Acesta este in momentul de fata unul din proiectele de care Google se ocupa. Unul este construit deja in golful orasului San Francisco1 (intr-o fosta baza militara a Marinei SUA), iar altul in Portland, Maine2. Desigur ca si companii precum Dell, Hewlett-Packard sau Microsoft au experimentat cu aceasta tehnologie, Google are si un patent.
Ideea nu este noua, in 2009 trei angajati ai companiei (Jimmy Clidaras, David W. Stiver si William Hamburgen) patentand un asa-numit „water-based data center”. Si conform mai multor surse din domeniu sau nu , printre care si directorul Cargotecture Joel Egan, confirma faptul ca structurile construite vor fi folosite ca centre de date.
Dar din ce sunt facute mai aceste centre? Din containere initial folosite pentru a transporta marfuri, dar cu mici deschideri pentru ferestre. Si conform declaratiilor aceluiasi Joel Egan, si mici decupaje in structura fiecarui container pentru a face un hol :
„The cutouts in the long walls of the containers, when they line up, they make hallways.You could put all sorts of mainframes into the containers…It doesn’t have enough windows for an office building”.
Dincolo de confirmarea venita din partea unui director de companie specializata in domeniu, proiectul la care Google lucreaza in Treasure Island este confirmat si de localnicii din zona despre lucrurile care se intampla pe barja si in „Hangar no. 3”(printre care si o femeie de la o cafenea vis-a-vis de acest hangar care spune ca a servit clienti care au platit ulterior cu „Google credit cards”).
Pana acum Google nu a comentat sau a confirmat afirmatiile facute pe acest subiect.
1. Is Google building a hulking floating data center in SF Bay?