Dacă nu ești chiar obișnuit cu filmele indiene, dar ți-ai făcut curaj să pășești în lumea cinematografică de la Bollywood, atunci acest articol este pentru tine. Recunosc, eu nu sunt tocmai pasionat de filmele indiene, dar îmi aduc aminte cu nostalgie de perioada copilăriei în care mă uitam – în lipsă de altceva – la anumite programe TV pe care, în fiecare duminică seara, se derulau filme indiene.

Chiar dacă nu tocmai populară, cinematografia indiană are adepții ei. Mai mult decât atât, aceasta nu este prolifică doar în ceea ce privește filmele indiene de dragoste sau dramele, ba chiar există și filme de groază, thrillere și chiar mistery. Într-adevăr, în Occident popularitatea lor nu este una tocmai mare, dar poate ar trebui să le dăm o șansă. Mai ales atunci când vrei să ai contact cu o cu totul altă tradiție. Și, cine știe, poate chiar s-ar putea să îți placă.

Am pregătit câte o mică listă cu anumite titluri de filme indiene care fac parte din 4 genuri, și anume filme indiene de dramă, filme indiene dragoste, filme indiene de comedie și filme indiene de acțiune. Asta pentru a putea găsi mult mai ușor un film din genul care îți place.

Filme indiene de dramă

În ceea ce privește filmele indiene din acest gen, trebuie să recunoaștem că am văzut numeroase videoclipuri amuzante pe rețelele de socializare în care „producătorii indieni” chiar exagerau anumite situații, făcându-le de-a dreptul dramatice. În orice caz, nu despre acele filme de dramă vorbesc, ci despre cele care chiar reușesc să miște și să cutremure privitorul.

Iată o listă de 5 filme indiene de dramă pe care trebuie să le vezi:

1. Anbe Sivam (2003)

Provocatoare și efervescentă, această dramă relațională, realizată cu talent, urmărește povestea unor serii de evenimente care au loc atunci când se întâlnesc Nalla Sivam (Kamal Haasan), un comunist inteligent și cu probleme fizice, și Anbarasu (R. Madhavan), un tânăr și arogant producător de clipuri publicitare care promovează capitalismul.

Printr-o conjunctură obișnuită, aceștia se apropie unul de celălalt într-o călătorie plină de situații neașteptate, ceea ce le oferă oportunitatea perfectă de a explora sistemul de credințe al celuilalt; prin intermediul celor doi protagoniști sunt conturate teme serioase precum globalizarea, diferențele financiare ale Indiei de astăzi, compasiunea oamenilor.

Cele mai bune filme indiene pe care trebuie să le vezi
Anbe Sivam (2003)

2. Taare Zameen Par (2007)

Ishaan Awatshi este un copil de 8 ani a cărui lume este specială, plină de minuni pe care nimeni altcineva nu pare să le aprecieze. Când intră în mai multe probleme decât ar fi putut părinții săi să accepte vreodată, Ishaan este trimis la un internet pentru a-și revizui comportamentul. Dar, la noua școală, lucrurile sunt exact la fel, pe lângă faptul că Ishaan trebuie să se confrunte, acum, și cu dorul de familie.

Însă totul se schimbă când noul profesor de artă, Ram Shankar Nikumbh, îi contaminează pe elevi cu bucuria vieții și cu optimism, încălcând toate regulile referitoare la „cum se fac lucrurile”. Toți copiii îi intră în joc, mai puțin Ishaan; Nikumbh își dă seama că ceva este în neregulă cu acesta, așa că pornește într-o misiune personală pentru a afla motivele – cu răbdare, atenței și grijă, profesorul de artă îl ajută pe Ishaan să-și regăsească bucuria interioară.

Cele mai bune filme indiene pe care trebuie să le vezi
Taare Zameen Par (2007)

3. Pariyerum Perumal (2018)

Acesta un film indian de dramă din 2018, regizat de Mari Selvaraj, care marchează și debutul său regizoral și, produs de Pa. Ranjith (Neelam Productions). Filmul îi are în rolurile principale pe Kathir și Anandhi, în timp ce Yogi Babu și G. Marimuthu apar în roluri secundare, dar importante.

Filmul urmărește povestea lui Pariyan, un tânăr sărac dar plin de speranță, care este admis la facultatea de drept. Acolo, se îndrăgostește de Jothi Mahalakshmi, care aparține unei familii bogate, cu care începe să aibă o relație. Evident, familia lui Jothi se opune vehement relației dintre cei doi, iar Pariyan se trezește într-o realitate a opresiunii și discriminării, hărțuit de familia lui Jothi. Un film care reiterează, din nou, polarizarea claselor sociale din India.

Cele mai bune filme indiene pe care trebuie să le vezi
Pariyerum Perumal (2018)

4. Soorarai Pottru (2020)

Nedumaaran Rajangam, poreclit „Maara”, este un fost căpitan al Forțelor Aeriene Indiene, care visează să-și înființeze propria companie aeriană. Luându-l drept exemplu pe idolul său, Paresh Goswami, deținătorul companiei Jaz Airlines, care a muncit din greu, nimeni nu stă între ele și visurile sale.

Touși, toate se schemă atunci când Maara o întâlnește pe Sundari, a cărei familie caută un bărbat cu care aceasta să se căsătorească. După o suită de întâmplări dramatice, Maara își dă seama că, de fapt, trebuie să aleagă între visurile sale și viața de familie, iar alegerea se dovedește a nu fi deloc una simplă.

Cele mai bune filme indiene pe care trebuie să le vezi
Soorarai Pottru (2020)

5. Jai Bhim (2021)

Filmul urmărește povestea lui Rajakanuu și a soției sale, Sengeni, care aparțin unei categorii sociale inferioare și lucrează drept muncitori pe un câmp. Trăiesc în sărăcie, dar sunt fericiți deoarece sunt împreună. Într-o zi, Rajkanuu este chemat la casa unui om bogat pentru a-l scăpa de un șarpe care s-a strecurat într-o cameră.

În următoarea zi, în aceeași casă este raportat furtul unor bijuterii, iar poliția, evident, îl suspectează pe Rajkanuu, însă acesta a părăsit deja orașul pentru a merge la muncă. Astfel, polițiștii îi arestează familia, iar în cele din urmă reușesc să dea de Rajkanuu pe care îl torturează, cerându-i să mărturisească furtul pe care nu l-a săvârșit. Un film dramatic despre stratificarea socială a Indiei contemporane, cu un rating imens pe IMDb – 9.4.

Cele mai bune filme indiene pe care trebuie să le vezi
Jai Bhim (2021)

Filme indiene de dragoste

Probabil printre cele mai populare genuri de filme indiene, cele de dragoste cu siguranță vă sunt, cât de cât, cunoscute. În general, acestea reprezintă un mix între dramă, viață de familie, uneori chiar și mister, dar în cele din urmă povestea de dragoste este cea care face interesul principal al filmului.

Iată 5 filme indiene de dragoste care s-ar putea să îți placă:

1. Premam (2015)

George, un adolescent energic, iubește ideea de a fi îndrăgostit. Iar acest vis i se pare la îndemână, ușor de realizat mai ales în timpul școlii. După ce dă greș, se gândește că facultatea va fi o nouă oportunitate. Dă greș și aici, din păcate.

Această metamorfoză a iubirii care nu mai apare, încercările de a-și curta pretendentele și de ae le atrage atenția, toate acestea îl schimbă pe George. Îl împietresc. Până când în viața sa apare o persoană total neașteptată, dar de care George este legată încă din copilărie.

Cele mai bune filme indiene pe care trebuie să le vezi
Premam (2015)

2. Pelli Choopulu (2016)

Filmul urmărește povestea din Prasanth și Chitra. Printr-o conjunctură neașteptată, cei doi ajung să rămână blocați, singuri, într-o cameră – asta după ce, ulterior, se întâlnesc la o petrecere care avea drept scop ideea de a-ți găsi un partener. Visul lui Prasanth este să devină bucătar și să-și deschidă un restaurant, deși este mai leneș.

În schimb, Chitra este o fată muncitoare, al cărei vis este să meargă în Australia. După ce vărul mai mic al lui Chitra îi închide pe cei doi într-o cameră, pentru a trece timpul, Chitra și Prasanth încep să vorbească despre trecutul, viața și visurilor lor. Iar cei doi își dau seama că au în comun mai multe decât ar fi putut crede.

Cele mai bune filme indiene pe care trebuie să le vezi
Pelli Choopulu (2016)

3. Kumbalangi Nights (2019)

Fimul urmărește povestea a patru frați care se urăsc și se iubesc în același timp. Frații mai mari ai lui Franky – Saji, Bobby și Bony – întâmpină multe probleme sociale din cauza aroganței lor ereditare, cu tot cu diferențele și neînțelegerile dintre ei. Fiecare, în sine, duce o luptă proprie.

Însă toate se schimbă în momentul în care Saji, Boney și Franky decid să-l ajute pe Bobby să rămână alături de iubirea vieții sale – evident, lucrurile sunt neașteptat de efervescente între Bobby și partenera sa. Apoi, dorința lui Franky de a-și construi o casă frumoasă le dă celor 4 frați o nouă speranță și un nou vis pentru care să lupte.

Cele mai bune filme indiene pe care trebuie să le vezi
Kumbalangi Nights (2019)

4. Chhichhore (2019)

Un film în regia lui Nitesh Tiwari, cu Sushant Singh Rajput, Shraddha Kapoor și Varun Sharma, care urmărește o poveste ce începe în anii 1990 și se derulează până în prezent, unde Anni, divorțat, se folosește de experiența sa de viață pentru a-și ajuta fiul, Raghav, care încearcă să depășească eșecul de a nu primit o ofertă la facultate.

Rememorând anii în care și-a întânit fosta soție, Maya, și prietenii săi cu care a legat o relație strânsă – Saxa, Mummy, Acid, Derek și Bedva –, Anni își dă seama că rănile trecutului încă sunt deschise, mai ales în circumstanțele eșecului fiului său. Așa că se hotărăște ca, pentru o ultimă oară, să vorbească sincer cu Maya.

5. Love Aaj Kal

Acest film indian de comedie romantică, cu puseuri de dramă, a fost regizat de Imtiaz Ali și îi are în rolurile principale pe Kartik Aaryan și Sara Ali Khan, reprezentând succesorul filmului cu același nume, din 2009, regizat tot de către Imtiaz Ali.

Zoe (Sara Ali Khan) și Veer (Kartik Aaryan) se întâlnesc, întâmplător, la un bar. După ce se împrietenesc, tineri și neliniștiți, cei doi se hotărăsc să continue noaptea împreună acasă la Veer. Lucrurile degenerează, însă Veer nu este pregătit să facă următorul pas. Zoe pleacă înfuriată, iar Veer începe să o urmărească. Însă filmul ia o întorsătură ciudată în momentul în care încep să apară flashback-uri bizare și inexplicabile în mintea celor doi, lăsându-le impresia că aceste lucruri deja s-au mai întâmplat.

Filme indiene de comedie

În ceea ce privește filmele de comedie, cele de la Bollywood sunt cu adevărat autentice. În general, depășind stereotipurile și clișeele de la Hollywood, aceste filme abordează o tematică mult diferită față de filmele de comedie cu care suntem obișnuiți – de la satirizarea societății indiene, politică și chiar întâmplări neașteptat de amuzante.

Iată 5 filme indiene de comedie cărora poate ar trebui să le dai o șansă:

1. 3 Idiots (2009)

Farshan Quershi și Raju Rastogi vor să se reîntâlnească cu colegul lor de facultate, Rancho, așa că iau un avion spre acesta. Pe drum, ei se întâlnesc cu un alt fost student la aceeași facultate, Chatur Ramalingam, acum un om de afaceri de succes, care le amintește de un pariu pe care îl făcuseră în urmă cu 10 ani.

În timp ce rememorează întâmplări amuzante, glume hilare și situații în care au intrat, inclusiv întâlnirile cu decanul facultății, cei treci intră într-o cursă nebună în căutarea lui Rancho, care nu mai dă niciun răspuns – fără să știe decât adresa acestuia. Însă Rancho ascunde un secret care, în fine, mai bine ar fi rămas niciodată descoperit.

Cele mai bune filme indiene pe care trebuie să le vezi
3 Idiots (2009)

2. Housefull (2010)

Un film indian de comedie romantică în regia lui Sajid Khan, cu Akshai Kumar, Deepika Padukone și Riteish Deshmukh în rolurile principale, care urmărește povestea lui Aarush, o persoană de-a dreptul ghinionistă, care are impresia că viața lucrează împotriva sa.

Crezând că e blestemat, Aarush este foarte încrezător în faptul că ghinionul său poate să fie anihilat în momentul în care își va întâlni dragostea adevărată. În căutarea acesteia, el se va scufunda într-un val de minciuni, iar rezultatul va fi o comedie satirică, plină de erori și lacune care, în cele din urmă, vor genera un haos general.

Cele mai bune filme indiene pe care trebuie să le vezi
Housefull (2010)

3. Ustad Hotel (2012)

Filmul urmărește povestea unui tânăr pe nume Faizal, cunoscut și sub numele de Faizi (Dulquer) care studiază în Elveția pentru a deveni un bucătar de succes, contrar dorințelor tatălui său care dorește ca acesta să aibă o viață mult mai de succes.

Când tatăl său descoperă că lui Faizi i s-a propus un loc de muncă în Marea Britanie, tatăl său îi fură pașaportul pentru a nu se putea prezenta la interviu. Pe măsură ce relația dintre tată și fiu se deteriorează, Faizi, din lipsă de bani, se angajează ca bucătar într-un restaurant din Calicut, condus de bunicul său Karim. Asta, bineînțeles, în timp ce pune la cale un plan de a pleca din țară.

Cele mai bune filme indiene pe care trebuie să le vezi
Ustad Hotel (2012)

4. Bengalore Days (2014)

Un film indian de comedie în regia lui Anjali Menon, cu Nazriya Nazim, Nivin Pauly și Dulquer Salmaan, care începe cu introducerea lui Kuttan (Nivin Pauly), care se prezintă pe sine și pe verii săi, Divya (Nazriya) și Aju (Dulquer).

Cei trei au o relație foarte strânsă încă din copilărie, însă, după terminarea școlii, fiecare o ia pe drumul său. Însă se reîntâlnesc în Bengaloare, atunci când Divya se căsătorește cu Das, un alt coleg din timpul școlii. Povestea urmărește dinamica evolutivă a vieții lor în noul oraș, Bengalore, care este definită de multă, multă noutate și patimi.

Cele mai bune filme indiene pe care trebuie să le vezi
Bengalore Days (2014)

5. Andhadhun (2018)

Akash este un pianist orb care se pregătește să susțină un concert în inima Londrei. Însă în scenă apare Sophie care, aflând că este pianist, îl aduce pe Akash la restaurantul tatălui ei, oferindu-i oportunitatea unei slujbe permanente.

La restaurant, Akash întâlnește un mare actor, Pramod Sinha, care îi cere acestuia să susțină un concert privat la reședința sa, pentru a-i face pe plac soției pe nume Simi. A doua zi, când se reîntoarce la el acasă, Akash are parte de o surpriză șocantă, care-i va da peste cap propria viață. Un film care combină comedia cu misterul și cu o mică tentă de romantism.

Cele mai bune filme indiene pe care trebuie să le vezi
Andhadhun (2018)

Filme indiene de acțiune

Privitor la filmele de acțiune, pot spune că am văzut câteva și mi-au plăcut neașteptat de mult. Cinematografia de la Bollywood chiar știe cum să inventeze intrigi originale, cu situații tensionate și întorsături de situație neașteptate, cu personaje puternice și povești de viață cutremurătoare.

Iată 5 filme indiene de acțiune care cu siguranță te vor prinde de la primele minute:

1. Gangs of Wasseypur (2012)

Probabil cel mai apreciat film de acțiune indian din toate timpurile, cu 19 premii câștigate și 54 de nominalizări, într-o producție de aproximativ 5 ore și jumătate, filmul urmărește povestea lui Shadid Khan, exilat după ce s-a dat drept legendarul Daku pentru a jefui trenurile britanice.

Devenit un proscris, Shadid este nevoit să muncească la mina de cărbune a lui Ramadhir Singh, însă spiritul său revoluționar și răzbunător mocnește de-a lungul a mai multor ani. La începutul decenului, fiul lui Shadid, Sardar Khan, deși afemeiat, jură să răzbune și să recupereze onoarea tatălui său – astfel, odată cu trecerea timpului, el devine unul dintre cei mai temuți oameni din Wasseypur.

Cele mai bune filme indiene pe care trebuie să le vezi
Gangs of Wasseypur (2012)

2. Vikram Vedha (2017)

Filmul urmărește povestea unui polițist dur pe nume Vikram, care conduce o echipă specială în misiunea de a elimina o bandă care face ravagii pe străzile din Chennai, ridiculizând, în același timp, legea și ordinea socială.

O întâlnire planificată de un prieten de-al lui Vikram, Simon, duce misiunea la bun sfârșit, însă șeful găștii, Vedha, își pune amprenta asupra minții lui Vikram, trăgându-l într-un joc psihologic tulburător, ce va avea drept rezultat găsirea adevărului din spatele acestei întâlniri parcă profetice.

Cele mai bune filme indiene pe care trebuie să le vezi
Vikram Vedha (2017)

3. Asuran (2019)

Acest film indian de acțiune, regizat de Vetrimaaran, este inspirat din romanul Vekkai, scris de Poomani, un romancier tamil celebru. Dhanush joacă două roluri în acest film, iar faimoasa actriță Manju Warrier este în rolul personajului principal feminin.

Povestea se concentrează pe destinul lui Sivasaamy și a familiei sale, când fiul cel mic îl ucide pe Vadakkooran, un mare mahăr local, pentru a răzbuna moartea fratelui său survenită în urma unei dispute funciare. Pentru a-și proteja fiul și pentru a scăpa de oamenii lui Vadakkooran, Sivasaamy îl ascunde în pădure unde pericolul pândește la orice pas.

Cele mai bune filme indiene pe care trebuie să le vezi
Asuran (2019)

4. Uri: The Surgical Strike (2019)

Împărțit în cinci capitole (părți mai scurte integrate în aceeași producție), filmul relatează evenimentele care au legătură cu atacul efectuat de armata indiană împotriva unor presupuși militanți din Kashmirul ocupat de Pakistan.

Într-o tentă documentară, filmul urmărește cele 11 evenimente tumultoase pe parcursul cărora s-a desfășurat operațiunea militară care s-a soldat cu uciderea unor colegi de armată care se aflau în teritoriile ocupate de grupul anarhist.

Cele mai bune filme indiene pe care trebuie să le vezi
Uri: The Surgical Strike (2019)

5. Shershaah (2021)

Un film în regia lui Shershaah, cu Sidharth Malhotra, Kiara AdvaniS și hiv Panditt în rolurile principale, care îmbină acțiunea, drama războiului și biografia, într-o producție de excepție care a câștigat numeroase premii la festivalurile de film indiene.

Filmul se bazează pe viața căpitanului Vikram Batra, ofițer al armatei indiene, decorat post-mortem cu Param Vir Chakra, cea mai înaltă și mai prestigioasă distincție indiană, pentru acțiunile sale din timpul războiului Kargil, din 1999, Kashmir.

Cele mai bune filme indiene pe care trebuie să le vezi
Shershaah (2021)

Acestea sunt câteva filme indiene pe care vi le recomandăm cu mare drag. Da, știm că filmele indiene, în general, nu sunt prea populare pe la noi, însă poate ar trebui să le oferiți o șansă, fără a avea deja păreri preconcepute. Sunt foarte mult apreciate la nivel mondial, și nu vorbim doar despre filmele indiene vechi, devenite deja legende, cum ar fi „O floare și doi grădinari” (1969), „Prietenii mei elefanții” (1971), „Lanțul amintirilor” (1973), „Vandana” (1975) și multe altele, ci și de noi apariții care chiar îți oferă o doză interesantă de cultură, culoare locală și, de multe ori, personaje neașteptat de credibile.

Dacă ai și alte recomandări de filme indiene, indiferent de gen, te așteptăm în secțiunea de comentarii. Vizionare plăcută!

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.