Free cookie consent management tool by TermsFeed

Cu toții avem nevoie de filme motivaționale: filme care să ne facă să râdem, să zâmbim, și, de ce nu, chiar să plângem. Filme care să ne motiveze, să ne inspire și să aducă un omagiu faptului că suntem capabili, chiar și în cele mai improbabile circumstanțe, să fim puternici, să reușim, să inspirăm alți oameni și să celebrăm faptul că avem în noi tot ce este necesar pentru a putea să ne atingem visurile și îndeplini obiectivele. În general, diferitele filme motivaționale au această valență spirituală care ne creează bunăstare, ne dau plăcutul sentiment al „învingătorului” și un boost de încredere de care avem nevoie pentru a înțelege puterea adevărată care sălășluiește în noi. Foarte multe filme au fost produse întocmai din această dorință: de a inspira oamenii, de a le oferi un exemplu frumos despre cât de puternici și incredibili sunt oamenii cu adevărat.

De altfel, orice moment al anului este potrivit pentru a-ți face ordine în viață și a ținti spre noi orizonturi și țeluri. Nu este neapărat vorba despre a-ți seta obiectivele la începutul anului sau despre a-ți stabili prioritățile încă de atunci, ci despre a-ți urma visurile și de a lupta pentru ele. Nu este neobișnuit ca uneori să simți că nu poți face față, să îți vină să renunți, să reconsideri anumite aspecte și să te întrebi dacă într-adevăr vei reuși. Totuși, trebuie uneori să îți amintești că ai în tine tot ce îți trebuie pentru a reuși și a-ți vedea visurile cu ochii. Chiar și atunci când poate mulți îți vor spune că îți este puteri, le poți demonstra că s-au înșelat. În cele din urmă, nu ai nimic de demonstrat, nimănui, ci doar ție: că nu te-ai îndoit niciodată de faptul că poți să faci tot ce îți propui. Cu un astfel de mindset, jumătate din drum este deja parcurs!

Iată 10 filme motivaționale care vor reprezenta adevărate lecții de viață despre curaj și pasiune!

Crip Camp: O tabără revoluționară (2020)

Un film documentar excepțional și emoționant, care celebrează puterea comunității, a prieteniei și comuniunii. Documentează povestea adevărată a membrilor Taberei Najed, o tabără în care etica incluzivității promovează integrarea tinerilor cu dizabilități în societate. În tabără, aceștia sunt tratați pe picior de egalitate, însă filmul documentează și încercarea lor de a avea aceeași calitate a vieții și în societatea actuală, modernă, și lupta pentru reprezentare și drepturile civile egale pentru persoanele cu dizabilități. Unul dintre acele filme motivaționale care îți vor aduce zâmbetul pe buze, dar și lacrimi în ochi, dându-ți de gândit!

Trailer oficial Crip Camp

Devotion (2022)

Inspirat din cartea lui Adam Makos, Devotion: An Epic Story of Heroism, Friendship, and Sacrifice (2015), filmul urmărește povestea reală a prieteniei dintre Jesse Brown (interpretat de Jonathan Majors) și Tom Hudner (Glen Powell), pe fundalul războiului din Coreea. Jesse a fost primul pilot naval de culoare care a absolvit programul Marinei, iar filmul de față reușește fidel să surprindă determinarea și autodisciplina acestuia, chiar și în momentele în care a fost nevoit să se confrunte cu sentimentele rasiste ale colegilor săi. Tom Hudner, camaradul său de zbor și singurul care i-a fost mereu alături, a fost însuși catargul lui Jesse, într-un film inspirațional ce ne vorbește despre importanța prieteniei și curajul de a-ți face vocea auzită.

2 piloti de avion in posterul de film Devotion
Devotion, inspirat din cartea lui Adam Makos. Sursa fotografiei: paramountplus.com

Rapperiță la 40 de ani (2020)

Acest film semi-autobiografic urmărește încercarea lui Radha Blank de a se reinventa, după ce simte că nu este fericită cu ceea ce face, drept artist hip-hop. Inspirat din viața reală, filmul ne învață că niciodată nu este prea târziu să lupți pentru visurile tale, să te reinventezi și să faci în sfârșit ceea ce îți aduce fericire. În muzică, Radha Blank găsește alinare și sentimentul că face ceea ce îi place și i-a plăcut dintotdeauna. Dacă ai nevoie de o lecție care să-ți demonstreze că nu există niciodată o „rețetă prestabilită” pentru succes și că niciodată nu este prea târziu pentru a-ți urma adevărata chemare, atunci acest omagiu dulce-amărui este exact pentru tine!

Poster film Rapperiță la 40 de ani
Rapperiță la 40 de ani, film semi-autobiografic. Sursa imaginii: allhiphop.com

Chef (2014)

Un film inspirațional care îți va demonstra faptul că deși te regăsești în circumstanțe potrivnice, nedorite, din care simți că nu există cale de scăpare, salvarea se poate manifesta în forme foarte necunoscute. Chef urmărește o poveste de familie, fiind un film armonios, efervescent, despre un bucătar, jucat de renumitul Jon Favreau căruia afacerea nu-i merge prea bine, dar care descoperă o nouă posibilitate: un food truck care nu doar că va da viață cartierului în care locuiește, ci îi va reaprinde pasiunea pentru mâncare și creativitatea. Potrivit pentru întreaga familie, Chef este un film delicios, și în același timp deosebit de emoționant; o adevărată lecție de viață și inspirație.

Trailer oficial Chef

În căutarea fericirii (2006)

Fără niciun dubiu, cele mai multe filme motivaționale sunt inspirate din povești reale de viață, povești despre oameni care au avut curaj, au muncit, au luptat și au reușit. Povești care reușesc să ne încurajeze și să ne facă să celebrăm oamenii care au crezut în forțele lor. The Pursuit of Happyness spune povestea lui Chris Gardner, care, alături de fiul său cel mic, a rămas fără casă și în cele din urmă a ajuns să-și schimbe în totalitate profesia, ceea ce a făcut ca dinamica vieții sale să urmeze o traiectorie complet neașteptată, dar pe care n-ar fi ajuns fără multă determinare și muncă, fără mult curaj și capacitatea de a rămâne statornic credințelor și visurilor sale. Poate unul dintre cele mai inspiraționale și profunde filme de acest gen.

În căutarea fericirii, trailer oficial

Remember the Titans (2000)

O poveste inspirațională și emoționantă despre comunitate și excelență. Filmul este inspirat din povestea de viață a unui antrenor afro-american care a fost angajat să antreneze echipa mixtă a unui liceu din Virginia. Chiar dacă la început nu doar elevii, ci și comunitatea locală manifestă sentimente și reacții de intoleranță față de antrenorul afro-american, la scurt timp își dau seama că nu culoarea pielii este cea care contează, ci devotamentul, respectul și determinarea. Atunci când Herman Boone rămâne fidel valorilor sale, ceilalți își dau seama că au alături de ei atât un antrenor desăvârșit, cât și un om de calitate. Un film care transmite un mesaj atemporal: cu toții suntem egali în fața lui Dumnezeu, iar comuniunea este însăși motorul iubirii.

Remember the Titans, trailer clasic

Mangrove (2020)

Mangrove spune povestea adevărată a celor din grupul ”The Mangrove Nine”, care în 1970 au organizat un protest pașnic împotriva tratamentelor aplicate de poliție, însă ulterior cu toții au fost judecați în instanță pe motivul incitării la revoltă. O poveste adevărată inspirată din faptele de activism împotriva unui sistem de poliție care trata diferit pe cei de culoare. Procesul care a urmat a fost, de fapt, cel în care pentru prima dată s-a făcut recunoașterea oficială și judiciară a comportamentului exacerbat al poliției, motivat în primul rând de considerente rasiale. Filmul este un omagiu emoționant, profund, adus celor care aleg să-și facă vocea auzită în lupta aceasta împotriva nedreptății și discriminării. Mangrove este un film dintr-o colecție de cinci filme.

Oameni în sala de judecată
Foto film Mangrove, sursa: Youtube

Închisoarea îngerilor (1994)

Încă de când a apărut, Închisoarea îngerilor a câștigat inima a zeci de milioane de oameni. De fapt, este considerat a fi unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile. Noi îți putem spune că este pe cât de bun, pe atât de inspirațional și profund. Cu Tim Robbins, Morgan Freeman și o prietenie improbabilă, filmul ne învață adevărate și importante lecții de viață, cum ar fi să nu îți pierzi niciodată speranța, fiindcă abia atunci înseamnă că ai depus armele și te lași în voia și bătaia sorții. Inspirat dintr-o nuvelă scrisă de Stephen King, filmul este o adevărată capodoperă și puține altele reușesc să îl egaleze. Unul dintre cele mai bune filme motivaționale de pe listă!

Închisoarea îngerilor, trailer clasic

Life is Beautiful (1997)

Ce alt film ți-ar putea da mai multă speranță, încredere și bucurie decât un film italian în care drama și comedia se îmbină armonios? Roberto Benigni a regizat un film inspirațional, o dramă sfâșietoare care spune povestea unui chelner evreu și a familiei sale, acțiunea fiind plasată pe fundalul celui de-al doilea război mondial. Un film care ne vorbește despre sacrificiile pe care uneori suntem nevoiți să le facem și care cu măiestrie reușește să îmbine drama cu comedia și melancolia cu bucuria, într-o puternică poveste inspirațională despre determinare, încredere și puterea speranței într-o lume în care totul pare că stă să se prăbușească. Un film emoționant și foarte bine făcut, cu o poveste care te va regăsi cu lacrimi în ochi, dar care te va și inspira; una dintre lecțiile de viață despre sacrificiu de care cu toții avem nevoie.

Life is Beautiful, trailer oficial

Into the Wild (2007)

Bazat pe o poveste adevărată și inspirat din romanul lui Jon Krakauer (apărut și la noi la editura Humanitas Fiction, în traducere Iuliei Blaga), filmul spune povestea călătoriei lui Chrisopher McCandless, care a ales să renunțe la economiile sale, donându-le cauzelor caritabile, și să facă autostopul până în Alaska, pentru a trăi în sălbăticie. Student și atlet de top, de-a lungul acestui drum el va întâlni numeroși oameni, culturi, locuri și tradiții, toate parcă remodelându-i viața și ducându-l mai aproape de adevărata sa chemare: aceea de a trăi în comuniune cu natura, de a vedea cele mai frumoase locuri de pe pământ și de a simți că, în sfârșit, trăiește. Un film nu doar emoționant, ci care te inspiră și îți spune povestea unui om care a ales să renunțe să facă parte dintr-o societate obișnuită, ascultându-și și respectându-și adevărata chemare.

Into the Wild, trailer clasic

Acestea sunt cele 10 filme motivaționale pe care ți le recomandăm cu mare încredere. Întrucât lista nu este prea extinsă, am încercat să alegem doar titlurile care ne-au plăcut cel mai mult. Pe de altă parte, suntem deschiși și recomandărilor tale. Dacă vrei să ne recomanzi un film care ți-a plăcut și te-a inspirat, fie că este pur fictiv sau inspirat dintr-o poveste reală, de viață, chiar ne-ar plăcea să ne spui titlul său în secțiunea de comentarii. Până atunci, îți urăm vizionare plăcută!

Share.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.