Free cookie consent management tool by TermsFeed

Jocul de remi este cunoscut în toată lumea sub diverse denumiri. Acesta a fost inventat în anul 1930 de către Ephraim Hertzano (Herțeanu), născut în România, dar care a emigrat în Israel mai apoi. Jocul a apărut pentru prima dată ca Rummikub sau Rummy și este un joc cu piese pentru 2, 3 sau 4 persoane.

Ce conține un set de remi?

Pentru a învăța cum se joacă remi, ai nevoie de un set adecvat. La achiziționarea acestuia vei primi 4 table de joc și cele 106 piese de remi. Piesele sunt numerotate de la 1 la 13 și se regăsesc în dublu exemplar în culorile negru, roși, galben și albastru.

Pe lângă acestea, mai există 2 piese. În regulament acestea se numesc Joly sau Joker, sunt reprezentate de o față zâmbitoare în general și au posibilitatea de a înlocui orice altă piesă de pe tablă. Oricând este folosit într-o combinație, pe lângă o piesă Joker trebuie să mai existe cel puțin alte 2 piese normale. Chiar dacă deții ambele piese de Joker, dacă le vei folosi în aceeași combinație, aceasta trebuie să aibă alte 4 piese normale pe lângă cele 2 speciale.

Cum se joacă remi?

Învață pas cu pas cum se joacă remi:

Toate piesele de joc se întorc cu fața în jos și se amestecă. Mai apoi, se formează grămezi de câte 7 piese, care se vor aranja pe masă în linie dreaptă. Din tot acest rând, va exista o grămăjoară care va conține 8 piese, iar piesa care este în plus se va întoarce cu fața în sus. Aceasta se numește Atu și va stabili de unde vor începe grămezile să fie împărțite.

Se ia Atuul și se numără atâtea grămezi câte sunt înscrise pe el. În momentul în care s-a ajuns la grămada cu numărul de pe Atu, prima piesă din blocul respectiv va trece pe următoarea grămadă, iar locul ei va fi preluat de Atu.

Fiecare jucător primește câte 2 grămezi (14 piese), cu excepția primului jucător, ale cărui grămezi vor fi cele care urmează după Atu. Astfel, acesta va avea 15 piese și va fi primul care va face o mutare. Restul grămezilor vor fi folosite pe tot parcursul jocului pentru a extrage piese din ele.

Urmează mai apoi ca fiecare jucător să își aranjeze piesele pe tablă. În mod normal, tablele sunt construite astfel încât piesele să nu fie la vedere pentru restul participanților, însă chiar și așa, jucătorii trebuie să fie atenți ca doar ei să poată vedea ce se află pe propria tablă.

Primul jucător elimină o piesă de care nu are nevoie de pe tablă din cele 15 și i-o pasează celui din dreapta sa. Așa va decurge întregul joc. Participanții pot alege piesa pe care o primesc de la jucătorul din stânga sau pot extrage o carte din grămezile de la masă. În tot acest timp, mecanismul este că iei o carte și dai alta, pentru ca 14 piese să se afle în permanență pe tablă, iar una să circule printre jucători.

Jocul se încheie cu 15 piese pe tablă. Din 14 piese se vor forma suite și terțe, iar cu ultima piesă se va închide. Aceasta se poziționează pe orizontală, anunțând că jocul s-a încheiat și nu este nevoie să aibă vreo legătură cu restul grupurilor.

Poți alege, de asemenea, ca jocul să se termine atunci când un jucător reușește să încheie sau în urma calculării punctajului.

Reguli importante pentru jocul de remi

Acum că am stabilit în mare parte cum se joacă remi, există câteva reguli importante de menționat:

  • Dacă un jucător are o dublură, adică două piese identice ca număr și culoare, acesta poate da una dintre ele la schimb cu un alt jucător care se află în aceeași situație. Participanții nu au voie să spună care este piesa pe care o pot da la schimb, ci doar dacă este mică sau mare. Atenție, însă, deoarece acest schimb se poate face doar înainte ca jocul să înceapă și doar dacă jucătorii nu au nevoie de ambele piese.
  • Atuul poate fi folosit. Dacă un jucător are nevoie de singura piesă care stă cu fața în sus pe grămezile de la masă, se poate folosi de ea. Există totuși o regulă importantă, și anume că jucătorul trebuie să ia piesa de la masă atunci când îi vine rândul și să închidă jocul de remi chiar în acel moment. Nu este permis ca jocul să continue după ce atuul este folosit.
Cum se joacă remi. Ce sunt suitele și terțele

Ce sunt suitele și terțele?

Cea mai importantă parte din cum se joacă remi este legată de suite și terțe. Acestea sunt grupurile care trebuie să se formeze obligatoriu pentru a câștiga jocul de remi. Nu contează dacă numărul suitelor îl depășește pe cel al terțelor sau invers. Important este ca cel puțin o combinație din fiecare tip să se afle pe tabla de joc.

Suitele sunt combinații formate din piese în ordine crescătoare care au aceeași culoare, de exemplu 1, 2, 3, 4, toate roșii.

Terțele sunt combinații din piese de același fel, dar în culori diferite, de exemplu 2 de albastru, 2 de galben și 2 de negru.

Tipuri de remi

Remi pe tablă

Am explicat mai sus cum se joacă remi pe tablă. Elementele necesare pentru a câștiga sunt suitele și terțele, iar jocul se încheie cu 15 piese pe tablă: 14 care să formeze combinațiile menționate anterior și o carte cu care se închide.

Remi etalat

Jocul de remi etalat are același scop, formarea de suite și terțe. După prima rundă însă, jucătorii pot deja să își etaleze combinațiile formate, adică să le coboare de pe tablă, unde pot fi văzute de către toți participanții. Totuși, acest lucru este posibil doar în momentul în care suma pieselor atinge 45 de puncte și printre acestea se află o suită.

În cea de-a doua rundă, după ce o combinație este etalată, nu se mai pot adăuga piese la grupul respectiv. Se pot lipi piese la combinațiile altor jucători (care va fi recuperată la final) sau se pot lua piese dintr-o combinație, cu condiția ca ele să formeze o alta care va fi etalată imediat. Joly sau Joker nu se poate lipi la alți jucători.

În rundele care urmează, regulile se schimbă și poți lipi piese grupurilor deja formate, iar jocul continuă până când unul din jucători va închide.

Fiecare jucător trebuie să anunțe atunci când mai are 3 cărți pe tablă, altfel, poate fi penalizat cu 500 de puncte. Persoana care închide prima jocul de remi etalat primește 100 de puncte, care se adaugă la punctele pieselor etalate.

Indiferent dacă participanți au combinații formate pe tabla de joc, doar cele deja etalate la închiderea jocului se iau în considerare. Punctajul pieselor de pe tablă va fi scăzut din total, iar rezultatul este dublat atunci când se închide cu Joker sau cu 1.

Pentru a înțelege mai bine cum se joacă remi etalat, poți accesa acest video detaliat:

Remi mozaic

Acest tip de remi se joacă pe tablă, iar regulile sunt foarte diferite față de jocul clasic. Acesta presupune formarea unui șir de la 1 la 1 cu piese de culori diferite. Nu este permis să se regăsească aceeași culoare în primele 4 piese. De exemplu, un joc valid include 1 (roșu), 2 (galben), 3 (negru), 4 (albastru). În continuare nu este nevoie să se meargă pe aceeași schemă, ci doar să nu existe două numere alăturate de aceeași culoare. Bineînțeles, culorile celor două cifre 1 trebuie să difere și ele.

Punctajul fiecărei piese de joc

Atunci când joci remi pe puncte, este foarte important să cunoști valoarea fiecărei piese. Astfel:

Piesele de la 2 la 9 valorează 5 puncte fiecare, cele de la 10 la 13 câte 10 puncte. Piesa cu numărul 1 se consideră de 25 de puncte. În jocul de remi etalat totuși, aceasta are valoarea de 25 de puncte în terțe (1, 1, 1), dar are valoarea de 5 puncte în suite (1, 2, 3). Jokerul (Joly) valorează 50 de puncte, indiferent de combinațiile în care este regăsit.

Jocul de remi este unul dintre cele mai populare jocuri de societate din toată lumea, iar acestea sunt principalele reguli pe care ai nevoie să le cunoști pentru un joc corect. Consultă și videoclipurile pentru o descriere amănunțită și distrează-te împreună cu prietenii!

Share.
Avatar of Mihaela

Absolventă a Facultății de Litere, Universitatea din Craiova, sunt o iubitoare de lectură, creativă, pasionată fiind totodată și de partea de scriere ficțională.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.