Tastatura este unul dintre cele mai esențiale periferice pentru un computer, indiferent dacă folosiți un desktop sau un laptop. Dacă nu vă simțiți confortabil cu tastatura care v-a fost furnizată împreună cu computerul sau dacă doriți ceva cu mai multe funcții, poate vă gândiți să cumpărați cea mai bună tastatură wireless.

Tastaturile fără fir sunt de toate formele și mărimile, iar prețurile lor variază de la aproximativ 100 de lei până la peste 400 de lei. Atunci când alegeți o tastatură wireless, este important să țineți cont de nevoile și bugetul dumneavoastră. Aveți nevoie de o mulțime de caracteristici suplimentare, cum ar fi retroiluminarea sau comenzi customizabile? Ori căutați ceva simplu? Odată ce v-ați decis asupra cerințelor, puteți începe să vă reduceți opțiunile.

În general, tastaturile mai ieftine tind să aibă mai puține caracteristici decât cele mai scumpe, dar există totuși o mulțime de opțiuni excelente disponibile la prețuri mai mici. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a alege cea mai bună tastatură wireless potrivită pentru dumneavoastră, nu ezitați să aruncați o privire asupra recomandărilor noastre. Cu atât de multe modele diferite pe piață, poate fi dificil să știți de unde să începeți. Dar, cu puțin ajutor, veți găsi produsul perfect!

Logitech MX Keys

Logitech MX Keys, tastatură de productivitate
Logitech MX Keys, cea mai bună tastatură wireless pentru uz general

Logitech MX Keys este o alegere excelentă pentru oricine caută o tastatură de productivitate. Conectivitatea sa wireless vă permite să o asociați cu până la trei dispozitive prin Bluetooth sau prin dongle-ul său USB și puteți comuta cu ușurință între dispozitivele asociate fără a fi nevoie să repetați procesul de asociere. Tastatura se simte ușoară și receptivă, în timp ce tastele sale cu adâncitură ajută la minimizarea erorilor de tastare. În plus, tastatura are o iluminare care își ajustează automat intensitatea pentru a se potrivi cu lumina ambientală din mediul înconjurător și este prevăzută cu un senzor de detectare a mâinii care oprește iluminarea de fundal atunci când nu o utilizați.

Calitatea construcției este excelentă, ceea ce o face foarte confortabilă pentru a tasta fără un suport pentru încheietura mâinii. Cu toate acestea, latența este un pic cam mare, așa că nu este ideală pentru jocuri. De asemenea, zgomotul de tastare nu e prea mare și, prin urmare, nu deranjează persoanele din jurul tău. Cel mai mare dezavantaj este faptul că există destul de multe butoane programabile, dar le puteți realoca doar pentru funcții prestabilite, nu și pentru macro-uri.

Razer BlackWidow V3 Pro

Razer BlackWidow V3 Pro cu iluminare RGB completă și taste macroprogramabile
Razer BlackWidow V3 Pro este o tastatură mecanică de gaming wireless remarcabilă

Razer BlackWidow V3 Pro este o tastatură mecanică de gaming wireless remarcabilă. Are iluminare RGB completă și taste macroprogramabile, care pot fi personalizate prin intermediul software-ului însoțitor. Calitatea construcției este excelentă, cu un cadru robust din aluminiu care ar trebui să reziste la ani de uzură. Iar suportul detașabil pentru încheietura mâinii este plăcut și folositor.

Spre deosebire de Razer BlackWidow Elite, V3 Pro suportă Bluetooth și tehnologia proprietară Razer Hyperspeed prin intermediul receptorului său dedicat. În ciuda designului său, ergonomia este totuși decentă datorită celor două setări de înclinare și a suportului detașabil pentru încheietura mâinii. Tastele sunt din ABS, care sunt de o calitate decentă, dar nu sunt din PBT ca la modelele mai scumpe. Singurul dezavantaj este că e puțin cam scumpă, dar dacă sunteți în căutarea celei mai bune tastaturi mecanice wireless pentru gaming, Razer BlackWidow V3 Pro ar trebui să se afle în fruntea listei dumneavoastră.

Razer Pro Type Ultra

Razer Pro Type Ultra, garantată pentru 80 de milioane de apăsări de taste
Razer Pro Type Ultra este o tastatură wireless concepută pentru utilizarea la birou

Razer Pro Type Ultra este o tastatură wireless concepută pentru utilizarea la birou. Este cea de-a doua tastatură de productivitate a Razer și arată aproape identic cu Razer Pro Type, cu excepția faptului că modelul Ultra este prevăzut cu un suport pentru încheietura mâinii și cu comutatoare diferite. Ultras este garantată pentru 80 de milioane de apăsări de taste, în timp ce Pro este garantată pentru doar 70 de milioane. Puteți să o asociați cu până la trei dispozitive Bluetooth sau cu un singur dispozitiv prin intermediul receptorului USB. Tastatura are o tastatură numerică cu 10 taste în partea dreaptă și taste media dedicate în stânga sus.

Logitech K380

Logitech K380 compatibilă Bluetooth
K380 este o tastatură portabilă excelentă

Fie că sunteți acasă sau în deplasare, Logitech K380 vă permite să tastați confortabil de pe aproape orice dispozitiv compatibil Bluetooth. Dimensiunile sale reduse și portabilitatea îl fac ușor de luat cu dvs. oriunde mergeți, în timp ce funcția de asociere cu mai multe dispozitive vă permite să treceți fără probleme de la un dispozitiv la altul. Tastele rapide de control media sunt, de asemenea, un accesoriu util, deși lipsa iluminării de fundal și a tastelor macro programabile poate fi un dezavantaj pentru unii utilizatori. În general, K380 este o tastatură portabilă excelentă, care merită luată în considerare dacă bugetul este unul redus.

Logitech K780

Logitech K780
Logitech K780, tastatură de tip scissor

Logitech K780 este o tastatură compactă care poate fi utilizată cu o mare varietate de dispozitive. Deși este concepută pentru a funcționa cu smartphone-uri și tablete, tastatura este destul de mare și grea, ceea ce o face mai puțin potrivită pentru călătorii. Utilizează comutatoare tipice de tip scissor care necesită o cantitate destul de mare de forță pentru a fi acționate; cu toate acestea, experiența generală de tastare se simte totuși ușoară și receptivă. Puteți conecta până la trei dispozitive simultan prin Bluetooth și există, de asemenea, un slot pentru a vă ține smartphone-ul sau tableta în timp ce tastați. K780 include un set de taste media dedicate și o tastatură numerică, ceea ce o face potrivită pentru sarcinile de productivitate.

Apple Magic Keyboard

Apple Magic Keyboard, a doua generație
Apple Magic Keyboard cu Touch ID și Numeric Keypad

Tastatura Apple Magic este a doua generație, înlocuind Apple Magic Keyboard 2017. Există doar câteva diferențe de design față de modelul mai vechi, cu margini rotunjite și noi butoane de taste rapide, dar principala caracteristică este noul Touch ID. Acesta funcționează cu orice computer Mac M1, astfel încât îl puteți debloca rapid, dar este util și în alte scopuri, cum ar fi aprobarea achizițiilor din App Store sau utilizarea Apple Pay. Există unele probleme de securitate legate de utilizarea Touch ID pe o tastatură, dar, în general, este o caracteristică convenabilă care face Magic Keyboard și mai utilă. Tastatura numerică este, de asemenea, o adăugire utilă, în special pentru utilizatorii care trebuie să introducă adesea numere. Dimensiunea crescută face ca tastatura să fie puțin mai incomodă de transportat, dar pentru utilizatorii care trebuie să folosească frecvent o tastatură numerică, merită greutatea suplimentară.

Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard

Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard
Corsair K83 este o tastatură multimedia unică, concepută pentru a fi utilizată confortabil cu un Smart TV

Corsair K83 este o tastatură multimedia unică, concepută pentru a fi utilizată confortabil cu un Smart TV. Dispune de un trackpad încorporat în partea dreaptă și are, de asemenea, un joystick în partea dreaptă sus, cu butoane de click stânga/dreapta pentru mouse în partea din spate, astfel încât să puteți naviga pe PC sau pe Smart TV în timp ce țineți tastatura confortabil. Tastele sunt retroiluminate, iar pe marginea superioară a tastaturii există butoane de control media și o rotiță de volum.

Astfel, Corsair K83 este o opțiune excelentă dacă sunteți în căutarea unei tastaturi wireless pentru a o utiliza cu o configurație home theater. Din nefericire, nu puteți ajusta setările de înclinare și nu vine cu un suport pentru încheietura mâinii inclus, dar acest lucru nu ar trebui să conteze decât dacă intenționați să o utilizați la un birou. Acestea fiind spuse, este totuși o tastatură excelentă în general și o recomandăm oricui caută o opțiune wireless bună.

Cum să alegi cea mai bună tastatură wireless

Există mai multe tipuri diferite de tastaturi fără fir pe piață, iar alegerea celei potrivite poate fi o sarcină dificilă. Cu toate acestea, prin înțelegerea câtorva concepte de bază, vă puteți restrânge opțiunile și puteți găsi tastatura perfectă pentru nevoile dumneavoastră.

Aspectul unei tastaturi

Deși majoritatea oamenilor folosesc tastatura standard QWERTY, știați că există și variante alternative? Tastatura simplificată Dvorak este un exemplu de aspect alternativ al tastaturii. Această dispunere a fost concepută pentru a fi mai ergonomică și mai eficientă decât dispunerea QWERTY. Dispunerea Dvorak aranjează tastele astfel încât literele cele mai frecvent utilizate să fie situate în rândul din mijloc, unde pot fi atinse mai ușor. Această dispunere este menită să reducă tensiunea asupra degetelor și să crească viteza de tastare. Deși aspectul Dvorak nu este la fel de răspândit ca QWERTY, s-a dovedit a fi mai eficient pentru cei cu experiență în dactilografiere. Așadar, dacă sunteți în căutarea unui mod mai eficient de a tasta, luați în considerare posibilitatea de a încerca layout-ul Dvorak!

De altfel, layout-ul QWERTZ este utilizat în Germania, în timp ce layout-ul AZERTY este utilizat în Franța. înainte de a cumpăra o tastatură, este important să vă asigurați că aceasta are layout-ul potrivit pentru nevoile dumneavoastră. În caz contrar, s-ar putea să vă treziți nevoit să învățați din nou cum să scrieți. Deși acest lucru poate părea puțin important, poate fi un inconvenient major dacă nu sunteți pregătit pentru el. Prin urmare, este întotdeauna cel mai bine să verificați de două ori layout-ul tastaturii înainte de a face achiziția.

Dimensiune

Tastaturile vin în toate formele și dimensiunile, dar care este dimensiunea ideală a tastaturii? Pentru multe persoane, o tastatură de dimensiuni normale este cea mai bună opțiune. Aceste tastaturi au o dispunere standard cu 101 taste, inclusiv un bloc numeric dedicat. Acest lucru oferă suficient spațiu pentru o tastare confortabilă, iar tastele mai mari pot fi mai ușor de apăsat decât cele mai mici. Cu toate acestea, tastaturile de dimensiuni mari pot ocupa mult spațiu pe birou, așa că, dacă dispuneți de spațiu limitat, ar fi mai bine să luați în considerare o tastatură compactă. Tastaturile compacte au de obicei în jur de 80 de taste și nu includ un bloc numeric. Acest lucru le poate face mai dificile de folosit, dar pot fi o soluție excelentă de economisire a spațiului.

Tastaturi pentru jocuri și tastaturi mecanice

Tastaturile wireless pentru jocuri sunt concepute ținând cont de nevoile jucătorilor. Acestea sunt adesea dotate cu iluminare de fundal RGB colorată, care nu numai că arată foarte bine, dar facilitează și găsirea tastelor potrivite pe întuneric. În plus, tastaturile pentru gaming wireless trebuie să fie fiabile și receptive, astfel încât fiecare apăsare de buton să fie înregistrată imediat. Unele modele vin chiar și cu funcții suplimentare, cum ar fi butoanele Macro, care pot fi programate pentru a executa comenzi complexe printr-o singură apăsare.

În ceea ce privește tastaturile mecanice wireless, principalul lor avantaj este fiabilitatea. O tastatură pentru jocuri trebuie să poată rezista la o utilizare viguroasă și trebuie să poată înregistra cu precizie fiecare apăsare de tastă. Acesta este motivul pentru care multe tastaturile mecanice wireless pentru jocuri folosesc componente de înaltă calitate, construite pentru a rezista. În plus, multe dintre aceste tastaturi dispun și de retroiluminare RGB, care nu numai că arată foarte bine, dar îi poate ajuta pe gameri să identifice tastele pe care trebuie să le apese.

Conectivitate

Bluetooth sau Wi-Fi? Când vine vorba de conectivitatea tastaturii wireless, nu există prea multe opțiuni. Tastaturile fără fir pot folosi una dintre aceste două tehnologii diferite pentru a comunica cu computerul dumneavoastră: Bluetooth sau Wi-Fi de 2,4 GHz, ambele cu o rază de acțiune de aproximativ 10 metri. În timp ce Bluetooth este cea mai nouă tehnologie și oferă unele avantaje în ceea ce privește confortul, Wi-Fi are un avantaj în ceea ce privește raza de acțiune și fiabilitatea. Tastaturile Bluetooth pot fi predispuse la interferențe de la alte dispozitive, cum ar fi telefoanele mobile, care pot întrerupe conexiunea. Pe de altă parte, tastaturile Wi-Fi utilizează un canal dedicat și este mult mai puțin probabil să fie afectate de interferențe externe. În plus, tastaturile Wi-Fi pot fi utilizate cu o gamă mai largă de dispozitive, inclusiv computere, laptopuri, tablete și smartphone-uri. Așadar, dacă sunteți în căutarea unei tastaturi wireless care să vă ofere cele mai bune performanțe, merită să luați în considerare un model pe bază de Wi-Fi.

Trackpad și taste programabile

Dacă sunteți în căutarea unei tastaturi wireless care să vă ofere o experiență de tastare mai naturală și mai confortabilă, ar trebui să luați în considerare cu siguranță o tastatură cu trackpad sau cu taste programabile. Un trackpad vă permite să deplasați cursorul fără a fi nevoie să luați mâna de pe tastatură, iar tastele programabile vă permit să personalizați scurtături sau macro-uri pentru a vă eficientiza fluxul de lucru. În plus, tastaturile wireless cu trackpad și taste programabile tind să fie mai scumpe decât cele tradiționale, așa că, dacă aveți un buget limitat, este posibil ca aceasta să nu fie cea mai bună opțiune pentru dvs. Cu toate acestea, dacă sunteți dispus să cheltuiți mult pe o tastatură wireless de calitate, veți fi bucuros că ați ales una cu aceste caracteristici.

Retroiluminare

Atunci când cumpărați o tastatură fără fir, este important să acordați atenție retroiluminării. O tastatură cu retroiluminare va fi mai ușor de utilizat în condiții de iluminare slabă, cum ar fi atunci când lucrați într-o cameră slab luminată. În plus, aceasta vă poate ajuta să evitați oboseala ochilor, deoarece nu va trebui să vă străduiți să vedeți tastele. Există două tipuri principale de retroiluminare: LED și OLED. Retroiluminările cu LED-uri sunt mai întâlnite și, de obicei, sunt mai puțin costisitoare. Cu toate acestea, retroiluminările OLED tind să fie mai luminoase și mai eficiente din punct de vedere energetic. Așadar, dacă vă puteți permite, o tastatură cu retroiluminare OLED este probabil cea mai bună opțiune.

Întrebări frecvente

De ce merită cumpărată o tastatură wireless?

În primul rând, tastaturile wireless vă permit să vă deplasați liber în spațiul de lucru. Acest lucru poate fi deosebit de util dacă faceți o prezentare sau lucrați la un proiect care necesită deplasare. În al doilea rând, tastaturile fără fir sunt adesea mai ergonomice decât cele cu fir, ceea ce poate contribui la reducerea oboselii. În al treilea rând, acestea sunt foarte ușor de configurat și de utilizat, iar majoritatea modelelor sunt livrate cu baterii care vor dura luni de zile. Așadar, dacă sunteți în căutarea unei modalități de a vă aranja biroul și de a vă îmbunătăți fluxul de lucru, o tastatură wireless este o opțiune excelentă.

Cât costă o tastatură wireless?

Nu există un singur răspuns la această întrebare, deoarece tastaturile wireless pot varia foarte mult în funcție. Unele modele de bază pot costa doar 100 de lei, în timp ce tastaturile mai avansate pot costa peste 400 de lei. În cele din urmă, prețul unei tastaturi wireless va depinde de factori precum calitatea materialelor, caracteristicile incluse și marca. Cu toate acestea, este important să rețineți că modelele mai ieftine nu sunt neapărat inferioare celor mai scumpe. În multe cazuri, este pur și simplu o chestiune de preferințe personale. Ca atare, este important să căutați și să găsiți o tastatură care să se potrivească nevoilor și bugetului dumneavoastră.

Cum funcționează o tastatură wireless?

Aproape toată lumea a folosit la un moment dat o tastatură wireless, fie că a fost pentru un laptop, un computer desktop sau chiar o consolă de jocuri. Dar cum funcționează aceste tastaturi? În esență, tastaturile wireless folosesc unde radio pentru a comunica cu dispozitivul la care sunt conectate. Majoritatea tastaturilor wireless au un mic receptor care se conectează la portul USB al computerului. Odată ce este conectat, receptorul poate recepționa semnalele radio de la tastatură și le poate traduce în comenzi pe care computerul le înțelege. Unele tastaturi mai noi utilizează tehnologia Bluetooth în locul unui receptor, ceea ce elimină necesitatea unui dispozitiv suplimentar. Cu toate acestea, tastaturile cu Bluetooth au de obicei o rază de acțiune mai scurtă decât cele care utilizează un receptor.

Care este raza de acțiune a unei tastaturi wireless?

Raza de acțiune a unei tastaturi fără fir variază în funcție de modelul și marca tastaturii, precum și de tipul de dispozitiv cu care este asociată. În general, majoritatea tastaturilor wireless au o rază de acțiune de aproximativ 10 metri. Cu toate acestea, unele tastaturi high-end pot avea o rază de acțiune de până la 30 de metri. Raza de acțiune depinde, de asemenea, de obstacole, cum ar fi pereții și mobilierul. Dacă există obstacole între tastatură și dispozitivul cu care este împerecheată, raza de acțiune va fi redusă. Tastaturile fără fir utilizează fie tehnologia Bluetooth, fie tehnologia RF pentru a se conecta la dispozitive. Bluetooth are o rază de acțiune mai mică decât RF, dar este mai frecventă deoarece utilizează mai puțină energie. Tastaturile RF necesită un receptor care se conectează la dispozitiv, în timp ce tastaturile Bluetooth se pot conecta direct.

Ce înseamnă ghosting la tastaturile wireless?

„Ghosting” este un fenomen care poate apărea la tastaturile wireless atunci când mai multe taste sunt apăsate simultan, iar semnalul se „pierde”. Acest lucru poate cauza apăsări ratate ale tastelor sau introduceri incorecte și poate fi extrem de frustrant pentru utilizatori. Ghosting-ul este cel mai probabil să apară și atunci când bateriile tastaturii se epuizează sau când există interferențe de la alte dispozitive. În unele cazuri, efectul poate fi cauzat și de deteriorarea tastaturii în sine. În cele din urmă, ghosting-ul este un eveniment relativ rar, dar poate fi o problemă serioasă pentru cei care îl experimentează. Dacă bănuiți că tastatura dumneavoastră se confruntă cu ghosting, încercați să înlocuiți bateriile sau să o mutați într-o altă locație. Dacă problema persistă, este posibil să fie nevoie să achiziționați o tastatură nouă.

Este adevărat că o tastatură wireless este vulnerabilă la atacuri cibernetic?

Pe măsură ce devenim din ce în ce mai dependenți de tehnologie, amenințarea atacurilor cibernetice reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare. Un potențial punct slab este reprezentat de tastatura wireless. Tastaturile Bluetooth sunt populare deoarece permit utilizatorilor să tasteze fără a fi legați de un dispozitiv. Cu toate acestea, acest confort are un preț. Deoarece transmit date fără fir, tastaturile Bluetooth sunt vulnerabile la interceptare. Hackerii pot utiliza un software special pentru a „adulmeca” semnalele tastaturii și a obține acces la informații sensibile. Acest tip de atac este cunoscut sub numele de „bluesnarfing„. Deși este posibil să vă protejați împotriva bluesnarfing-ului prin criptare, mulți oameni nu sunt conștienți de acest risc și nu iau măsuri pentru a se proteja.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.