Free cookie consent management tool by TermsFeed

Filmele turcești sunt unele dintre cele mai populare din lume. Acestea au devenit renumite pentru realismul lor și abordează adesea subiecte controversate care nu sunt prezente în alte tipuri de filme. O serie de factori care au contribuit la această tendință, este calitatea tot mai bună a cinematografiei turcești și popularitatea tot mai mare a serialelor TV turcești. Ca urmare, filmele turcești sunt acum urmărite în întreaga lume și câștigă un număr tot mai mare fani. De altfel, pe lângă popularitatea lor în rândul publicului, filmele turcești sunt, de asemenea, foarte apreciate de critici. De fapt, acestea chiar au și câștigat numeroase premii prestigioase, inclusiv Palme d’Or și Golden Globe Awards. Astfel, cu poveștile lor captivante și performanțele deosebite ale actorilor, nu este de mirare că sunt unele dintre cele mai populare din lume.

Cu bugete tot mai mari și o dorință de a experimenta noi genuri și stiluri, filmele turcești devin din ce în ce mai numeroase pe scena mondială. Prin urmare, dat fiind faptul că există o mulțime de filme turcești, deseori poate fi greu să alegeți ceva. Pe această cale, am alcătuit o listă cu cele mai bune filme turcești pe care le puteți viziona chiar acum. Așadar, relaxați-vă și bucurați-vă fiindcă topul nostru cu cele mai bune filme turcești vă oferă tot ce are mai bun cinematografia turcă.

Miracle in Cell No. 7 (2019)

Miracle in Cell No. 7 (2019), povestea unui bărbat cu dizabilități care este acuzat pe nedrept de o crimă și trimis la închisoare
Miracle in Cell No. 7 (2019) – un film turcesc emoționant care lasă o impresie plăcută

Filmele turcești au câștigat popularitate în ultimii ani, în parte datorită succesului unor filme precum Miracle in Cell No. 7. Lansat în 2019, filmul spune povestea unui bărbat cu dizabilități care este acuzat pe nedrept de o crimă și trimis la închisoare. Deși complotul poate părea simplu, filmul este de fapt destul de emoționant, cu un mesaj clar despre importanța corectitudinii și a justiției. Filmul se încheie într-o notă plină de speranță, lăsându-i pe spectatori uimiți și plini de speranță. Astfel, acesta este un exemplu excelent al capacității umane de a iubi și de a ierta și vă va lăsa cu siguranță o impresie plăcută.

Winter Sleep (2014)

Winter Sleep (2014) este o dramă dificilă și tristă
Winter Sleep (2014) ilustrează diviziunea socială, și cum luptele pot destrăma o familie.

Filmul turcesc Winter Sleep (2014) este o dramă dificilă și tristă. Ca în multe povești de viață, personajele se luptă și trec prin nenorociri. Aydin conduce un mic hotel, unde locuiește împreună cu soția sa NIhal și sora sa Necla. Aydin și NIhal nu sunt în relații foarte bune, iar Necla încă încearcă să-și revină după divorțul prin care a trecut recent. Oamenii de zi cu zi se confruntă cu pierderi și lupte cu sinele, dar în acest film vedem cum aceste lupte pot destrăma o familie.

De altfel, lungmetrajul surprinde iarna și pe această cale oferă un punct perfect de pornire pentru a explora ceea ce dorește să transmită, deoarece zăpada acționează ca o metaforă pentru diviziunea socială care există între bogați și săraci. De-a lungul filmului, vedem cum fiecare personaj face față acestei diviziuni și cum sunt afectate relațiile dintre ei ca urmare. Unii își găsesc refugiu în hotel, în timp ce alții se luptă să se descurce. În cele din urmă, filmul ne oferă o privire fascinantă asupra modului în care diferiți oameni abordează problema clasicismului și cum le modelează acesta viețile.

The Butterfly’s Dream (2013)

The Butterfly’s Dream (2013) este o dramă biografică
The Butterfly’s Dream (2013) explorează puterea iubirii și a prieteniei

Filmul turcesc The Butterfly’s Dream este o dramă biografică care folosește binecunoscutul element de dragoste în care doi bărbați se luptă pentru dragostea unei femei. Dar este mult mai mult decât o poveste romantică. Este o poveste despre doi poeți care au douăzeci și ceva de ani. 1941, Al Doilea Război Mondial face ravagii, iar foamete și sărăcia domnesc. Însă, acești doi bărbați cu dragoste pentru poezie devin prieteni și se confruntă împreună cu o boală gravă. Tuberculoza face ravagii și este de obicei fatală. Doar prin visul comun de a-și publica poeziile își găsesc speranța și continuă să lupte. Filmul urmărește călătoria lor în timp ce se luptă cu tuberculoza și sărăcia. În ciuda circumstanțelor dificile, prietenia și dragostea lor pentru poezie prevalează.

De altfel, cei doi decid să pună pariu pe o fată frumoasă. Fiecare dintre ei îi va scrie câte o poezie, iar cel pe care ea îl va alege ca fiind câștigător va putea rămâne cu aceasta, în timp ce celălalt trebuie să dispară din viața ei. Cu toate acestea, devine rapid clar că amândoi s-au îndrăgostit de fată și niciunul nu este dispus să îl lase pe celălalt să câștige. Astfel, The Butterfly’s Dream este un film fermecător și romantic care explorează puterea iubirii și a prieteniei care merită văzut.

Once Upon a Time in Anatolia (2011)

Once Upon a Time in Anatolia (2011) este unul dintre cele mai bune filme turcești din ultimul deceniu
Once Upon a Time in Anatolia (2011) face parte din cele mai bune filme turcesti fiindcă ilustrează soarta, moralitatea, adevărul și minciuna într-un mod unic

Once Upon a Time in Anatolia este unul dintre cele mai bune filme turcești din ultimul deceniu. Filmul urmărește un grup de bărbați – un procuror, un ofițer de poliție și un medic – în timp ce caută cadavrul unei victime a unei crime. Suspecții, Kenan și fratele său cu probleme psihice, au mărturisit deja crima. Dar ceva nu pare să fie în regulă. Pe măsură ce căutarea se prelungește pe parcursul nopții, bărbații încep să își pună la îndoială propriile presupuneri și prejudecăți. În cele din urmă, Once Upon a Time in Anatolia este o explorare complexă și nuanțată a naturii umane. Poate că Kenan este un criminal, dar este și o ființă umană cu propria poveste. Iar asta este ceea ce face acest film atât de special.

Astfel, este mai mult decât un simplu mister al crimei. Este în primul rând un portret realist al vieții de zi cu zi din Turcia. Filmul este unic prin stilul său neconvențional și include tot felul de subiecte pe care personajele principale le discută în timp ce încearcă să rezolve cazul. De exemplu, ei vorbesc despre Dumnezeu, soartă, moralitate, adevăr și minciună. Filmul a fost lăudat pentru modul în care a fost realizat și pentru scenariul său inteligent. Merită cu siguranță să îl vizionați dacă sunteți interesat de cultura turcă sau de filmele care sunt diferite față de cele mainstream de la Hollywood.

The Wild Pear Tree (2018)

The Wild Pear Tree (2018), povestea lui Sinan, un tânăr care a visat dintotdeauna să devină scriitor
The Wild Pear Tree (2018) oferă o privire asupra unei relații dintre un tată și un fiu

Filmul turcesc The Wild Pear Tree (2018) spune povestea lui Sinan, un tânăr care a visat dintotdeauna să devină scriitor. După ce se întoarce în orașul său natal, acesta își propune să strângă banii necesari pentru a-și publica opera. Cu toate acestea, datoriile tatălui său îi stau în cale. The Wild Pear Tree este o dramă frumos povestită și interpretată despre legătura dintre un tată și un fiu. Tatăl lui Sinan este foarte îndatorat, iar Sinan trebuie să găsească o modalitate de a-l ajuta înainte de a-și putea realiza propriul vis. Filmul este o privire fascinantă asupra puterii familiei, a speranței și a determinării.

De altfel, The Wild Pear Tree a fost un succes în rândul criticilor și în domeniul comercial, fiind chiar selectat pentru Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes 2018. Filmul oferă o privire intimă asupra vieții turcești moderne, aprofundând teme legate de familie, relația tată-fiu și urmărirea viselor proprii. Este un film realizat cu măiestrie, care cu siguranță vă va lăsa cu multe lucruri pe gând la mult timp după ce l-ați văzut.

Three Monkeys (2008)

Three Monkeys (2008), povestea unei familii care încearcă să mușamalizeze un accident cu fugă de la locul faptei
Three Monkeys (2008) ecranizează o atmosferă tensionată în cadrul unei familii problematice

Filmul Three Monkeys spune povestea unei familii care încearcă să mușamalizeze un accident cu fugă de la locul faptei. Tatăl, Eyüp, este un om de afaceri care se confruntă cu dificultăți financiare. Mama, Hacer, este o gospodină care are o aventură. Fiul, Ismail, este un student la universitate îndrăgostit de soția profesorului său. Familia decide să mușamalizeze accidentul și întrerupe orice comunicare cu lumea exterioară. Ei se izolează de restul societății, iar viețile lor încep să se destrame.

Povestea este întunecată și plină de secrete, respectiv alegeri, regizată și interpretată cu măiestrie. Printre altele, explorează modurile diferite în care cele trei personaje se confruntă cu vina și rușinea lor și, în cele din urmă, modul în care se împacă cu ceea ce s-a întâmplat. Toate interpretările care pot avea loc față de această poveste sunt excelente, dar performanța în ceea ce constă regizarea lui Ceylan este cea care face acest film atât de special. El creează o atmosferă tensionată și claustrofobă care îți intră cu adevărat sub piele, iar scena finală este absolut devastatoare. Three Monkeys este un film puternic și emoționant, care cu siguranță vă va rămâne în minte mult timp după ce l-ați văzut.

Times and Winds (2006)

Times and Winds (2006) este o fereastră către luptele de a crește într-o societate tradițională și rigidă
Times and Winds (2006) este un film turcesc despre trei tineri ajunși la maturitate

Filmul Times and Winds se focusează pe trei tineri care ajung la maturitate. În timp ce experimentează suișurile și coborâșurile adolescenței, ei trebuie să se confrunte și cu realitatea dură a vieții din satul lor. Filmul oferă o fereastră către luptele de a crește într-o societate tradițională și rigidă. Tinerii trebuie să se confrunte cu așteptările familiilor lor, cu presiunea de a se conforma normelor societății și cu pericolul mereu prezent de a fi prinși în cercul sărăciei și al violenței. Astfel, Times and Winds este un film puternic care oferă o privire în viața a trei tineri care luptă pentru a supraviețui într-o lume care pare adesea hotărâtă să îi macine.

Dialogul rar conferă filmului o calitate impresionantă, iar personajele sunt prezentate în principal prin interacțiunile lor cu lumea. Cele mai enigmatice elemente ale filmului sunt secvențele mute recurente care îi arată pe copii în diferite situații. Aceste „capturi” sunt viziuni obsedante ale unor ființe umane fragile, aruncate întâmplător în voia sorții. Deși semnificația acestor scene este evazivă, ele adaugă un strat suplimentar de mister la un film deja complex și provocator.

A Tale of Three Sisters (2019)

A Tale of Three Sisters (2019) este un film turcesc captivant care spune povestea a trei surori care sunt crescute în centre de plasament
A Tale of Three Sisters (2019) – un film turcesc despre determinarea unor surori de a depăși provocările

A Tale of Three Sisters este un film turcesc captivant care spune povestea a trei surori care sunt crescute în centre de plasament, dar care, din cauza unei schimbări de circumstanțe, se întorc în casa tatălui lor. Filmul face o treabă excelentă în a descrie realitățile dure ale vieții într-o comunitate rurală, iar legătura dintre surori este pusă la încercare de sărăcie, boală și tragedie. Cu toate acestea, filmul ilustrează, de asemenea, puterea spiritului uman, iar determinarea surorilor de a depăși provocările este, în cele din urmă, inspirațională. Astfel, fiind un film uimitor, în care povestea avansează încet, dar cu o încărcătură emoțională puternică, A Tale of Three Sisters merită vizionat.

Ivy (2015)

Ivy (2015), o navă de marfă care rămâne blocată pe mare cu un echipaj format din doar patru oameni
Ivy (2015) explorează teroarea pe care o poate oferi izolarea pe mare

Ivy este un film turcesc lansat în 2015. Filmul urmărește o navă de marfă care rămâne blocată pe mare cu un echipaj format din doar patru oameni. Pe parcursul filmului, bărbații ajung încet în nebunie și teroare, fiind bântuiți de o forță malefică nevăzută. Filmul este incredibil de interesant, iar sentimentul de izolare și disperare este foarte bine ecranizat. Fiind un thriller psihologic, a câștigat imediat popularitate. Astfel, a devenit un tip de film care nu lasă să te odihnești nici măcar un minut. Vei fi pe marginea scaunului și vei încerca în mod constant să te gândești la modalități de a ieși din situațiile imposibile pe care le prezintă.

The Edge of Heaven (2007)

The Edge of Heaven (2007), un bărbat care călătorește din Germania la Istanbul pentru a o găsi pe fiica fostei iubite a tatălui său
The Edge of Heaven (2007) scoate la iveală laturi ascunse ale umanității

Filmul turcesc The Edge of Heaven (2007), regizat de talentatul Fatih Akin, urmărește un bărbat care călătorește din Germania la Istanbul pentru a o găsi pe fiica fostei iubite a tatălui său. Însă, pe neașteptate spectatorii sunt prinși într-o poveste despre două femei, Ayten, activista politică care fuge de poliția turcă și se stabilește în Germania. Ea este cea căutată. Se împrietenește cu Lotte, o nemțoaică și în curând se încurcă într-o rețea de activism politic și luptă pentru viața și libertatea lor.

Prin intermediul acestei povești, spectatorii sunt purtați într-o călătorie mult mai revelatoare, care scoate la iveală laturi ascunse ale umanității și emoții crude. De-a lungul filmului, diferite personaje se confruntă cu demoni personali și se luptă cu probleme sensibile precum moralitatea, dragostea și trădarea. Intriga este realizată cu măiestrie, iar interpretarea realizată de actori este excepțională.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.