Free cookie consent management tool by TermsFeed

Netflix se află într-o situație dificilă. Pentru a-și menține poziția în topul industriei de streaming, firma încearcă să-și diversifice domeniul de activitate. Iar unul dintre aceste eforturi este cunoscut ca fiind Netflix Games, zona de jocuri a companiei care conține acum aproximativ 25 de titluri iar până la sfârșitul anului, intenționează să extindă la 50 de titluri. Însă, tu ai jucat vreodată vreun titlu de la Netflix?

Strategia din spatele jocurilor Netflix

Introducerea de către Netflix a jocurilor în cadrul abonamentului său nu înseamnă că acesta se va orienta pe viitor mai mult în această direcție. Serviciul de streaming va continua să acorde prioritate producțiilor de filme și seriale, iar utilizatorii vor primi pe lângă, ca bonus, acces la câteva jocuri Netflix în plus care sunt pe tematica filmului sau serialului pe care îl sau l-au urmărit. Astfel, Netflix Games este pur și simplu doar un efort de a păstra abonații pe platformă cât mai activi posibil.

Prin urmare, compania își fundamentează poziția pentru ca directorii Netflix să nu se limiteze ca și concurență doar la alte servicii de streaming. Idee de bază este ca utilizatorul, odată ce este cufundat într-un joc pe telefon, nu poate urmări în același timp filme sau seriale pe Netflix. Iar astfel, timpul petrecut în fiecare zi folosind aplicația de pe telefon va crește considerabil.

Așadar, adăugarea de jocuri în bibliotecă nu este decât o altă abordare a companiei de a atrage atenția (și timpul) consumatorilor. La urma urmei, pentru orice firmă tehnologică, timpul este cel mai prețios activ al acesteia.

În ceea ce constă jocurile, primele au apărut pe serviciul de streaming începând cu noiembrie 2021. De atunci, Netflix a adăugat treptat noi titluri. În luna iulie 2022, (cea mai recentă perioadă de la redactarea acestui articol) au fost lansate două jocuri noi. Iar ca și mișcare demnă de luat în considerare din partea companiei, în septembrie 2021, Netflix a achiziționat un studio de jocuri, în încercarea de a-și consolida planul și de a stopa fenomenul de migrare al abonaților către alte servicii.

Planul nu aduce rezultate surprinzătoare și pare că este un eșec

În ciuda tuturor eforturilor depuse, Netflix Games are rezultate dezamăgitoare. Potrivit Apptopia, care evaluează piața aplicațiilor, business-ul focusat pe gaming al Netflix are 1,7 milioane de utilizatori în fiecare zi. Poate părea mult, dar țineți cont de faptul că serviciul de streaming are peste 221 de milioane de membri. Așadar, avem sub 1% (mai exact 0.77%) dintre abonați care joacă titluri disponibile prin intermediul platformei.

Apptopia raportează, de asemenea, că jocurile au fost descărcate de 23 de milioane de ori. În termeni de abonați, aceasta este o cifră destul de mică. Dacă ne gândim că aceeași persoană poate descărca două, trei sau mai multe jocuri, această cifră devine și mai nesemnificativă.

O altă posibilitate este aceea că Netflix nu promovează prea bine jocurile. Jocurile sunt disponibile exclusiv pentru mobil (Android și iOS). Chiar și așa, pe pagina de pornire, nu există nicio indicație cu privire la jocuri. Pentru a le găsi, trebuie să derulați ecranul în jos. În plus, doar aplicația pentru Android are o filă dedicată jocurilor.

Pe lângă acest aspect, nu ne putem aștepta la jocuri AAA de la Netflix. Iar în ceea ce privește jocurile care au ajuns până acum să fie disponibile… ei bine, sunt destul de ridicole.

Spre final…

În ciuda performanțelor slabe, Netflix investește și va continua să investească în jocuri. Atât de mult încât, până la sfârșitul anului, vrea să aibă 50 de jocuri disponibile pe platformă. Dar de ce ar trebui să facă acest lucru dacă abonații nu par să aibă un interes ridicat în această privință sau chiar nu le pasă? Nu știm…

Ceea ce ar trebui să facă Netflix este să își îmbunătățească strategia și să dezvolte jocuri mai bune. Una dintre posibilități este de a produce jocuri bazate pe producțiile originale ale Netflix. Acest lucru a fost realizat deja dar parțial pentru câteva producții, și anume Stranger Things: 1984 , un joc bazat pe un serial Netflix. Un al doilea joc, Queen’s Gambit Chess, care se bazează pe The Queen’s Gambit.

Iar nu în ultimul rând, Netflix ar putea, de asemenea, să își licențieze proprietatea intelectuală. Prin urmare, alți dezvoltatori și firme ar putea crea jocuri bazate pe producțiile originale ale Netflix iar marea companie ar avea de câștigat și din acest punct de vedere.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.