Dacă te întrebi ce este Wordle și cum se joacă acesta, atunci ai ajuns unde trebuie. În acest articol, îți vom arăta, pas cu pas, un tutorial despre cum se joacă Wordle, cu capturi de ecrane, pentru a-ți fi mult mai ușor să urmărești dinamica de rulare a jocului. În sine, nu este tocmai complicat, ba chiar este un joc destul de distractiv, dar s-ar putea să-ți ridice câteva probleme modul în care se joacă Wordle.
Wordle a devenit deosebit de popular de-a lungul timpului. În primă instanță, acesta a fost creat doar pentru a fi jucat la nivel individual, de către dezvoltator și soția acestuia. Dar, din inspirație, a fost făcut public, ceea ce i-a adus creatorului o sumă fenomenală de bani, după ce jocul a fost cumpărat de către The New York Times Company, în 2022.
Ce este Wordle?
Wordle este un joc de tip puzzle, de ghicit cuvinte, web-based, creat și dezvoltat de către inginerul englez de software Josh Wardle, fiind deținut și publicat de The New York Times Company în 2022. Inițial, Wardle (de unde și numele jocului, într-un fel) a creat jocul pentru el și soția sa, doar atât, fără a se fi gândit la popularitatea pe care o va cunoaște în scurt timp de la lansare – în decembrie 2021, după ce Wardle a adăugat posibilitatea ca jucătorii să-și poată distribui răspunsurile sub formă de emoji, Twitter a fost acaparat de astfel de postări.
În ianuarie 2022, jocul a fost cumpărat de către The New York Times Company, pentru o sumă de șapte cifre (necunoscută, însă). Din ideea de a-l păstra gratuit pentru toți jucătorii, jocul a fost mutat, în februarie 2022, pe site-ul companiei. Conform unui raport de-al lor, peste 300.000 de persoane îl accesează în fiecare zi, ceea ce înseamnă, de altfel, că pe cât de simplu este, pe atât de interesant poate deveni. Mai ales atunci când poți face din accesarea acestui joc o rutină zilnică (sănătoasă, ce-i drept), împreună cu familia, prietenii și colegii tăi.
Cum se joacă Wordle?
După cum am spus, Wordle este un joc online, iar versiunea oficială se găsește pe site-ul celor de la The New York Times. De-a lungul timpului, jocul a fost adaptat pentru mai multe limbi (strategia fiind aceeași), existând chiar și o versiune în română, creată de către Ovidiu Sîrb. În esență, este un joc amuzant, simplu, ca un fel de rebus. La fiecare 24 de ore există un nou cuvânt al zilei, iar explicațiile sunt foarte accesibile chiar și din tutorialul prezent pe site. Wordle oferă jucătorilor șase șanse pentru a ghici un cuvânt format din cinci litere. În cazul în care litera folosită se află în locul potrivit, aceasta apare în verde. Dacă folosești o literă care se găsește în cuvânt, dar nu se află în locul potrivit, atunci aceasta apare în portocaliu. O literă care nu se află în cuvânt, apare în gri închis.
Totalul de șase șanse înseamnă că poți introduce cinci cuvinte greșite, iar pe baza indiciilor oferite de acestea (a literelor colorate în verde, portocaliu sau gri), îl poți afla pe cel corect. De asemenea, poți obține performanța de a ghici cuvântul din primele încercări – există persoane care, din pur noroc, au ghicit cuvântul din prima încercare. Lucrurile, așadar, sunt destul de simple, dar transformă jocul într-unul chiar interesant. Însă lucrurile care fac cu adevărat jocul interesant sunt că există un singur cuvânt pentru toată lumea (te poți lăuda prietenilor tăi că l-ai din mai puține încercări decât ei), este ușor să împărtășești rezultatele cu ceilalți (te poți lăuda că l-ai ghicit din prima încercare)
Tutorial pas cu pas despre cum se joacă Wordle
În continuare, vă vom arată cum se joacă Wordle. Vom folosi, după cum am spus, capturi de ecran, pentru a fi mult mai ușor să urmăriți pașii. De asemenea, ne vom baza pe versiunea în română a jocului, dar aceiași pași sunt valabili, bineînțeles, și pentru celelalte versiuni (cea în engleză este foarte bună în special dacă vrei să-ți îmbunătățești cunoștințele de vocabular și limbă). Iată pașii pe care trebuie să-i urmărești când vine vorba despre cum se joacă Wordle:
- Accesează site-ul oficial al versiunii în limba română. Ți se va afișa o pagină precum cea de mai jos.
- După cum am spus, cuvântul zilei este format din cinci litere și ai la dispoziție șase încercări pentru a-l ghici. Voi încerca să ghicesc cuvântul, scriind „copac”. După ce l-am scris, voi apăsa pe „Ghici!”, din partea de jos, stânga.
- După cum se poate observa, este cuvântul greșit. În schimb, litera „o” există în cuvânt și, dat fiind faptul că este cu verde, înseamnă că este în poziția corectă. Voi încerca, în continuare, să caut un alt cuvânt, păstrând litera „o” în aceeași poziție. De asemenea, nu voi mai folosi literele „a”, „c” și „p”, deoarece acestea, fiind nu gri, nu se găsesc în cuvântul care trebuie ghicit. Așadar, voi scrie „motor”.
- Aparent, se pare că și litera „m” există în cuvânt, plus încă un „o”. Litera „r” nu există, deci nu o voi mai folosi în continuare. Am să încerc să găsesc și o literă care se află în cuvânt, dar nu în poziția corectă, pentru a vă demonstra care este feedback-ul site-ului (apariția literei într-un chenar portocaliu). Deoarece mi-am dat seama care e cuvântul, pur și simplu am schimbat ordinea celor două litere – am scris „mozol”, în loc de „moloz”. După cum am spus, faptul că o literă este parte componentă a cuvântului, însă nu este în poziția corectă, se traduce prin încadrarea acestuia într-un chenar portocaliu. În cazul de față, „z” trebuia să fie în locul literei „l”, și invers.
- Prin urmare, nu-mi mai rămâne decât să scriu versiunea corectă a cuvântului, bazându-mă pe toate informațiile acumulate până acum: prezența anumitor litere în locul potrivit (cele cu verde), lipsa anumitor litere (cele cu gri) și ordinea greșită a unor litere existente în cuvânt (cele cu portocaliu). Cuvântul zilei, în cazul de față, este „moloz”.
Asta este tot. Este un joc simplu, însă lucrurile se pot complica, deoarece există și un „mod greu” (ce trebuie activat la începutul jocului, înainte de a face o anumită încercare, și care că orice indicii obținute trebuie folosite în încercările ulterioare). Sperăm că te-a ajutat acest articol privitor la ce este și cum se joacă Wordle. Dacă ai și alte întrebări, nu ezita să ni le adresezi în secțiunea de comentarii!