Free cookie consent management tool by TermsFeed

Cele mai bune filme horror din toate timpurile sunt mult mai variate decât v-ați aștepta. De fapt, cele mai bune filme de groază nu se rezumă doar la sânge și jump scare-uri. Cele mai bune filme horror ne poartă în călătorii unice și terifiante. Ele abordează probleme sociale, pătrund adânc în psihicul nostru colectiv și ne dau noi fobii chiar și pentru cele mai inofensive și normale lucruri. Spre exemplu, dacă nu îți era frică de întuneric noaptea, sunt șanse mari să nu fi văzut destule dintre cele mai bune filme de groază din toate timpurile.

Lista noastră de mai jos este o colecție completă a celor mai bune filme horror de vizionat. Deoarece de-a lungul deceniilor au fost realizate mii de filme de groază excepționale, alegerea a doar câteva dintre ele a însemnat excluderea unora care au fost considerate capodopere clasice ale horror-ului dar care acum nu se mai ridică la nivelul așteptărilor. Rezultatul, totuși, este ceea ce noi considerăm a fi echilibrul perfect între filme de groază vechi și noi. Așa că deschideți serviciul vostru preferat de streaming și pregătiți-vă pentru o adevărată sperietură fiindcă în această listă veți găsi cele mai bune filme horror din toate timpurile!

The Shining (1980)

The Shining (1980), sub marca Warner Bros. Pictures
The Shining (1980) este un film înfiorător, ce și-a lăsat „amprenta” în perioada in care a fost lansat in cinematografe

The Shining este un film de groază clasic care a terorizat publicul atunci când a fost lansat în 1980. Regizat de Stanley Kubrick și bazat pe romanul cu același nume al lui Stephen King, filmul are ca personaj principal un scriitor aspirant care se angajează ca îngrijitor de iarnă la un hotel izolat din Colorado. Însoțit de soția lui și de fiul său mic, Jack speră că liniștea și pacea îl vor ajuta să depășească blocajul scriitoricesc. Cu toate acestea, hotelul se dovedește a fi orice altceva decât liniștit. Acesta începe să aibă viziuni cu o femeie fantomatică și, pe măsură ce Jack începe să nu mai poată fi stăpânit de realitate, familia se vede nevoită să lupte pentru viața lor împotriva forțelor din altă lume care locuiesc în hotel. Cu interpretări emblematice din partea lui Nicholson și Duvall, precum și cu regia magistrală a lui Kubrick, The Shining este un film înfiorător care continuă să stârnească fiori până și în prezent.

The Babadook (2014)

The Babadook este un film de groază care nu se limitează la a speria publicul doar prin apariția unor monștri. El spune povestea unei tinere văduve care se află în doliu și care încearcă să aibă grijă de fiul său, iar depresia cu care se confruntă protagonista în urma tragicei experiențe este unul din cele mai înfricoșătoare lucruri. De aceea una din cele mai înspăimântătoare scene este una destul de simplă în aparență, și anume aceea în care personajul principal își pierde controlul asupra propriului fiu în timp ce încearcă să conducă.

Paranormal Activity (2007)

Filmul prezintă personajele principale, pe Katie și Micah, care au avut parte de evenimente ciudate în casa lor din Los Angeles. Micah, întotdeauna pasionat de filme, instalează o cameră în fața patului pentru a supraveghea lucrurile în timp ce dorm. Imaginile devin greu de privit, dar și mai dificil de înțeles.

Ecranizarea este una extrem de înfricoșătoare, deoarece face legătură cu realitatea: momentul în care fiecare dintre noi ajunge să se întindă într-un pat la finalul zilei pentru a dormi.

Suspiria (1977)

Suspiria al lui Dario Argento urmărește viața tinerei dansatoare Suzy după ce ajunge la o faimoasă școală de balet. Protagonista ajunge să fie înconjurată de crime oribile, în care colegele ei sunt eliminate una câte una într-un mod nu tocmai ușor de privit. Ecranizarea este destul de greu de vizionat, deoarece fiecare omor este prezentat cu detalii chinuitoare, din unghiuri diferite și cu efecte sonore care te vor bântui mult timp de acum înainte.

It Follows (2015)

Deși un film de groază al secolului 21 despre un blestem terifiant transmis sexual nu sună ca cea mai nună idee pentru o ecranizare de acest tip, It Follows este o experiență cu adevărat înfricoșătoare. Filmul are la bază o idee asemănătoare cu o infecție care se transmite. Jay este asaltată de fantome pe care nimeni altcineva nu le poate vedea și care se îndreaptă fără oprire spre ea, cu excepția cazului în care aceasta nu transmite mai departe „boala”.

Candyman (1992)

Helen Lyle (Virginia Madsen) și colega sa de studiu Bernadette Walsh (Kasi Lemmons) cercetează basmele populare și miturile urbane din Chicago și se trezesc în mijlocul legendei lui Candyman, povestea unui bărbat asasinat și încătușat care bântuie și terorizează locuitorii unui complex de locuințe cu mâna lui cârlig. Tenacitatea lui Helen o face să devină noua obsesie a lui Candyman, iar mai apoi victima lui. Personajul Candyman, interpretat de Tony Todd se impune prin statura și vocea sa lirică, motivele pentru care acesta a fost numit un monstru modern al culturii horror.

Halloween (1978)

Totul începe în noaptea de Halloween din 1963, în orașul suburban Haddonfield, Illinois, unde Michael Myers, un băiat în vârstă de șase ani, își ucide sora purtând o mască de clown, lăsând în urmă un eveniment care va bântui orașul pentru totdeauna.

15 ani mai târziu, psihiatrul lui Michael și asistenta sa se îndreaptă spre sanatoriul unde copilul a fost internat în ultima perioadă de timp. Scopul acestora este să-l aducă pe Michael la un proces, sperând că acesta va fi închis pe viață, dar lucrurile iau o întorsătură neașteptată atunci când criminalul cu probleme psihice reușește să evadeze.

The Omen (1976)

Filmul are în centru un scenariu clasic, al unui bebeluș care se naște în ceasul al șaselea, în ziua a șasea a lunii a șasea. Damian este supranumit descendentul diavolului, menit să provoace haos în viețile tuturor celor din jur. Pe măsură ce acesta își pune în aplicare planurile diabolice, oamenii încep să fie omorâți în cele mai oribile moduri. Astfel că, dacă Damian te are în vizor, există foarte puține lucruri pe care le poți face pentru a scăpa cu bine.

The Exorcist (1973)

The Exorcist (1973), este plin de o construcție magistrală a tensiunii, de imagini blasfemiatoare și profane, de spiritualitate profundă și de interpretări fantastice
The Exorcist (1973) este un film horror care explorează natura credinței

The Exorcist este unul dintre cele mai emblematice filme de groază din toate timpurile și este ușor de înțeles de ce. Filmul pune în contrast religia de odinioară cu credințe mai moderne, explorează natura credinței, teme legate de bine versus rău și temerile intrinseci ale părinților. În plus, este plin de o construcție magistrală a tensiunii, de imagini blasfemiatoare și profane, de spiritualitate profundă și de interpretări fantastice care nu fac decât să sporească spaima. Dacă sunteți în căutarea unui film de groază care să vă intre cu adevărat sub piele, The Exorcist este un film pe care trebuie să-l vedeți.

Alien (1979)

Alien (1979), un film extraordinar de groază produs de 20th Century Studios
Alien (1979) este un film SF horror plin de suspans

În spațiul cosmic, echipajul navei comerciale Nostromo este trezit din capsulele lor de crio-somn la jumătatea călătoriei spre casă pentru a investiga un apel de ajutor de la o navă extraterestră. Teroarea începe atunci când echipajul întâlnește un cuib de ouă în interiorul navei extraterestre. Un organism din interiorul unui ou iese și se atașează de unul dintre membrii echipajului, făcându-l să se îmbolnăvească. Pe măsură ce creatura crește în interiorul lui, devine din ce în ce mai ostilă, ceea ce duce la o confruntare violentă între creatură și restul echipajului. Alien este o capodoperă de suspans și teroare, cu efecte speciale revoluționare care au stabilit un nou standard pentru blockbusterele de la Hollywood. Succesul filmului a inaugurat o nouă eră a filmelor de groază, iar impactul său se resimte și astăzi.

The Texas Chainsaw Massacre (1974)

The Texas Chainsaw Massacre (1974), este un film șocant și brutal, cu unele dintre cele mai macabre și realiste violențe incluse vreodată într-un film la vremea respectivă
The Texas Chainsaw Massacre (1974) este un film șocant și brutal

Masacrul din Texas este unul dintre cele mai emblematice filme de groază din toate timpurile. Lansat în 1974, filmul urmărește un grup de prieteni care se trezesc blocați în mijlocul pustietății, fiind vânați de un nebun care mânuiește o drujbă. Filmul a fost șocant și brutal, cu unele dintre cele mai macabre și realiste violențe incluse vreodată într-un film la vremea respectivă. A fost, de asemenea, profund tulburător, explorând teme legate de violență, capitalism, politici de gen și multe altele. Filmul a fost interzis în mai multe țări, cu toate acestea, a continuat să devină un film cult preferat de amatorii de sânge, care a evoluat într-un lungmetraj clasic horror. Este considerat în continuare unul dintre cele mai mari filme slasher realizate vreodată.

Nosferatu (1922)

Nosferatu (1922), este un film horror care trebuie neapărat vizionat
Nosferatu (1922) oferă o experiență înfiorătoare

Au trecut mai bine de 90 de ani de când Nosferatu a ajuns în cinematografe, dar impactul filmului se simte și astăzi. Nu numai că a lansat cariera hollywoodiană a starului Max Schreck, dar a prezentat lumii unul dintre cei mai emblematici răufăcători de pe marele ecran: Contele Orlok, mai bine cunoscut sub numele de Nosferatu. Deși filmul a fost întâmpinat cu recenzii mixte la lansare, de atunci a devenit un clasic horror, iar influența sa poate fi observată în orice, de la filmele ulterioare cu vampiri până la filmele de groază contemporane. Așadar, dacă sunteți în căutarea unei experiențe care să vă dea fiori, Nosferatu este un film horror care trebuie neapărat vizionat.

Saw (2004)

Saw (2004), filmul este despre un bărbat care se numește Jigsaw, un ucigaș creativ
Saw (2004) este un film horror, cu accente de violență directă și gore

Saw este, în esență, un film horror, cu accente de violență directă și gore. Acesta este despre un bărbat care se numește Jigsaw, un ucigaș creativ. Punându-și în vizor victimele, Jigsaw construiește o serie de situații elaborate și înfiorătoare în care moartea pare a fi singura cale de scăpare. La fel ca multe filme horror grozave, Saw își folosește premisa pentru a explora câteva întrebări filozofice destul de profunde despre valoarea vieții umane și dacă suferința poate sau nu duce la iluminare. Este un film fascinant care a fost copiat de nenumărate ori, dar niciodată cu succes. Astfel, dacă sunteți în căutarea unei experiențe cu adevărat întortocheate, Saw este filmul potrivit pentru dumneavoastră.

The Exorcism of Emily Rose (2005)

The Exorcism of Emily Rose (2005), film produs de Sony Pictures, Screen Gems
The Exorcism of Emily Rose (2005) este bazat pe o poveste adevărată

The Exorcism of Emily Rose este un film de groază bazat pe povestea adevărată a Anneliesei Michel, o femeie care a fost diagnosticată cu epilepsie. În ciuda faptului că a fost tratată cu medicamente, starea ei nu s-a îmbunătățit, iar familia ei s-a adresat în cele din urmă bisericii pentru ajutor. A fost efectuat un exorcism, dar în timpul acestuia, ea a murit. Filmul urmărește procesul preotului care a efectuat exorcizarea, în care acesta a fost acuzat de omucidere din neglijență. Lungmetrajul este filmat în atmosferă de groază și prezintă interpretări puternice din partea Laurei Linney și a lui Tom Wilkinson. Astfel, acest film horror controversat a speriat mulți spectatori.

Rec (2007)

Rec (2007), este vorba de o femeie, reporter TV, care ramâne blocată intr-o clădire de apartamente
Rec (2007) oferă o experiență cu adevărat tulburătoare

Filmul horror spaniol Rec din 2007 spune povestea unui reporter TV, Angela Vidal (Manuela Velasco), care rămâne blocată într-o clădire de apartamente. Clădirea este blocată din cauza unui virus misterios și mortal. Un virus care, de asemenea, transformă oamenii în monștri canibali. Împreună cu cameramanul ei, Pablo (Pablo Rosso), Angela își face misiunea de a documenta adevărul despre evenimente pe măsură ce acestea se desfășoară. Rec este bine calculat în ceea ce privește spaimele, dovedind că formatul acesta de film poate aduce mari recompense atunci când se află în mâinile unor regizori inteligenți. Cadrul claustrofobic al filmului și premisa simplă fac din el o experiență cu adevărat tulburătoare, iar interpretarea Manuelei Velasco este atât curajoasă, cât și credibilă. Astfel, dacă sunteți în căutarea unui film de groază care să vă lase un sentiment de profundă neliniște, atunci Rec poate fi cel mai potrivit.

The Ring (2002)

The Ring (2002), film oferit de DreamWorks Pictures
The Ring (2002) este plin de suspans și horror

Când The Ring a fost lansat în 2002, publicul nu era pregătit pentru secvențele intense pe care le provoca. Filmul urmărește o reporteriță, interpretată de Naomi Watts, în timp ce investighează o casetă video blestemată care ucide pe oricine o urmărește șapte zile mai târziu. The Ring este plin de momente înfricoșătoare, de momente în care îți sare țandăra, dar are și un sentiment de groază subiacent, care rămâne cu tine mult timp după ce acesta s-a terminat. O parte din ceea ce face ca The Ring să fie atât de bun ca film horror este că îl face pe spectator să simtă că urmărește totul exact de la fața locului în care se desfășoară blestemul. The Ring a avut încasări de peste 249 de milioane de dolari la nivel mondial și a primit recenzii pozitive din partea criticilor. Mulți critici au lăudat atmosfera, regia și interpretările. De altfel, a fost nominalizat la mai multe premii, inclusiv Saturn Award for Best Horror Film.

The Wailing (2016)

The Wailing (2016), este un film horror asiatic, oferit de 20th Century Studios
The Wailing (2016) reprezintă o examinare puternică a fricii, a familiei și a prejudecăților culturale

The Wailing este un film cu o combinație impresionantă de genuri, care stârnește puțin amuzamentul însă până când realizezi ceea ce se întâmplă, iar atunci ți se încrețește pielea. În Gokseung, un ținut aflat la sud de Seul, sergentul de poliție Jong-goo este chemat în mijlocul unei ploi torențiale de dimineață. A avut loc o crimă. Mai târziu, în aceeași zi, apar mai multe cadavre, toate ucise în moduri macabre, fără nicio legătură evidentă între victime. Fiica lui Jong-goo, Hyo-jin, se îmbolnăvește; bolborosește într-o limbă ciudată și pretinde că un japonez încearcă să o ucidă. Un străin misterios sosește în oraș; ar putea fi el cel responsabil pentru aceste morți? Pe măsură ce numărul cadavrelor crește și Jong-goo caută frenetic răspunsuri, The Wailing se transformă în ceva mult mai mult decât un simplu film de groază: o examinare puternică a fricii, a familiei și a prejudecăților culturale.

I Saw the Devil (2010)

I Saw the Devil (2010), film oferit de Showbox, Magnolia Pictures, FineCut
I Saw the Devil (2010) este o capodoperă horror coreeană din toate punctele de vedere

I Saw the Devil este unul dintre cele mai bune filme horror violente, cu tematică de răzbunare, care a apărut în Coreea de Sud. Filmul este o capodoperă din toate punctele de vedere, având o regie și un scenariu sublime, o cinematografie și un montaj elaborate și unul dintre cele mai șocante finaluri care au apărut vreodată într-un film de groază bun. Povestea urmărește un agent secret a cărui soție însărcinată este ucisă cu brutalitate de un criminal în serie psihopat. Hotărât să se răzbune, agentul pornește pe urmele criminalului și îl face să plătească pentru crimele sale. Cu toate acestea, pe măsură ce se apropie de prada sa, își dă seama că s-ar putea să cadă într-o capcană. I Saw the Devil este pur și simplu un film intens și captivant de la început până la sfârșit, care a lăsat publicul atât șocat, cât și profund satisfăcut.

28 Days Later (2002) / 28 Weeks Later (2007)

28 Days Later (2002), este un film de groază cutremurător care îmbină cu măiestrie spaimele și sângele, regizat de Danny Boyle
28 Days Later (2002) și 28 Weeks Later (2007) prezintă lumea într-o perspectivă post-apocaliptică

Cu acțiunea plasată într-o Londră post-apocaliptică, devastată de un virus care i-a transformat pe locuitorii orașului în zombi sălbatici și însetați de sânge, 28 Days Later este un film de groază cutremurător care îmbină cu măiestrie spaimele și sângele. Regizat de Danny Boyle, filmul îl urmărește pe Jim în timp ce se trezește din comă și constată că lumea pe care o cunoaște a dispărut. În timp ce se străduiește să supraviețuiască în acest nou peisaj de coșmar, Jim trebuie să se lupte nu doar cu zombi carnivori, ci și cu puținii oameni rămași care sunt la fel de periculoși. Deși poate fi dificil de urmărit uneori, 28 Days Later este un thriller bine realizat care vă va ține încărcați de adrenalină de la început până la sfârșit.

La fel de intens ca și predecesorul său, 28 Weeks Later își reia acțiunea la șase luni după filmul original. Virusul a fost într-un final stăpânit, iar Londra este repopulată de refugiați din toată lumea. Cu toate acestea, atunci când doi frați reintroduc, fără să știe, virusul în oraș, se dezlănțuie din nou iadul. Cu hoardele de zombi care vin asupra Londrei, supraviețuitorii trebuie să lupte din nou pentru viața lor în această continuare palpitantă.

Share.
Avatar of Mihaela

Absolventă a Facultății de Litere, Universitatea din Craiova, sunt o iubitoare de lectură, creativă, pasionată fiind totodată și de partea de scriere ficțională.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.