Free cookie consent management tool by TermsFeed

Dacă te întrebi când apare Avatar 2, atunci ai ajuns unde trebuie. De fapt, în acest articol am surprins toate informațiile pe care le știm privitoare la a doua parte a legendarului film Avatar, unul dintre cele mai așteptate filme de science-fiction din acest an, implicit data de lansare Avatar 2, posibila poveste, cine face parte din distribuție și care este echipa din spatele acestui film. După ce fanii filmului au speculat mai multe nume pentru Avatar 2, avem și confirmarea oficială: acesta se va numi Avatar: The Way of Water, titlul fiind dezvăluit la CinemaCon, pe 27 aprilie 2022, când a fost lansat și teaster trailer-ul care a apărut online pe data de 9 mai. Chiar dacă nu spune multe despre acțiune, trailer-ul dezvăluie o lume fantastică uluitoare.

Avatar: The Way of Water (cunoscut și sub numele de Avatar 2) este un film science-fiction regizat de către James Cameron și produs de 20th Century Studios. Este al doilea film din franciza Avatar, după ce prima parte a apărut în 2009, deci acum 13 ani. În martie 2022, Steve Asbell, fost vicepreședinte executiv 20th Century Studios, a afirmat că sequel-ul „va lăsa lumea cu gura căscată și nu sunteți pregătiți pentru ceea ce Jim [adică producător, James Cameron] pune la cale împreună cu echipa sa. În cadrul CinemaCon, Cameron a afirmat că „lucrează din greu pentru a pune la punct ultimele retușuri ale filmului”. Așadar, iată tot ce trebuie să știi privitor la când apare Avatar 2 și alte informații despre viitorul film.

Când apare Avatar 2? Data oficială de lansare

Avatar: The Way of Water va apărea în cinematografe, în sfârșit, pe data de 16 decembrie 2022, după ce lansarea oficială, care ar fi trebuit să aibă loc în decembrie 2021, a fost amânată din cauza condițiilor epidemiologice. Avatar 2 a început să fie filmat încă din 2017, dar având în vedere că este un amestec de elemente live-action, captare digitală a mișcărilor și elemente science-fiction dintre cele mai spectaculoase, nu este surpriză că, într-adevăr, a durat destul de mult. În septembrie 2020, regizorul James Cameron a dezvăluit că filmul a fost finalizat „aproape în proporție de 100%”, iar „Avatar 3 aproximativ 95%”. Așadar, da, vom avea și un Avatar 3. De fapt, ne așteaptă alte trei filme, iar Cameron, în ultimii ani, a lucrat la toate.

În decembrie 2021, Cameron a dezvăluit că a filmat deja o parte din Avatar 4, în primul rând datorită faptului că persoanele din distribuție erau tinere. „A trebuit să ne gândim la scenele în care relevantă este și vârsta actorului, de aceea, momentan, am reușit să filmăm scenele pentru Avatar 2 și Avatar 3 – și, într-adevăr, puțin din Avatar 4 (…). Spre exemplu, între povești, copiii au voie să crească încă șase ani, dar aveam nevoie ca, în anumite scene, ei încă să fie tineri. Așa că am filmat scenele specifice iar pe celelalte, când au voie să aibă vârste mai mari, le vom filma la momentul potrivit”.  Tot Cameron a afirmat că filmările au durat atât de mult și datorită faptului că Avatar 2 își propune să aibă o mare parte din acțiune „plasată în mediul subacvatic”.

„Sună cam nebunesc întregul proces”, a recunosc Cameron referitor la planul său pentru continuarea filmului. „Adică, dacă Avatar (2009) nu ar fi avut încasări atât de mari, cu siguranță nu ne-am fi propus niciodată să ducem sequel-ul la un asemenea nivel pentru că, sincer, este o adevărată nebunie”. Totuși, dacă cineva ar putea vreodată reuși, acela cu siguranță e James Cameron, regizorul responsabil pentru două dintre primele trei filme cu cele mai mari încasări din toate timpurile (Avatar, locul I și Titanic, locul III, pe locul al doilea aflându-se Avengers: Endgame). Este cert faptul că, într-adevăr, Cameron este un regizor care știe ce face!

De ce a durat atât de mult filmarea filmului Avatar 2?

După apariția primei părți, era programat ca Avatar 2 să apară în decembrie 2014, iar Avatar 3 în decembrie 2015, lucru care, sincer, ar părea destul de absurd. După întârzieri, filmările pentru Avatar 2 ar fi trebuit să înceapă în aprilie 2016, dar filmările nu au avut loc. În luna ianuarie a următorului an, s-a anunțat faptul că lucrările de captare digitală a mișcărilor (en. motion capture) vor începe până în luna august a respectivului an. Cu toate acestea, au început abia în septembrie, urmând ca Avatar 2 să fie lansat, conform așteptărilor, în decembrie 2017. Însă amânarea a continuat. Mai apoi, s-a stabilit că lansarea va ava loc în decembrie 2020, înainte ca Disney să o mute în decembrie 2021, după ce a preluat 20th Century Fox Television.

Iar aici ajungem la cea mai recentă amânare. În tot acest timp, Cameron a fost totuși destul de relaxat în ceea ce privește deciziile de amânare și întârziere: „A fost un decalaj de șapte ani între The Terminator și Terminator 2: Judgment Day și un alt decalaj de șapte ani între Alien și Aliens”, a spus el. De altfel, oricine a văzut deja producția din 2009, știe că o continuare a fascinantei epopei este destul de problematică. În 2006, Cameron a declarat că are intenția de a crea o franciză în jurul filmului, dacă acesta va avea succes – iar aproximativ 3 miliarde de dolari mai târziu, regizorul a avut certitudinea acestui lucru. Deși inițial s-a dorit a fi o trilogie, alte două filme au fost adăugate în serie. Ceea ce, evident, a presupus și mai multă muncă.

Trailer oficial Avatar 2

Din păcate, încă nu există un trailer oficial pentru filmul Avatar 2. Cu toate acestea, există un teaser trailer oficial prezentat în cadrul CinemaCon și lansat în exclusivitate în cinematografe, și online pe data de 9 mai, odată cu Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Cu toate acestea, există o mulțime de teasere realizate de fani ai fascinantei epopei. Mai mult decât atât, în ceea ce privește aspectul filmului, James Cameron promite că acestea vor fi atât de calitative și avansate „încât pur și simplu nu vă veți putea crede ochilor”. „Filmele mari trebuie să aibă încasări semnificative. Ne aflăm într-o lume nouă. Poate că cifrele însumate de Avatar (2009) nu vor mai fi văzute niciodată, cine știe?! Totul este un joc cu zaruri, de noroc”, a spus el.

Trailer oficial Avatar: The Way of Water

Cine va face parte din distribuția filmului Avatar 2?

După cum era de așteptat, toată distribuția din primul film Avatar (2009) se va reîntoarce. Zoe Saldaña va relua rolul prințesei Na’vi Neytiri (a fost confirmată prezența ei și în Avatar 3), iar Sam Worthington se va întoarce, de asemenea, în rolul omului devenit Na’vi, Jake Sully. Stephen Lang se reîntoarce în rolul colonelului mort Miles Quaritch, care va fi principalul personaj negativ din celelalte patru filme. Referitor la „reînvierea” lui Miles Quaritch, Cameron a spus că „nu voi spune exact cum îl vom readuce înapoi, dar este o poveste science-fiction până la urmă, deci totul este posibil”.

Stephen Lang nu a dezvăluit nimic despre revenirea sa neașteptată, deși a promis că sequel-ul merită așteptarea prelungită. „Cred că fanii vor fi fermecați și fascinați și vor adora lumea fantastică a filmului”. Sigourney Weaver, actriță consacrată prin rolul pe care l-a avut în franciza Aliens, se va reîntoarce, de asemenea, drept un personaj complet nou (asta după ce a interpretat-o pe Dr. Grace Augustine în prima parte). „După ce am citit toate cele patru scenarii ale francizei, îmi dau seama cât de extraordinare sunt și cât de mult merită, de fapt, așteptarea”. Kate Winslet, câștigătoare a Premiului Oscar pentru cea mai bună actriță pentru rolul din „Cititorul” (2008) va juca rolul lui Ronal în toate secvențele din Avatar, ceea ce marchează prima colaborare dintre actriță și regizorul James Cameron, de la producția filmului Titanic (1997) încoace.

Ce actori fac parte din filmul Avatar
Foto Distribuție Avatar

CCH Pounder își va relua, de asemenea, rolul mamei lui Neytiri, Mo’at, iar Matt Gerland revine în rolul caporalului Lyle Wainflett. Privitor la alte personaje, Edie Falco va interpreta un personaj nou, generalul Armodre. De asemenea, Avatar 2 va introduce în acțiune un nou clan Na’vi numit Metkayina, condus de Cliff Curtis (în rolul lui Tonowari). Personajul interpretat de Kate Winslet, Ronal, este tot membru al clanului Metkayina, alături de Reya (Bailey Bass) și Rotxo (Duane Evans). Jake și Neytiri au împreună copii Na’vi în continuarea filmului, printre care Neteyam (Jamie Flatters), Lo’ak (Britain Dalton) și Tuktirey (Trinity Bliss). În plus, ei au adoptat și un copil uman, Miles Socorro, alias Spider, în rolul căruia se află Jack Champion.

Ona Chaplin va juca rolul lui Varang, despre care se aude că va fi „un personaj central puternic”, a cărui prezență se va întinde pe toate celelate trei continuări ale francizei. Michelle Yeoh se alătură distribuției în rolul cercetătoarei Dr. Karina Mogue, și se-așteaptă ca ea să aibă un rol semnificativ nu doar în Avatar 2, ci și în celelalte filme. Vin Diesel, de asemenea, starul din Fast & Furios s-a alăturat distribuției, alături de Jemaine Clement, în rolul biologului marin Dr. Ian Garvin, descris de către James Cameron ca fiind „unul dintre personajele mele preferate”. De asemenea, știm că a fost creat un limbaj al semnelor personalizat pentru film de către CJ Jones, actor american surd care va face parte din distribuție.

Cei mai tineri actori din Avatar 2
Distribuția cu cei mai tineri actori din Avatar 2, copii protagoniștilor

Despre ce va fi Avatar 2? Intrigă Avatar: The Way of Water

Dacă tot am răspuns la întrebarea când apare Avatar 2, haideți să vedem și despre posibilul plot al filmului. După cum am menționat deja, Avatar 2 are titlul oficial de Avatar: The Way of Water. Interesant este faptul că, încă din noiembrie 2018, BBC a raportat că cele patru continuări Avatar planificate se vor numi Avatar: The Way of Water, Avatar: The Seed Bearer, Avatar: The Tulkun Rider și Avatar: The Quest for Eywa. Într-adevăr, Cameron nu a confirmat nimic, chiar dacă primul titlu este cel oficial. Totuși, oare nu ne spune asta nimic despre viitorul francizei Avatar? Eu cred că da, și ne spune chiar foarte multe. Mai mult decât atât, teaster trailer-ul oficial stă drept dovadă că Avatar 2 va fi un film de-a dreptul memorabil.

Sinopsisul oficial al filmului sună cam așa: „Jake Sully trăiește cu noua sa familie formată pe planeta Pandora. Odată ce amenințarea familiară se reîntoarce pentru a termina ceea ce a început și nu a dus la bun sfârșit, Jake trebuie să lucreze cu armata Neytiri și armata rasei Na’vi pentru a-și proteja planeta”. Plasat la 14 ani după evenimentele din Avatar, Sully este acum șef și Neytiri este mare preoteasă a clanului lor. „Cred că povestea din Avatar 2, și forța poveștii, de fapt, este variabila pe care Cameron pune accent: temele universale sunt pasiunea sa, iar filmul Avatar 2 depășește genul science-fiction și se încadrează în foarte multe alte genuri, le adună pe toate la un loc”, a explicat producătorul Jon Landau. „Și dacă te gândești la asta, nu există o temă mai universală decât familia. În centrul fiecăreia dintre continuările noastre se află familia Sully. Care sunt încercările prin care sunt obligați părinții să treacă pentru a-și proteja copiii?”, întreabă el retoric.

De asemenea, știm că, deși vor urma trei continuări după aceasta, fiecare film va fi o poveste de sine stătătoare, deși Landau afirmă că „de fapt, călătoria din toate cele patru filme va crea o saga interconectată”. Personajele vor călători și dincolo de pădurile din Pandora, în medii subacvatice și vulcanice care, promite Cameron, „te vor lăsa cu gura căscată”. Pentru a surprinde cu adevărat importanța apei, Avatar 2 și-a filmat scenele de captare digitală a mișcărilor sub apă. La CinemaCon, Cameron a spus că „împingem limitele și mai departe, cu o rată mai mare de cadre, rezoluție 3D mai bună și rezultate mult mai avansate în ceea ce privește efectele vizuale folosite. Am vrut ca întoarcerea noastră în Pandora să fie cu adevărat un moment memorabil, pentru cea mai imersivă experiență posibilă. Și cred că am reușit.”

Originalul Avatar (2009) a făcut cunoștință publicului cu Na’vi, oamenii care trăiau în pădurile tropicale din Pandora și care încercau să-și protejeze căminul în timp ce oamenii îi invadau pentru a extrage valorosul mineral unobtanium. Jake Sully (Sam Worthington), un pușcaș marin cu dizabilități care se implică în programul Avatar cu intenția de a face pace cu războinicii Na’vi, descoperă în curând daunele imense pe care armata le provoacă în Pandora. El i se alătură, astfel, lui Neytiri (Zoe Saldaña) în încercarea de a rezita atacului oamenilor și de a salva Vitraya Ramunong, Copacul Sufletelor (en. The Tree of Souls). În timp ce atât Sully, cât și Neytiri, se vor reîntoarce în Avatar 2, o mare parte din idee se va concentra pe copiii.

„În cele din urmă, continuările sunt o poveste despre familie și despre tot ceea ce vor face părinții pentru a păstra acea familie unită, asigurând protecția copiilor preadolescenți”, a declarat Jon Landau. Avatar: The Way of Water ne va purta prin cele mai fascinante locuri, atât in interiorul, cât și în jurul oceanului, despre care Cameron, susținător al conservării, e fascinant de foarte mult timp: „Când nu fac filme, fac activități care mă leagă de ocean. Așa că, dacă aș putea combina cele două mari iubiri ale mele – una dintre ele fiind explorarea oceanelor, cealaltă fiind realizarea de filme de lungmetraj – de ce nu aș face-o? Ceea ce facem acum este la o scară mult mai mare: mai interesant, mai provocator, calitativ”, a adăuga el.

Pe baza interviurilor realizate cu persoanele din distribuție și echipă, Avatar 2 va merita, într-adevăr, cu prisosință așteptarea. „Pot să mă sufoc doar vorbind despre asta”, a spus Zoe Saldaña. „Am reușit să văd doar 20 de minute din cel de-al doilea film, chiar înainte de sfârșitul anului trecut. Și am rămas, pur și simplu, fără cuvinte. Am fost emoționată până la lacrimi”, a adăugat ea. Odată cu apariția filmului în cinematografe, pe data de 16 decembrie 2022, vom putea vedea ce urmează să se întâmple cu Jake Sully (Sam Worthington) și Neytiri (Zoe Saldaña), în urma evenimentelor din primul film, în care Jake a fost transferat definitiv în avatarul său după ce Ney’tiri l-a salvat. Avatar: The Way of Water sună, deja, genial!

La ediția CinemaCon de anul acesta, din Las Vegas, spectatorii au primit ochelari 3D atunci când a fost lansat teaser trailer-ul oficial: chiar dacă nu conținea aproape nicio replică, spectatorii s-au simțit imediat hipnotizați de peisajele de pe planeta Pandora. De asemenea, clipul a arătat că tribul local de Na’vi va interacționa cu diverse specii asemănătoare balenelor și pelicanilor, iar unul chiar a zburat „prin ecran și în fața spectatorilor” datorită tehnologiei tridimensionale. Cameron a apărut într-o înregistrare video pentru a le spune spectatorilor că sequel-ul este „conceput pentru cel ecran posibil, pentru a oferi cea mai imersivă experiență 3D dintotdeauna”, adăugând că „și-a propus să testeze limitele a ceea ce poate face un cinematograf”.

Cum va arăta Avatar 2
Foto Avatar 2

Unde a fost filmat Avatar 2? 

În 2009, Avatar a cucerit întreaga lume. Timp de luni de zile, tot ce se auzea despre erau lucruri privitoare la amploarea inegalabilă, animația incredibilă, experiența imersivă a epopeei fantastice. Pe bună dreptate, la vremea respectivă, industria cinematografică chiar a fost revoluționată. Totuși, a trecut mai bine de un deceniu de când nu a apărut partea a doua. Cu toate acestea, producția Avatar 2 s-a încheiat în noiembrie 2019 și, urmând să fie lansat anul acesta, pe 16 decembrie 2022. Filmul Avatar 2 a fost filmat în Noua Zeelandă – însă prețul a fost destul de piperat. Studioul de film a trebuit să scoată din buzunar peste 500 de milioane de dolari și, mai mult decât atât, să accepte să găzduiască o premieră mondială în Wellington, Noua Zeelandă. Cu toate acestea, după mai bine de un deceniu de așteptare, iau în calcul posibilitatea de a-și dubla, cel puțin, investiția.

Unde s-a filmat Avatar 2?
Noua Zeelandă, sursă de inspirație și locul unde a fost filmat Avatar 2, poza din aer a fiordurilor acestei frumoase insule

Coloana sonoră și efecte speciale Avatar 2

Compozitorul pentru Avatar (2009), James Horner, a fost inițial angajat în a compune muzica pentru franciză, înainte de a muri într-un tragic accident de avion în iunie 2015. În decembrie 2019, Simon Franglen, care a lucrat cu Horner drept producător discografic, a fost anunțat că va scrie și produce muzica pentru film. Landau a confirmat implicarea sa în proiect în august 2021, asociindu-se în același timp cu viitoarele continuări ale francizei Avatar (3, 4 și 5). Partitura lui Horner va fi, de asemenea, reutilizată în film, pe lângă piesele originale produse de Franglen. În mai 2022, Disney Enterprises a aprobat lansarea piesei ”Ocean The Way of Water (Special Version)” inspirată în filmul compus de Waymad-Beatz. Melodia urmează să fie difuzată încă din acest an, înainte ca filmul să fie lansat în cinematografele Pathe din Olanda, ceea ce înseamnă că ne vom bucura de o gamă sonoră nu doar asemănătoare primului film din franciză, ci instrumentală și armonioasă.

Coloana sonoră și efecte speciale Avatar 2
Simon Franglen a anunțat că va scrie și produce muzica pentru film

Pe data de 31 iulie 2017, s-a anunțat faptul că Weta Digital a început lucrul la continuările Avatar. Filmul va prezenta, în mare măsură, scene subacvatice, filmate de fapt sub apă cu distribuția în performance capture. Îmbinările secvențelor subacvatice și a capturilor de mișcare fiind o caracteristică niciodată realizată până acum, a fost nevoie de mai bine de un an și jumătate pentru a dezvolta un nou sistem de motion capture. În noiembrie 2015, Landau a declarat că Avatar 2 va avea o serie de îmbunătățiri tehnologice majore față de primul film. O mult mai mare parte din munca de iluminare în etapa de producție virtuală ar putea fi făcută în timpul producției, în loc de post-producție, echipa putând folosi două camere HD ușoare pentru a înregistra performanțele faciale ale actorilor. În plus, au folosit și două marionete digitale în loc de una singură: una care este o copie fidelă a actorului real și alta care este personajul actorului, permițând echipei să le reorienteze după bunul plac, pentru a obține imagini cât mai precise.

Chiar suntem curioși care sunt așteptările tale privitoare la Avatar 2. Acum, când știi când apare Avatar 2, care este povestea, cine face parte din distribuție și după ce ai văzut teaser trailer-ul oficial, ce spui, a meritat așteptarea? După părerea noastră, credem că lucrurile bune chiar necesită timp și multă muncă. Astfel, cei treisprezece ani care au trecut de la lansarea primei părți cu siguranță pot fi justificați.

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.