Free cookie consent management tool by TermsFeed

Cărțile de ficțiune nu au reprezentat sursă de inspirație nesfârșită doar pentru filme. De fapt, există numeroase jocuri, mai mult sau mai puțin populare, ale căror idee de bază este inspirată din cărțile de ficțiune.

Iată 10 jocuri inspirate din carti SF:

World War Z

World War Z joc SF

Jocul este inspirat din cartea World War Z: An Oral History of the Zombie War, tradusă și la noi, de către Editura Trei, cu titlul Războiul Z. Bineînțeles, jocul urmărește încercarea de a supraviețui unei apocalipse zombie, în timp ce trebuie să recucerești teritoriul Vaticanului și să-l scapi de invazia zombiilor.

BioShock

BioShock online

Jocul BioShock este inspirat din scrierile controversatei romanciere Ayn Rand. Mai mult decât atât, ideea acestuia se bazează pe filozofia promovată de aceasta, și anume obiectivismul. Conform acestuia, viața fiecăruia trebuie trăită în conformitate cu propriile alegeri, nicidecum în acord cu ceea ce spune lumea.

În speță, jocul BioShock are în vedere caractere și o intrigă care promovează ideile surprinse în filozofia lui Ayn Rand.

S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl

Jocul este inspirat de romanul Roadside Picnic, apărut la noi cu numele Picnic la marginea drumului, Editura Nemira, colecția Nautilus, un roman rusesc science-fiction scris de Arkadi & Boris Strugațki. Când o forță necunoscută îl împinge pe Red Schuhart să se aventureze ilegal în inima Zonei, unde mercenari și vânători de recompense își duc veacul în căutarea unor artefacte ciudate, care au puteri bizare, viața lui se schimbă. Jocul, deși renunță la o mare parte din carte, încă explorează tema post-apocaliptică și ideea SF a romanului.

The Witcher 3: Wild Hunt

jocul The Witcher 3 Wild Hunt

Surprinzător este faptul că romanele pe care se bazează jocurile din seria The Witcher au devenit populare abia după ce a fost creat jocul. Autorul polonez Andrej Sapkowski a publicat în anii 90 romane de fantezie, toate apărute la noi, la Editura Nemira, colecția Armada în anii, acestea devenind sursă de inspirație pentru Projekt Red.

Middle-Earth: Shadow Of Mordor

Middle-Earth Shadow Of Mordor gameplay

Bineînțeles, acest joc este inspirat din trilogia Stăpânul Inelelor, apărută la noi la Editura RAO, scrisă de romancierul J.R.R. Tolkien. După cum îi spune și titlul, acțiunea jocului este plasată în Pământul de Mijloc și cuprinde o mare parte din istoria relatată în romanele autorului. De fapt, în joc te întâlnești și cu fețe familiare (asemănătoare celor din filme), iar gameplay-ul este în centrul atenției, mai mult decât povestea personajelor sau narațiunea în sine.

The Lord of the Rings: Gollum

The Lord of the Rings Gollum data de lansare

Acest joc nu a apărut încă, însă se presupune că va fi lansat în acest an. Bineînțeles, precum cel de mai sus, este inspirat din trilogia lui Tolkien. Va fi un joc de acțiune și aventură, dezvoltat de către Daedalic Entertainment. Intriga va urmări viața lui Gollum înainte de evenimentele din Stăpânul Inelelor și Hobbit.

Assassin’s Creed

Seria de jocuri Assassin’s Creed nu are, de fapt, cam nicio treabă cu romanele grafice apărute în zilele noastre. De fapt, atunci când au creat primul joc din serie, dezvoltatorii s-au inspirat din opera scriitorului slovac Vladimir Bartol. Romanul său, Alamut (1938), spune povestea Ordinului Asasinilor și poartă numele fortăreței acestora, care se afla cândva în ceea ce acum este provincia Qazvin, din Iran.

https://www.youtube.com/watch?v=tsHjKEAytls
Evoluția jocurilor Assassin’s Creed între anii 2004 și 2020

O mare parte din romanul lui Bartol are drept fundament fapte istorice. Tocmai aceste elemente au fost folosite de către dezvoltatorul primului joc Assassin’s Creed. Fraza ” Nothing is true; everything is permitted” chiar se regăsește în carte și reprezentă vorbele lui Hassan-i Sabbāh, primul lider înregistrat al Ordinului Asasinilor. Aceasta le poruncea Asasinilor nu să fie liberi, ci să fie înțelepți.

Parasite Eve

jocul retro Parasite Eve

Mai mult decât o adaptare, jocul reprezintă o continuare canonică a romanului scris de Hideaki Sena, Parasite Eve (1995), dezvoltat și lansat de către Square Co. în 1998. Romanul reprezintă un fel de poveste de groază post-apocaliptică în care mitocondriile au dezvoltat o conștiință și o inteligență care le depășesc pe cea a umanității.

În joc, deții rolul lui Aya Brea, un ofițer de poliție din New York prins în mijlocul complotului mitocondriilor de a domina lumea. Combinând groaza din roman cu ideea de supraviețuire în joc, Parasite Eve imaginează un viitor în care mitocondriile au început, deja, să distrugă corpurile umane în ideea de a se răzbuna.

80 Days

80 Days joc Jules Verne

Premisa jocului este cam aceeași ca și cea a cărții lui Jules Verne, Ocolul Pământului în 80 de zile, publicată în 1873 și tradusă la noi în foarte multe ediții. Phileas Fogg pariază că poate călători de-a lungul întregii lumi în doar 80 de zile. În expediția sa, el întâmpină mai multe probleme alături de servitorul său, Passepartout.

În loc să redea cu fidelitate povestea originală imaginată de Jules Verne, universul din joc este inspirat de subcategoria steampunk a SF-ului, lăsându-l pe jucător să controleze cum va decurge călătoria și cum se va sfârși aceasta.

Metro 2033

Trailer oficial joc SF Metro 2033

Jocul se bazează pe cartea lui Dmitry Glukhovsky, Metro 2033, publicată în anul 2005 și apărută la noi la Editura Paladin, cu același titlu. Acțiunea se petrece într-un scenariu post-apocaliptic, într-o Moscovă în care ultimii rămași trăiesc în catacombele subterane ale sistemului de metrou. Sub conducerea unor organizații, oamenii trebuie să încerce să supraviețuiască. În joc, povestea este în mare parte aceeași, dar bineînțeles că este o diferență colosală între a citi despre anumite situații și chiar a lua parte, teoretic, la ele.

Acestea sunt 10 jocuri inspirate din carti SF, în general, aceste jocuri au prins destul de bine la publicul larg. Dacă știți și altele, vă așteptăm recomandările în secțiunea de comentarii.  

Share.

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.