Free cookie consent management tool by TermsFeed

Când vine vorba de a alege top aplicații de slăbit, lucrurile sunt destul de complicate. În primul rând, există foarte multe opțiuni disponibile din care poți alege, de aceea poate fi destul de greu să o găsești pe cea mai potrivită. În al doilea rând, trebuie să știi foarte bine ce îți dorești de la o astfel de aplicație: să-ți contorizezi caloriile zilnice, să-ți optimizezi parametri privitori la activitatea fiziologică (bătăile inimii, tensiunea, nivelul de stres, calitatea somnului, anumiți parametri biochimici ai sângelui) sau să dispui de un program de exerciții general sau personalizat, în funcție de obiectivele de fitness pe care ți le propui. De fapt, înainte de toate trebuie să știi că o aplicație de slăbit nu va slăbi în locul tău, ci trebuie să știi cum să o folosești.

Aceste aplicații de slăbit nu reprezintă alternative viabile pentru un profesionist în domeniu, fie că vorbim despre un antrenor personal, fie că vorbim despre un nutriționist. Ele reprezintă doar un fel de “agende” în care poți contoriza și bifa anumite lucruri. Sau, haideți să le zicem “planificatoare”. Fie că vorbim despre o aplicație pentru a-ți contoriza caloriile și a ține o evidență a meselor de peste zi (ce-ai mâncat, cantitățile, macro- și micronutrienții conținuți, vitaminele și chiar mineralele), fie că vorbim despre o aplicație care are încorporate planuri de antrenament (cardio, fitness, HIIT sau chiar antrenamente cu greutăți), cea mai importantă variabilă în procesul de slăbire este reprezentată de determinarea ta.

Pentru a nu mai lungi lucrurile, v-am pregătit un top aplicații de slăbit recomandate, și vom face recomandări atât pentru aplicații de slăbit pentru contorizarea caloriilor, cât și la aplicații de slăbit care au incluse programe de antrenament, în funcție de obiectivele de fitness pe care ți le dorești (acumularea de masă musculară, menținerea și slăbitul).

Aplicații de slăbit pentru contorizarea caloriilor

Dacă nu probleme de sănătate care se traduc printr-un metabolism deficitar și efecte hipocalorice, nu te poți îngrășa “de la sine”. Nu există acest concept, chiar dacă, într-adevăr, procesul slăbirii este mult mai greu la unele persoane decât la altele: există și factori de natură genetică a căror implicare în acest proces poate îngreuna mult dinamica slăbitului. Cu toate acestea, cele mai multe persoane se îngrașă pentru că, și trebuie s-o spunem (deși o știm cu toții), mănâncă prea mult da. Mănâncă prea mult și nu își țin o evidență a ceea ce mănâncă. Unii chiar subestimează cantitatea de calorii conținută într-o ciocolată sau faptul că o pungă cu chipsuri prăjite în ulei are aproximativ 50 de grame de grăsimi (nesănătoase).

De aceea, un prim pas în procesul de slăbire este reprezentat de a fi atent la ceea ce consumi. Într-adevăr, poate este destul de greu să faci asta, mai ales dacă ai obișnuința de a mânca fără a citi eticheta, fără a da atenție macronutrienților conținuți per 100 de grame de produs (prin macronutrienți înțelegem grăsimi, glucide/carbohidrați și proteine). Cu toate acestea, poate ar trebui să începi să faci asta, deoarece, după cum bine știm, slăbitul reprezintă 80% alimentație și 20% sport. Da, nu trebuie să faci sport până-ți dai sufletul pentru a slăbi, ci doar trebuie să fii atent la ce mănânci și la conținutul caloric pe care îl consumi într-o zi. Momentan, haideți să vedem care sunt cele mai bune aplicații pentru contorizarea caloriilor:

Aplicație pentru contorizare calorii MyFitnessPal

MyFitnessPal este una dintre cele mai folosite și populare aplicații de contorizare a caloriilor. Este extrem de ușor de folosit și este o aplicație de slăbit gratuită, are un design intuitiv și accesibil, fiind disponibilă atât pentru iOS, cât și pentru Android. Partea bună la aceste aplicații este că au o bază de date imensă în care sunt surprinse foarte multe alimente existente pe piață (de la tipuri de ciocolată până la fructe, legume și chiar sucuri). Tot ce trebuie să faci este să scanezi codul de bare al produsului respectiv, iar apoi să setezi cantitatea de produs pe care o vei consuma (am uitat să menționez că orice aplicație de monitorizare a caloriilor este inutilă dacă nu dispui de un cântar de bucătărie pentru a cântări mâncarea).

De asemenea, dacă produsul pe care dorești să-l consumi nu se găsește în baza de date, ai opțiunea de adăugare manuală a acestuia. Tot ce trebuie să faci este să-i adaugi denumirea și apoi informațiile nutriționale (macronutrienți, respectiv vitamine și săruri minerale dacă este cazul). Spre exemplu, să zicem că o banană de 100 de grame are 2 grame de proteine, 20 de carbohidrați și 0 grăsimi (ceea ce înseamnă, după formula de calcul a energiei și caloriilor, 88 de calorii). În funcție de cantitatea pe care o consumi, aplicația va calcula automat câte calorii are ce ai mâncat, implicit câți macronutrienți. Și face acest lucru cu precizie maximă. Poți adăuga alimente noi oricând, luând informațiile disponibile pe internet.

Ce este MyFitnessPal
MyFitnessPal este una dintre cele mai folosite și populare aplicații de contorizare a caloriilor

Aplicație pentru contorizare calorii Eat & Track

O altă aplicație de slăbit foarte ușor de folosit este Eat & Track (eu, sincer, o folosesc pe aceasta pentru că mi se pare mult mai simplă și nu-mi este necesar să știu și conținutul în vitamine și săruri minerale al meselor pe care le am – MyFitnessPal îți oferă și opțiunea aceasta). Atunci când îți faci cont pe această aplicație, ți se pun câteva întrebări generale: ce înălțime ai, ce greutate, care este obiectivul tău de fitness (să pui masă musculară, să te menții la greutatea actuală, să slăbești), pentru ca, ulterior, să-ți fie setat o anumită țintă calorică zilnică. Ce înseamnă asta? Ei bine, treaba stă în felul următor: ți se va seta un surplus sau deficit de calorii în funcție de ceea ce îți dorești să faci.

Dacă dorești să slăbești, vei fi nevoit să-ți setezi un deficit caloric (să zicem, -200 de calorii) față de necesarul caloric zilnic pentru întreținerea funcțiilor vitale. Acesta este metabolismul bazal, reprezentând cantitatea de energie consumată în mod obișnuit de către organism pentru a putea întreține și asigura funcționarea organismului în parametri fiziologic normali. Dacă dorești să te menții, trebuie să mănânci exact cât este necesar pentru ca organismul tău să poată întreține metabolismul bazal, iar în situația în care vrei să pui masă musculară, va trebui să fii în surplus caloric (să zicem, +200-300 de calorii). Este destul de simplu, de fapt, însă deseori oamenii complică lucrurile prin diete deloc sustenabile și temporare. Iar a te înfometa nu este niciodată abordarea corectă și sănătoasă.

Ce este Eat & Track
Eat & Track, o aplicație foarte simplă, si ușor de folosit

Aplicație pentru contorizare calorii Fooducate

Fooducate este o altă aplicație pentru contorizarea caloriilor provenite din alimente – deși, sincer, celelalte două de mai sus mi se par mult mai ușor de folosit și accesibile, intuitive. În schimb, Fooducate este bună mai ales pentru copii, deoarece are o interfață ceva mai atractivă. Da, trebuie să recunoaștem că mulți copii se confruntă cu probleme de greutate în ziua de astăzi, în special din cauza mâncatului necontrolat și a industriei fast-food care pune monopol în mediul urban. Schimbarea dietei alimentare reprezintă primul pas spre o viață sănătoasă, scăzând drastic și semnificativ riscul de a dezvolta probleme cardiovasculare și respiratorii datorate kilogramelor în exces.

Fooducate mai are un mecanism interesant în spate – spre exemplu, să zicem că este destul de greu să îți dai seama de pe eticheta nutrițională dacă alimentul respectiv este sănătos sau mai puțin sănătos. Fooducate face asta pentru tine – tot ce trebuie să faci este să scanezi alimentul (codul de bare) și vei vedea ce notă va primi (de la A – fiind cea mai bună notă, până la D – cea mai mică, ceea ce înseamnă că îl poți pune la loc la fel cum l-ai luat). De asemenea, îți oferă și o explicație a notei (să zicem, conține prea multe grăsimi polinesaturate) și chiar alternative mult mai sănătoase. Recunoaște produsele comune și îți permite să faci mult mai mult decât să-ți analizezi dieta, deoarece poți urmări nivelul de foame pentru a-ți da seama cum anumite alimente îți afectează în mod specific aportul caloric, implicit organismul.

Ce este Fooducate
Fooducate este bună mai ales pentru copii, deoarece are o interfață ceva mai atractivă

Aplicație pentru contorizare calorii Macros

Macros este o altă aplicație pentru contorizare calorii, pe care eu am folosit-o la început. Ce-i drept, nu m-am împăcat prea bine cu ea, asta până când m-am obișnuit cum se folosește. După aceea, totul a devenit mult mai intuitiv și, implicit, am reușit -o folosesc mult mai ușor. Precum celelalte aplicații, face același lucru, doar că se dovedește a fi mai puțin deficitară când vine vorba de anumite aspecte. Oricum, pentru persoanele care hotărăsc să-și descarce o aplicație de contorizare calorii, atunci chiar e o alegere OK, cel puțin pentru început.

Sincer, nici nu mai este loc de alte recomandări, deoarece aceste patru aplicații sunt exact ce trebuie când vine vorba de aplicații pentru contorizare calorii. După cum am spus, sunt intuitive, ușor de folosit și chiar se dovedesc a fi foarte, foarte eficiente. De asemenea, îți pot arăta și gradul de hidratare, reamintindu-ți cât de important este să bei apă, poți oferi la sfârșitul zilei un feedback pentru a ști cum te-ai simțit și alte chestii de acest gen. Fiecare aplicație, de asemenea, îți setează în mod automat un necesar zilnic de macronutrienți: proteine, grăsimi, carbohidrați. De asemenea, pe măsură ce consumi mâncare, necesarul zilnic se actualizează (evident, scade), în funcție de ce conține ceea ce mănânci în materie de macronutrienți. Când depășești cantitatea dintr-un anumit macronutrient, de obicei acest lucru este evidențiat cu roșu.

Aceste aplicații de slăbit pentru calorii sunt foarte bune nu doar pentru a fi la curent mereu cu ce conține ceea ce ai mâncat, ci și pentru a ști ce anume ai mâncat. Dacă următoarea zi te simți rău din punct de vedere fizic, poți vedea ce anume ai mâncat și, eventual, ți-a creat disconfort abdominal, pentru a evita data viitoare. De asemenea, pe mine, unul, această aplicație m-a ajutat foarte mult să îmi dau seama că am alergie la un aliment pe care îl consumam din când în când și nu știam că, de fapt, are acest efect asupra mea, deoarece simptomele apăreau la câteva zile după ce consumam respectivul produs (și apăreau de fiecare dată când îl consumam). Analizându-mi retrospectiv mesele, mi-am dat seama care este factorul perturbator și, astfel, l-am putut evita începând de-atunci.

Ce este aplicația Macros
Macros este o aplicație bună pentru utilizatorii noi

Aplicații de slăbit pentru antrenamente

Aplicațiile de slăbit pentru antrenamente sunt foarte bune pentru că, în principal, te ajută să-ți atingi necesarul de activitate zilnică. În speță, mișcarea n-a dăunat niciodată nimănui, deci oricât de puțin te-ai mișca, fă-o. Sedentarismul, din păcate, este o boală cronică a secolului în care trăim, și foarte multe afecțiuni de ordin cardiovascular, respirator și locomotor sunt asociate cu sedentarismul și lipsa de activitate fizică. Chiar și o scurtă plimbare, în fiecare seară, ajută deosebit de mult, chiar dacă o faci la pas normal și nu în stil jogging. Activitatea fizică moderată faci minuni asupra sistemului cardiovascular, fiind cel mai bun mijloc prin care poți scăpa de colesterolul rău (LDL) din sânge. Așadar, haide să vedem care aplicație se califică în top aplicații de slăbit pentru antrenamente.

Aplicație de slăbit pentru antrenamente FitOn

FitOn este prezentă in top aplicații de slăbit pentru antrenamente, deoarece include toate tipurile de antrenamente: de forță (Strenght), HIIT (High Intensity Interval Training), cardio, pilates, kickboxing, de tonifiere, care nu necesită echipament specific și Quick HIITS (adică antrenamente de tip HIIT care durează mult mai puțin decât antrenamentele obișnuite, dar care presupun că trebuie să dai tot ce poți în acel interval de timp). De asemenea, antrenamentele sunt cronometrate și au durate de la câteva minute până la aproximativ o oră, fiind filmate de antrenori profesioniști care reușesc să-și livreze conținutul programului într-un mod pe înțelesul tuturor, în timp ce îți dau sfaturi despre cum să faci exercițiile pentru a fi cât mai eficiente. Modul în care realizezi exercițiile contează, de fapt, cel mai mult, și nu faptul că ai transpirat în timp ce l-ai făcut. De asemenea, pentru a evita situațiile care implică accidentări neplăcute, este foarte important să execuți exercițiile corect, încălzindu-te înainte de a începe antrenamentul.

Ce este aplicația FitOn
Aplicația FitOn include toate tipurile de antrenamente

Aplicație de slăbit pentru antrenamente Nike Training Club

O altă aplicație de slăbit pentru antrenamente complete și de toate tipurile este Nike Training Club. De la exerciții de HIIT, cardio, cu greutăți, yoga și pilates, găsești tot ce vrei, fiind împărțite pe secțiuni și foarte ușor de folosit. Exercițiile sunt prezentate în etape succesive, fiecare având un anumit interval pe durata căruia trebuie făcut (30 de secunde de abdomene, să zicem). De asemenea, există foarte multe alternative de a le combina după bunul plac și durata acestora variază de la câteva minute până la 40-50 de minute, fiind fiabilă atât pentru începători, cât și pentru cei pentru care sportul este parte integrantă obișnuită a unei rutine zilnice. Unele programe de sport îți arată și câte calorii ai ars, dar acest lucru este destul de vag, pentru că fiecare persoană este o individualitate biologică unică și arderea caloriilor diferă foarte mult. Totuși, cu aproximație, poți avea încredere în faptul că, într-adevăr, făcând respectivul program de sport ai ars un număr de calorii cât de cât apropiat cu cel indicat de aplicație. În orice caz, numărul de calorii arse într-un antrenament obișnuit de sport este, deseori, foarte mic.

Ce este aplicația Nike Training Club
Nike Training Club – aplicație de slăbit pentru antrenamente complete și de toate tipurile

Aplicație de slăbit pentru antrenamente 7 Minute Workout Challenge

Această aplicație, sincer, o recomand în special persoanelor care se află la început de drum și care vor să se familiarizeze cu lumea sportului. De ce? Pentru că are încorporate exerciții obișnuite, majoritatea a câte 30 de secunde fiecare și programele de sport sunt de maximum 10 minute. Așadar, pot fi duse la capăt chiar și de cineva care se apucă, pentru prima dată, de făcut sport. Este foarte important ca antrenamentele să fie făcute progresiv, de la foarte ușoare, crescând încetul cu încetul dificultatea. Astfel, corpul se va obișnui și va percepe gradarea ca fiind naturală, în timp ce își consolidează memoria musculară și reușește să se obișnuiască cu acest nou tip de efort. De asemenea, este recomandat ca exercițiile să fie alternative, vizând anumite regiune – partea de sus a corpului, partea de jos a corpului, membrele superioare, membrele inferioare, abdomenul și spatele. Pentru ca acesta să se tonifieze armonios și, în general, mușchii să fie mult mai puternici și consolidați.

Ce este 7 Minute Workout
7 Minute Workout, o aplicație recomandată pentru persoanele care se află la început de drum pentru a slăbi

Consider că aceste trei aplicații sunt printre cele mai OK, dacă e să ne raportăm la faptul că acoperă toată gama de exerciții respective și, implicit, celelalte aplicații de slăbit sunt doar alternative ale acelorași exerciții și programe de sport. Important este să găsești unul care să fie în concordanță cu posibilitățile tale de mișcare, cu abilitățile motorii pe care le ai – nu trebuie niciodată “să-ți dai sufletul” în timp ce faci sport. Trebuie să iei lucrurile încet, cu pași siguri, pentru a evita situațiile neplăcute în care te poți accidenta și compromite întregul proces. Ascultă-ți corpul și vei vedea că, întotdeauna, îți va spune ce este mai bine pentru el.

Pentru că procesul de slăbit este pentru foarte multe persoane unul greu, aș dori să răspund la câteva întrebări pe care foarte multe persoane le adresează. În primul rând, a slăbi nu este deloc, dar deloc greu. Totul devine greu în momentul în care o persoană care-și dorește să slăbească vrea să facă acest lucru “foarte rapid” – ceea ce e ciudat, pentru că nu poți da jos în câteva săptămâni kilogramele pe care le-ai pus în ani buni. Din cauza acestui lucru, foarte multe persoane apelează la diete drastice, de maximum 1000 de calorii pe zi. Mănâncă foarte puțin și se înfometează, iar în cele din urmă ajung chiar să aibă probleme mult mai grave, dereglări hormonale și alte lucruri de acest gen care compromit mult calitatea vieții.

Pe de altă parte, înfometatul nu va fi niciodată răspunsul. De ce? Pentru că, să zicem că într-adevăr vei reuși să slăbești acele kilograme în plus, vei reuși să le dai jos, dar apoi vei reveni la stilul nesănătos de viață și totul va fi fost degeaba. De aceea, soluția sustenabilă, pe termen lung, este reprezentată de deficitul caloric. Adică să mănânci mai puțin decât consumi. Dacă metabolismul tău de bază are nevoie de 2000 de calorii pe zi, atunci încearcă să mănânci doar 1800, adică să ai un deficit de 200 de calorii. Vei consuma mai multe calorii decât mănânci, ceea ce înseamnă că cele 200 de calorii vor fi obținute prin “consumul din depozite” (țesut adipos, adică grăsime). Încetul cu încetul, ținând un deficit de -200 de calorii pe zi, vei slăbi, asta fără să te înfometezi, fără să dai mii de lei pentru planuri de la nutriționiști sau alte chestii de acest gen. Un deficit caloric mult prea violent (-500, -600 calorii față de câte îți sunt necesare pentru a întreține metabolismul bazal) poate fi extrem de dăunător pentru sănătatea ta, ducând la dereglări hormonale, iritabilitate, scăderea libidoului, afecțiuni de ordin psihologic. Organismul nu mai poate întreține, în parametri fiziologici, funcțiile care îi asigură integritatea și dinamica specifică, și prin urmare calitatea vieții va fi mult afectată.

Într-adevăr, nu vei slăbi în câteva săptămâni, ci va dura mult mai mult. Cu toate acestea, vei avea certitudinea că nu te vei îngrășa la loc imediat ce ții nu știu ce dietă minune. Pentru că nu există diete minune, nu există pastile și pilule care să te ajute să slăbești. Important este să faci tu ceea ce trebuie, să adopți un stil de viață sănătos, să faci mai multă mișcare și să acorzi mult mai multă atenție alimentelor pe care le consumi. Pentru că, după cum am mai spus, slăbitul reprezint 80% alimentație și 20% sport. Este importantă conștientizarea abordării unui stil de viață sănătos, pentru că-ți poate îmbunătăți foarte mult calitatea acesteia. De fapt, sportul nu este despre a-ți pedepsi corpul pentru faptul că ai ceva mai multe kilograme, nici despre “a slăbi și atât”. Sportul vine la pachet cu o gamă foarte variată de beneficii, cum ar fi gestionarea mult mai ușoară a stresului, relaxarea, îmbunătățirea calității somnului și multe altele. De asemenea, practicarea de pilates te poate ajuta foarte mult atunci când te confrunți cu dureri de spate, dureri ale membrelor superioare și inferioare, deoarece întărește musculatura posturală și, implicit, consolidează mult mai bine articulațiile și structura acestora.

Sportul este despre a celebra ce este capabil corpul tău să facă. Iar mâncatul sănătos este un pas esențial în adoptarea unui stil de viață, în general, sănătos. Când vine vorba de sport, ia totul gradat, nu forța lucrurile și, încetul cu încetul, vei vedea că sportul va deveni parte esențială dintr-o zi obișnuită. Nu e nevoie să-ți faci abonament la sală, neapărat, ci poți să faci măcar jumătate de oră de jogging zilnic, un program de pe aceste aplicații de slăbit prezentate, să faci puțin stretching (întinderi) când te trezești dimineață. Lucrurile vor deveni foarte simple și nu vei mai vedea sportul drept ceva greu, inaccesibil. Iar când rezultatele vor începe să apară, când îți vei îmbunătăți amplitudinea de mișcare, când nu te va mai durea spatele și vei avea musculatura mult mai bine consolidată și tonifiată, vei vedea că sportul va deveni nu doar o activitate, ci un mijloc de terapie.

Dacă găsești aplicațiile de antrenament prezentate mai sus greu de folosit și cu programe care nu îți sunt pe plac, pot să-ți fac o altă recomandare personală. După părerea mea, canalul de YouTube al celor de la FitnessBlender (unul dintre cele mai populare, dacă nu chiar cel mai popular canal de fitness de pe YouTube) este exact ce-ți trebuie, deoarece îți pune la dispoziție toate tipurile de antrenament posibile (cu greutăți, fără greutăți, cu echipament, fără echipament, yoga, HIIT, cardio, pilates, stretching, Warm Up, Cool Down), cu diferite grade de intensitate în funcție de nivelul tău de pregătire specific. Durata antrenamentelor diferă de la câteva minute până chiar și la o oră și jumătate. De altfel, antrenorii care fac videoclipurile îți explică în permanență cum trebuie efectuate exercițiile pentru eficacitate maximă, cum trebuie să respiri și când, acoperind toate variabilele necesare pentru ca experiența antrenamentului să fie una plăcută și, implicit, să te familiarizeze cu lumea sportului.

În cele din urmă, după cum am spus, este vorba despre determinarea ta și despre cât de mult îți dorești să aduci o astfel de schimbare în viața ta. Sportul te poate ajuta extraordinar de mult, nu doar să-ți atingi obiectivele de fitness. De fapt, întotdeauna am considerat că, de fapt, faptul că sportul te ajută să slăbești, să pui masă musculară și, implicit, să arăți mai bine, reprezintă doar un “bonus” numeroaselor beneficii (semnificative) pe care practicarea sportului le are.  Chiar suntem curioși, tu cum percepi sportul? Faci sport? Ți se pare greu să urmărești un plan de antrenament? Sperăm că articolul de față, cu recomandări privitoare la top aplicații de slăbit, s-a dovedit a fi util și practic. Dacă ai și alte întrebări, nu ezita să ni le adresezi în secțiunea de comentarii. De asemenea, așteptăm și recomandările tale cu cele mai bune aplicații de contorizare a caloriilor și aplicații de antrenament.

Share.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.