Intr-un articol publicat in revista Forbes au aparut o serie de speculatii despre posibilitatea ca Apple sa uneasca OS X si iOS intr-un singur sistem de operare.
Editorialistul care semneaza articolul in cauza porneste de la faptul ca OS X de 64 de biti este foarte similar cu iOS-ul de 64 de biti, lucru care ar permite un cod de baza comun intre cele doua platforme.
De asemenea, acesta este de parere ca Apple ar putea sa faca acest lucru cel mai devreme in 2016, aducand astfel pe piata o platforma care sa ruleze atat pe desktop, laptop, tableta cat si pe smartphone.
In opinia acestuia, cipul A7 ar fi primul pas in implemetarea acestui scenariu, desi acest lucru s-ar realiza in timp.
Scenariul nu este pana la urma unul irealizabil, daca ne gandim ca in presa au mai aparut speculatii cu privire la superphone-uri, cum ar fi, de exemplu, Ubuntu Edge, un telefon care ofera posibilitatea de a fi folosit ca un dipozitiv mobil, dar si ca unul desktop.
La fel de adevarat este faptul ca modelul Edge nu a ajuns niciodata pe piata, insa intruchipeaza ideea unui dispozitiv care poate fi folosit atat ca unul mobil, cat si ca unul desktop.
In opozitie, un articol publicat in PCMag argumenteaza contrariul. Editorialistul considera ca Apple va ramane la procesoarele Intel si ca cele doua sisteme de operare vor continua sa se completeze unul pe celalalt, asa cum se intampla si in ziua de azi.
Desi ideea aceasta este una plauzibila, lansarea recenta a update-ului OS X Mountain Lion, prin care Apple aduce o serie de caracteristici si aplicatii specifice iOS 5 in sistemul de operare desktop, face ca cele doua se semene izbitor de mult. Cu toate acestea, fiecare sistem de operare in parte a fost creat cu un scop anume, scop pe care il serveste inca, iar aceasta imbunatatire a functiilor lor face posibila co-existenta si complemetaritatea lor.
Pe de alta parte, daca ne gandim la faptul ca Intel inca nu are un competitor pe masura sa pe piata, atunci este cert faptul ca Apple isi va continua colaborarea cu firma producatoare de procesoare multi ani de acum inainte, cu alte cuvinte va avea nevoie de doua sisteme de operare distincte pentru a putea sa multumeasca ambele tipuri de utilizatori.
Intr-un articol din Brighthand, un fost director de marketing de la Apple este de parere ca o fuziune a celor doua sisteme de operare ar ridica o serie de probleme in randul utilizatorilor Mac.
„Exista o multime de utilizatori UNIX care isi doresc ca Apple sa faca schimbari care sa ii supere pe utilizatorii Mac. O fuziune prematura, chiar daca din punct de vedere tehnic este posibila, are implicatii legate de interfata cu care multi utilizatori nu s-ar impaca. Poate ca este mai bine sa lasam timpul, tehnologia si vanzarile dispozitivelor iOS sa deschida calea aceasta, si nu sa fortam lucrurile”, a afirmat acesta.
Intr-o anumira masura, inclin sa fiu de acord cu aceasta afirmatie. Sa nu uitam ce s-a intamplat cand Mircosoft a venit pe piata cu Windows 8, o interfata mobila transformata intr-un sistem de operare desktop, lucru care i-a enervat pe multi utilizatori Windows. A fost o schimbare prea mare, intr-un timp prea scurt, pentru utilizatorii care erau obisnuiti cu vechile interefete Windows.
Sa speram ca Apple a invatat din experienta Microsoft si ca va aborda aceasta contopire a celor doua sisteme cu multa grija, fara graba, caci daca se grabesc, pasul acesta ar fi la fel de catastrofal ca cel facut de Microsoft cu Windows 8.