Free cookie consent management tool by TermsFeed

Filmele western sunt un gen unic și foarte apreciat care există de peste un secol. Cunoscute și sub numele de filme cu cowboy și indieni, aceste filme au loc de obicei în Vestul american la sfârșitul secolului al XIX-lea. Ele spun adesea povești despre viața de frontieră, cu povestiri despre haiduci, schimburi de focuri de armă și transporturi de vite. De asemenea, filmele western descriu conflictul dintre nativii americani și coloniști. Deși genul a evoluat de-a lungul anilor, filmele western continuă să fie populare în rândul publicului din întreaga lume. Datorită personajelor, decorurilor și poveștilor lor iconice, filmele western sunt cu adevărat un gen ca niciun altul.

Astfel, fie că este vorba de westernurile clasice de la Hollywood sau de cele mai recente interpretări revizioniste ale acestuia, există multe westernuri grozave din care puteți alege. Această listă prezintă ceea ce noi considerăm a fi cele mai bune filme western din toate timpurile. Iată recomandările noastre!

The Good, The Bad And The Ugly (1966)

The Good, The Bad And The Ugly este un film atât de clasic, încât nu e de mirare că se află pe primul loc în topul preferințelor multor persoane care apreciază filmele western. Când te gândești la o confruntare western, puține filme îți pot veni în minte atât de repede ca acesta, deoarece The Good, The Bad And The Ugly este foarte cunoscut. Partitura epică a lui Ennio Morricone a fost folosită în reclame, trailere și multe altele. În timp ce personajele sunt toate perfect realizate și jucate și fiecare are momentele sale de strălucire în lumina reflectoarelor, este clar că Eastwood este vedeta filmului. Discursul său laconic și comportamentul său șiret sunt contrastul perfect pentru Lee Van Cleef și Eli Wallach.

Filmul este, de altfel, o epopee, existând la o scară mai mare decât filmele de acest gen, și mai ales mai mult decât filmele pe care le urmează. În ciuda măreției sale ca film de sine stătător, The Good, The Bad and The Ugly este a treia parte a unei trilogii, care începe cu A Fistful of Dollars. Toate cele trei părți ale trilogiei lui Sergio Leone sunt considerate excelente, iar personajul Man with No Name, interpretat de Clint Eastwood, a devenit un simbol. Puțini sunt cei care nu au auzit de The Good, The Bad And The Ugly. Chiar și cei care nu au văzut filmul știu despre el. Este atât de bun în materie de povestire, actorie și cinematografie, încât nu e de mirare că rezonează cu publicul de astăzi.

The Good, the Bad, and the Ugly, sursa Rotten Tomatoes, YouTube

Unforgiven (1992)

Unforgiven (1992), Clint Eastwood
Unforgiven (1992) este unul dintre cele mai mari westernuri realizate vreodată

Unforgiven este unul dintre cele mai celebre westernuri din ultimele decenii. Filmul, regizat de Clint Eastwood, are în distribuție unele dintre cele mai mari nume de la Hollywood, printre care Eastwood însuși, Gene Hackman, Morgan Freeman și Richard Harris. Unforgiven spune povestea unui fost pistolar care este atras din nou în violență atunci când aude despre o recompensă pentru capturarea unei perechi de nelegiuiți. În timp ce pornește pe urmele infractorilor, el este nevoit să se confrunte cu propriul trecut întunecat. Unforgiven este o deconstrucție puternică a genului western, explorând costurile violenței și natura răscumpărării. Filmul a fost răsplătit cu aprecieri din partea criticilor, câștigând premiul pentru cel mai bun film la Premiile Oscar în 1993.

Suplimentar faptului că a devenit cunoscut drept unul dintre cele mai mari westernuri realizate vreodată, influența sa poate fi observată și în filmele ulterioare realizate din cadrul acestui gen cinematic. Regizori precum Quentin Tarantino, frații Coen și Paul Thomas Anderson au citat cu toții Unforgiven ca sursă de inspirație pentru propriile lor westernuri, iar filmul a contribuit la definirea a ceea ce este considerat astăzi un western modern. Pe lângă aprecierile critice, Unforgiven este, de asemenea, pur și simplu un film grozav. Dialogul este bine gândit, iar personajele sunt complet conturate. Astfel, dacă sunteți în căutarea unui film western grozav pe care să-l vizionați, Unforgiven este una dintre cele mai bune alegeri.

The Outlaw Josey Wales (1976)

The Outlaw Josey Wales (1976), Clint Eastwood
The Outlaw Josey Wales (1976) este una dintre cele mai bune lucrări regizorale ale lui Eastwood

De la rolul Man with No Name din trilogia Dollars până la interpretarea lui Dirty Harry, Eastwood și-a consolidat locul în arta cinematografică drept unul dintre cei mai emblematici actori principali de la Hollywood. În 1976, a adăugat un alt personaj clasic pe lista sa cu The Outlaw Josey Wales. Filmul, o poveste de răzbunare western plasată în timpul războiului civil, îl urmărește pe Josey Wales în timp ce pornește într-o călătorie plină de violență. Interpretarea lui Eastwood este interesantă, iar filmul în sine este un exemplu clasic al genului.

Astfel, The Outlaw Josey Wales explorează teme legate de traume și pierderi, precum și brutalitatea războiului. Ca de obicei, westernurile mai complexe și mai pline de povești își câștigă pe meritate locul pentru cele mai populare și bune filme, deoarece cele mai bune westernuri tind să deconstruiască acest gen și să-l facă o operă de artă. The Outlaw Josey Wales nu face excepție și este considerat una dintre cele mai bune lucrări regizorale ale lui Eastwood și ca fiind unul dintre cele mai bune filme western.

Tombstone (1993)

În Tombstone, Kurt Russell joacă rolul lui Wyatt Earp, un fost pistolar care încearcă să-și lase vechea viață în urmă. El se stabilește în orașul Tombstone împreună cu soția și fratele său, sperând să înceapă o nouă viață ca pacificator. Cu toate acestea, când o bandă notorie numită Cowboys începe să terorizeze orașul, Earp este nevoit să își ia din nou armele în mână. În film apare și Val Kilmer în rolul lui Doc Holliday, cel mai bun prieten al lui Earp și vechiul său partener de infracțiuni. Împreună, cei doi își propun să pună capăt domniei terorii Cowboy-ilor. Tombstone este un western plin de acțiune, cu performanțe deosebite din partea întregii sale distribuții. Este un film pe care trebuie să-l vadă orice fan al genului.

Trailer Tombstone, video YouTube

The Magnificent Seven (1960)

Filmul The Magnificent Seven din 1960 este un film de acțiune western care spune povestea a șapte pistolari angajați care protejează un mic sat de un grup de bandiți. Filmul a fost regizat de John Sturges și îi are în distribuție pe Steve McQueen, Charles Bronson, Yul Brynner, James Coburn, Robert Vaughn și Horst Buchholz. Filmul s-a bazat pe filmul lui Akira Kurosawa Seven Samurai și, astfel, The Magnificent Seven a fost un succes critic și comercial, având încasări de pe 9 milioane de dolari la box office. Filmul a fost nominalizat la Oscar și a fost selectat pentru a fi păstrat în National Film Registry de către Biblioteca Congresului. În 2016, filmul a fost refăcut cu Denzel Washington și Chris Pratt. Remake-ul a fost, de asemenea, un succes critic și comercial, având încasări de peste 162 de milioane de dolari la box office.

Trailer The Magnificent Seven, video YouTube

The Man Who Shot Liberty Valance (1962)

The Man Who Shot Liberty Valance este un film western american din 1962, regizat de John Ford și interpretat de John Wayne și James Stewart. Filmul a fost adaptat după o povestire scurtă de Dorothy M. Johnson. Povestea este plasată în orașul Shinbone, Teritoriul Arizona. Liberty Valance este un nelegiuit fără scrupule care terorizează orașul. În cele din urmă este ucis de Tom Doniphon, un fermier local care se îndrăgostise de prietena lui Liberty, Hallie. Filmul prezintă unele dintre cele mai emblematice scene din cinematografia western, inclusiv celebra replică „When the legend becomes fact, print the legend.” Astfel, The Man Who Shot Liberty Valance este considerat unul dintre cele mai mari westernuri realizate vreodată și este o vizionare esențială pentru orice fan al genului western.

The Man Who Shot Liberty Valance, trailer YouTube

The Searchers (1956)

The Searchers (1956) este un film western în care joacă John Wayne și fiul său, Patrick Wayne. Filmul este deosebit de violent în comparație cu alte filme western din vremea sa, oferind, de asemenea, o abordare mai psihologică a genului, cu comentarii sociale despre rasism. John Wayne îl interpretează pe Ethan Edwards, un fost soldat confederat care pornește în căutarea timp de cinci ani a nepoatei sale, care a fost răpită de comanși. Filmul se concentrează pe relația dintre Edwards și nepotul său, Martin Pawley (interpretat de Patrick Wayne), în timp ce aceștia o caută pe fata răpită. The Searchers (Căutătorii) a fost regizat de John Ford și este considerat unul dintre cele mai mari filme western realizate vreodată.

The Searchers, trailer YouTube

True Grit (1969)

True Grit este un film western american din 1969 regizat de Henry Hathaway și interpretat de John Wayne și Kim Darby. Scenariul este o adaptare după romanul omonim din 1968 al lui Charles Portis. Intriga urmărește o fată de 14 ani care angajează un șerif american pentru a o ajuta să dea de urma bărbatului care i-a ucis tatăl. Filmul a fost un succes comercial și de critică, având încasări de peste 31 de milioane de dolari la box office. True Grit a fost nominalizat la Oscar, câștigând două premii: cel mai bun actor pentru Wayne și cel mai bun cântec original pentru „Ballad of the Green Berets” a lui Glen Campbell. Astfel, chir și în prezent, filmul rămâne unul dintre cele mai populare și apreciate filme ale lui Wayne.

True Grit, trailer YouTube

Butch Cassidy And The Sundance Kid (1969)

Butch Cassidy and the Sundance Kid este un film western american din 1969 regizat de George Roy Hill și scris de William Goldman. Bazat pe Members of the Wild Bunch, filmul îi are în rolurile principale pe Paul Newman în rolul lui Harold „Butch” Cassidy și pe Robert Redford în rolul lui Harry Longabaugh, „Sundance Kid”. Filmul spune povestea evadării celor doi din fața justiției după o serie de jafuri de trenuri în Vestul american

Butch Cassidy And The Sundance Kid, trailer YouTube

Cei doi eroi nu sunt cowboy tipici, în schimb sunt haiduci în mod constant pe fugă de lege. În ciuda acestui fapt, ei reușesc să se distreze foarte bine împreună, iar prietenia lor este unul dintre punctele forte ale filmului. Imaginile sunt uimitoare, iar secvențele de urmărire sunt palpitante. Filmul este considerat unul dintre cele mai bune filme western din toate timpurile și este ușor de înțeles de ce. Astfel, dacă sunteți în căutarea unui western captivant, cu personaje minunate și o poveste și mai bună, atunci Butch Cassidy And The Sundance Kid este filmul perfect pentru dumneavoastră.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.