Free cookie consent management tool by TermsFeed

Alba Iulia a fost, săptămâna aceasta, gazdă a peste 200 de reprezentanți ai municipalităţilor, experți și manageri din companii, reprezentanți ai mediului academic și din organizații non-guvernamentale, persoane cu putere de decizie care pot inspira modernizarea orașele ţării.

Echipa Smart City de la Alba Iulia a prezentat participanților cum funcționează orașul lor, prin vizitarea la pas a celor mai importante soluții implementate până acum în sistemul de învățământ și administrație publică, managementul traficului și iluminatul public de ultimă tehnologie, după cele mai noi standarde. În Cetatea Alba Carolina au fost implementate soluții inovative care să faciliteze turiștilor accesul la cunoașterea istoriei acestei cetăți și să poată petrece un timp liber de calitate, adaptat cerințelor actuale: wi-fi, beaconi, prezentări virtuale, tururi ghidate inteligent, ecomobilitate și multe altele.

Soluții tehnologice pentru orașele inteligente

Soluțiile tehnologice dedicate orașului inteligent au fost prezentate în cadrul conferinței care a avut loc după finalizarea vizitelor și s-a desfășurat pe parcursul a două zile.

Echipa Smart City de la Alba Iulia, cu o expertiză locală de excepție, a declarat că este pregătită să ofere în orice moment informații şi asistență de specialitate altor orașe care doresc să cunoască sau să se angajeze într-un demers de dezvoltare în direcţia de oraşe inteligente.

Evenimentul s-a înscris în seria Dezbatere Națională Smart City 2017-2020 și a oferit participanţilor şi partenerilor posibilitatea de a-şi dezvolta reţeaua de cunoştințe în domeniu şi de a pune bazele unor colaborări viitoare.

Au fost prezente nume importante din industrie: Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia,  Nicolaie Moldovan, City Managerul orașului Alba Iulia, împreună cu echipele lor, Marius Bostan, fost Ministru al Comunicațiilor și pentru Tehnologia Informației, inițiator al Dezbaterii Naționale Smart City și al proiectului pilot Alba Iulia Smart City, Siegfried Mureșan, deputat în Parlamentul European și totodată Președintele Comisiei de Buget, reprezentați ai: E.ON, Ambasadei Olandei în România, Orange, DELL EMC, Microsoft, Telekom Romania, Clusterului de inovare Cluj IT, Signify, Intrarom, Industrial Software, Flash Lighting, Asseco, ONG-ului Civitech și mulți alții.

Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea celor mai noi invenții în tehnologie dedicate simplificării traiului zilnic, reducerii consumului de energie, a poluării, dar și necesare desfășurării unor activități inteligente în mediul de afaceri. Acestea au fost oferite de câteva start-up-uri intrate în acceleratoare de inovare precum Orange Fab și Innovation Labs.

„Au fost prezentate idei și soluții care vor avea impact pentru 100 de ani de acum înainte în dezvoltarea orașelor și a României în general. Lucrurile s-au întâmplat datorită unui primar cu viziune, care respectă trecutul, orientat către viitor, care și-a creat o echipă competentă și a învins toate greutățile. Ceea ce s-a realizat la Alba Iulia reprezintă un excelent exemplu pentru toate orașele din țară, de peste Prut și chiar pentru întreaga Europă”.

– Marius Bostan, fost Ministru al Comunicațiilor și pentru Tehnologia Informației, inițiator al Dezbaterii Naționale Smart City și Alba Iulia Smart City
Mircea Hava
Mircea Hava – primarul orașului Alba Iulia, Foto: Florin Dutulescu

„Soluțiile smart sunt cele care îi ajută pe oameni să trăiască mai bine, să consume mai puțin timp ca să își rezolve problemele și chiar mai puțini bani. Pe noi, cei din administrație, ne ajută să le aflăm doleanțele ca să le putem răspunde, să putem discuta despre sănătate și școala altfel, și apoi să avem soluții deștepte ca să cheltuim bani mai puțini. Trebuie să gândim o dezvoltare împreună; numai așa putem face lucrurile acestea. Orașul inteligent va deveni o cărămidă, un fundament în dezvoltarea României.

Țara noastră trebuie să crească altfel, pentru că are tot ce îi trebuie, oameni deștepți și puternici, are potențial și forță. Vă asigur că în viitoarea discuție bugetară europeană vom avea o linie smart city cu toate componentele care construiesc orașul inteligent”.

– Mircea Hava, Primarul orașului Alba Iulia


„În abordarea Olandei, pentru a crea orașe smart există o colaborare apropiată în ceea ce noi numim triunghiul de aur între: politicieni, mediul privat și institutele de cercetare.

Soluțiile smart răspund provocărilor societății și sunt adesea bazate pe informații în timp real, big data, monitorizare, senzori, noi platforme și tehnologie, inovare. Orașul smart știe când se întâmplă ceva și unde. Iar orașul digital trebuie să fie integrat cât mai aproape posibil cu orașul fizic (…) Experții olandezi au descoperit modalități de a face drumurile mai durabile și interactive prin crearea de semnalizare stradală care se adaptează traficului și condițiilor meteo. Tehnicile solare olandeze pot să transforme drumurile în generatoare de energie solară pentru semafoare sau încărcarea mașinilor electrice.

Avem piste de biciclete care au mecanism solar și care alimentează luminile pe timp de noapte (…) Olanda investește foarte mult acum în vehicule alimentate electric și cu hidrogen, precum și în clădiri verzi. Toate clădirile vor fi așa în viitor, la noi. Suntem bucuroși să împărtășim experiența și cunoștințele noastre”.

– Wijnand Marchal, consilier economic, Ambasada Olandei la București

Evenimentul a fost organizat de agenția de relații publice Concord Communication, cu sprijinul  domnului Marius Bostan, fost Ministru al Comunicațiilor și pentru Tehnologia Informației, inițiator al Dezbaterii Naționale Smart City  și Alba Iulia Smart City, și cu sprijinul Primăriei Alba Iulia.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.