Free cookie consent management tool by TermsFeed

AMD a prezentat publicului noua gamă de procesoare de top AMD Threadripper 2 dedicate plăcilor de bază cu chipset X399. Modelul de top are 32 de nuclee fizie cu 64 fire de exeuție și un consum de energie de 250W.

Noua generație de procesoare din gama Threadripper folosește platforma Zen+ disponibilă pe a 2-a generație de cipuri Ryzen. Procesoarele sunt la fel de mari ca și modelele anterioare și integrează mai multe cipuri interconectate folosind tehnologia Infinity Fabric. Fiecare cip integrat în procesor este compus din două alte cipuri complexe denumite CCX (Core Complex) și au câte patru nuclee, opt fire de execuție și 8MB chache de nivelul 3.

Cele mai performante procesoare dezvoltate de AMD

Prima generație de procesoare Threadripper folosea patru cipuri dintre care doar două erau active iar noile modele din gama Threadripper 2 folosesc toate cele patru cipuri dispuse sub protecția metalică. Fiecare cip inclus în procesor are câte două controllere de memorie dar doar la două dintre cipuri controllerele sunt activate oferind astfel patru canale de memorie.

Arhitectura Zen+ folosește procesul de fabricație de 12nm care este caracterizat prin un consum redus de energie față de procesul de fabricație de 14nm folosit de arhitectura Zen. Noul design termal al noilor modele Threadripper 2 este unul de 250W, mult mai mare față de cel de 180W folosit de modelele anterioare. Unele modele de plăci de bază care dețin chipsetul X399 nu vor putea oferi destulă putere noilor Threadripper 2 așa că vom avea pe piață mai multe modele cu suport pentru acestea.

AMD nu a oferit lista completă de specificații dar a prezentat două modele de test. Unul din procesoarele prezentate are 32 de nuclee cu 64 fire de execuție iar altul are 24 de nuclee cu 48 fire de execuție. Ambele modele cu o frecvență de bază de 3GHz cu turbo până la 3,4GHz dar asta se poate schimba până la lansarea oficială.

Conform informațiilor disponibile, noile procesoare din gama AMD Threadripper 2 vor fi lansate pe piață în a 2-a parte a acestui an.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.