 HP Spectre

Laptop ultraportabil 2 în 1 HP Spectre
Laptop ultraportabil 2 în 1 HP Spectre

Laptopul 2 în 1 HP Spectre se adaptează automat mediului ambiant pentru a-ți livra imagini calitative, iar HP Command Center reglează automat performanța în funcție de nevoile tale. Când vine vorba de confidențialitate, soluția este să oprești camera și să dezactivezi microfonul oricând, cu un singur clic. Procesoarele Intel® Core™ din 11-a generație oferă combinația perfectă de caracteristici pentru o experiență excelentă de utilizare. Performanțe înalte, viteză superioară de reacție și cea mai bună conectivitate din această clasă.

Laptop ultraportabil HP Elite Dragonfly

Laptop ultraportabil HP Elite Dragonfly
Laptop ultraportabil HP Elite Dragonfly

Laptop ultraportabil HP Elite Dragonfly cu procesor Intel® Core™ i5-1135G7, 13.3 inci, Full HD, 16GB, 256GB SSD, Intel Iris Xe Graphics, Windows 10 Pro, pentru o experiență de navigare dintre cele mai bune. Capacitatea de pliere în mai multe moduri îți permite să îl folosești așa cum dorești și să îl iei cu tine oriunde, întrucât este foarte ușor și nu ocupă mult spațiu. Cu un design atrăgător, HP Elite Dragonfly ridică standardele în materie de laptopuri ultraportabile 2 în 1.

Laptop ultraportabil LENOVO ThinkPad X1 Nano Gen 1

Laptop ultraportabil LENOVO ThinkPad X1 Nano Gen 1
Laptop ultraportabil LENOVO ThinkPad X1 Nano Gen 1

ThinkPad X1 Nano utilizează platforma Intel® EVO™, oferind combinația perfectă și puternică de performanță, capacitate de reacție, durata de viață a bateriei și afișaj de calitate. Cu procesoare Intel® Core™ i7 vPro® de până la a 11-a generație, te poți baza pe o experiență de navigare rapidă și de calitate. Laptopul ThinkPad X1 Nano are un afișaj 2K Dolby Vision™ de 13 inci și oferă imagini cu raport de aspect de 16:10. Echipat cu grafică Intel® Iris® Xe, afișajul cu rezoluție de 2160×1350 cu 100% sRGB asigură claritatea imaginii și acuratețea culorilor.

Laptop ultraportabil APPLE MacBook Pro 13

Laptop ultraportabil APPLE MacBook Pro 13
Laptop ultraportabil APPLE MacBook Pro 13

Cipul Apple M1 oferă laptopului MacBook Pro de 13 inci viteză extrem de mare. Cu performanțe de până la 2.8x CPU și până la 5x viteză grafică, experiența de navigare și utilizare este memorabilă. Dispune de cel mai avansat motor neural pentru învățare automată de până la 11 ori mai rapidă. În ceea ce privește autonomia, până la 20 de ore de viață a bateriei – cea mai lungă autonomie dintre toate Mac-urile de până acum. Este cel mai popular notebook profesional.

Cipul M1 face ca MacBook Pro să fie extrem de rapid și puternic. Procesorul său cu 8 nuclee trece prin fluxuri de lucru complexe și sarcini grele de lucru, cu o performanță de procesare de până la 2,8 ori mai rapidă decât generația anterioară.

Laptop ultraportabil APPLE MacBook Air 13

Laptop ultraportabil APPLE MacBook Pro 13
Laptop ultraportabil APPLE MacBook Pro 13

Cel mai subțire și mai ușor notebook Apple, complet transformat de cipul Apple M1. Viteza procesorului este de până la 3,5x mai rapidă. GPU accelerează de până la 5 ori mai repede și dispune de cel mai avansat motor neural pentru învățare automată, de până la 9x mai rapid. Cu un design silențios, subtil și elegant, fără ventilatoare și o autonomie a bateriei de până la 18 ore. Cu siguranță, este o alegere ideală pentru persoanele care folosesc laptoul ultraportabil pentru activități zilnice, fiind și destul de accesibil la preț, față de un MacBook Pro.

Laptop ultraportabil HP Pavilion Aero

Laptop ultraportabil HP Pavilion Aero
Laptop ultraportabil HP Pavilion Aero

Cu un procesor AMD Ryzen™ 5, HP Pavilion Aero atinge performanțe destul de impresionante pentru un laptop ultraportabil. O arhitectură și un design revoluționar, cu o durată de viață remarcabilă a acumulatorului, care asigură o procesare complexă, precum şi grafică Vega, pentru activităţi multimedia intense. Cu luminozitatea de 400 niţi, beneficiezi de detalii superbe, calitate îmbunătăţită a imaginii şi nuanţe deosebite ale culorilor, chiar şi în condiţii de lumină puternică; unitatea de stocare SSD PCIe de 512 GB îi asigură pornirea în doar câteva secunde.

Laptop ultraportabil Lenovo IdeaPad 5

Laptop ultraportabil Lenovo IdeaPad 5
Laptop ultraportabil Lenovo IdeaPad 5

Laptop ultraportabil Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 cu procesor Intel Core i5-1135G7, 14 inci, full-D, 16GB, 512GB SSD, Intel Iris Xe Graphics, No OS, Platinum Grey IdeaPad 5 cu procesor Intel dispune de tot ce îți trebuie pentru a-ți oferi o combinație echilibrată între performanță, conectivitate și divertisment în mișcare, folosind procesoare intel Core din a 11-a generație. Imaginile sunt foarte clare pe afișajul FHD, iar difuzoarele Dolby Audio ™, orientate către utilizator, îți oferă o experiență inovatoare. 

Laptop ultraportabil ACER Aspire 5

Laptop ultraportabil ACER Aspire 5
Laptop ultraportabil ACER Aspire 5

ACER Aspire 5 vine cu putere destul de impresionantă în carcasă, precum și cu o varietate de procesoare Intel® sau AMD, precum și cu plăci NVIDIA® sau fie AMD1. Cu o memorie de până la 24 GB, utilizatorii dispun de toată puterea necesară pentru multitasking. Laptopul subțire, de doar 17,95 mm, are un aspect elegant și minimalist, datorită clapetei din aluminiu și opțiunilor multiple de culori disponibile, pe care le poți alege după propriul gust. Autonomia bateriei este de până la 8 ore, însă bineînțeles că variază în funcție de configurație și, mai ales, modalitatea de utilizare a laptopului.

Laptop ultraportabil HUAWEI MateBook 13

Laptop ultraportabil HUAWEI MateBook 13
Laptop ultraportabil HUAWEI MateBook 13

Cu un ecran FullView de 13 inci, 2K FullView, HUAWEI MateBook 13 oferă mai mult decât un ecran impresionant, aducând la viață posibilitatea unei experiențe vizuale complet imersive. Raportul de la ecran la corp de 88% și gama de culori 100% sRGB (tipice), îți oferă o experiență vizuală superioară. Iar raportul de aspect 3: 2 este perfect pentru citire și scriere.

Dispunând de procesoare din a 10-a generație  Intel ® core procesor ™ i7-10510U și NVIDIA ® GeForce ® grafica discrete MX250, HUAWEI MateBook 13 face editarea video si experiența de joc mult mai ușoare, rapide și satisfăcătoare. Antenele duble Wi-Fi 2×2 MIMO, care oferă până la 1733 Mbps viteze de descărcare, asigură o conexiune activă mult mai bună.

Acestea sunt câteva dintre recomandările noastre. Specificațiile tehnice ale fiecăruia sunt în general prezentate pe pagina de unde poți da comanda. Dacă ai și alte recomandări de laptopuri ultraportabile, mai ales din propria experiență a utilizatorului, te așteptăm în secțiunea de comentarii.

Share.
Avatar of Catalin

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.