Free cookie consent management tool by TermsFeed

Dubai este cunoscut ca fiind orașul viitorului, fiind un centru mondial al afacerilor și turismului, unde industria se dezvoltă cu o rapiditate uimitoare. Orașul excelează la capitolul inovație și cercetare și uimește prin progresele importante pe mai multe planuri, începând de la inteligența artificială până la proiecte durabile menite să protejeze viitorul planetei noastre. Dubaiul adăpostește unele dintre cele mai revoluționare proiecte din toate timpurile și clădiri emblematice realizate după cele mai moderne și actuale tendințe. Grija pentru mediul înconjurător este motivul principal pentru care Dubai își propune să inițieze un proiect intitulat The Loop, ce țintește spre sustenabilitate, durabilitate și energie alternativă. De curând au fost dezvăluite planurile acestui concept unic în lume.

Ce este proiectul The Loop?

URB, o firmă de design de renume mondial cu sediul în Dubai, care se concentrează pe dezvoltarea orașelor durabile, va conduce un nou proiect ambițios, numit The Loop. Acest mega proiect constă în construirea a 93 de km de autostradă climatizată în Dubai, care conectează orașul și care va genera electricitate prin pași.

Conform URB, Loop își propune să devină cel mai inteligent proiect de infrastructură pentru ciclism și alergare din lume. Totodată, are ca scop să încurajeze locuitorii metropolei să adopte un mod de viață sănătos pe termen lung, prin transport și sport: mașinile să fie înlocuite de biciclete și mers pe jos. Pentru a încuraja oamenii în această direcție, autostrada urbană va include terenuri de fitness, vegetație, precum și multe locuri de joacă pentru copii sau parcuri unde se pot practica sporturi.

Care sunt obiectivele proiectului?

Așa cum spuneam și mai sus, Loop are ca principal obiectiv să convingă peste 80% dintre locuitorii orașului Dubai, dar și pe turiști să adopte un stil de viață sănătos, care să includă mersul pe jos și cu bicicleta, acestea urmând să devină principalele moduri de transport. Astfel, se poate spune că se va reduce semnificativ timpul de deplasare între orașele cheie sau între domiciliu și serviciu, făcând din Dubai cel mai conectat oraș pentru transportul pe jos din lume.

Cu toții știm că Dubai este orașul tuturor posibilităților, un oraș în plină dezvoltare, cu plaje de lux și viață de noapte animată. Puțini îl consideră un loc unde te poți plimba, mai ales în lunile toride ale verii, dar acest proiect care îți taie respirația va schimba cu totul atmosfera.

93 de km de autostradă climatizată în Dubai
Desing The Loop. Sursa: Khaleej Times

Planuri și detalii privind proiectul The Loop

Spiritul inovator al orașului a dus crearea de planuri mărețe: o autostrada de 93 de km cu climă controlată pe tot parcursul anului. Design-ul și infrastructura vor fi cu adevărat spectaculoase, ultramoderne, încapsulate într-o structură curbată, din sticlă, cu „răcire evaporativă” și emisii zero, pentru a controla temperatura. Astfel, mersul pe jos și cu bicicleta pot deveni în scurt timp principalul mod de transport pentru locuitorii orașului Dubai și nu numai.

Proiectul Loop vine și cu peste 4.000 de locuri de muncă în sectorul tehnologiei urbane verzi, ceea ce duce la creșterea valorii pieței. La ora actuală, tehnologia urbană este estimată la 158 de miliarde de dolari, dar este de așteptat să crească enorm în următorul deceniu sau poate chiar mai repede. De asemenea, aici se vor regăsi servicii și facilități multiple, cum ar fi centre de wellness, terenuri de sport, stații de fiteness, dar și o zonă de agrement, pentru a permite în continuare producția locală de alimente în oraș și de a promova tursimul. Toate aceste ingrediente duc la o mai bună conectare între comunitățile orașului (peste 3 milioane de locuitori).

„Am atins stadiul de proiectare a conceptului și acum căutăm să-l dezvoltăm în continuare pentru a găsi cea mai bună soluție în traseu și etapizare, în conformitate cu fezabilitatea comercială”, a declarat Baharash Bagherian, CEO al URB, pentru Khaleej Times. 

Sustenabilitatea este un punct cheie a acestui proiect. Se dorește ca cei 93 de km de autostradă urbană, care utilizează tehnologie de ultimă oră, ecologică, pentru a promova întreținerea acestuia să includă 100% pardoseală cu energie cinetică regenerabilă, precum și 100% apă reciclată pentru a iriga parcurile și fermele verticale.

Design parc The Loop
parcuri din proiectul The Loop. Sursa: Esquire Middle East

Când este gata proiectul The Loop?

Potrivit unui comunicat oficial, proiectul se află încă la nivel de cercetare. Încă nu sunt finalizate toate detaliile, dar până în 2040 se plănuiește ca Dubai să găzduiască o autostradă urbană climatică ce se întinde pe 93 km, numită The Loop. Indiferent de anotimp, în Dubai te vei putea plimba pe jos sau cu bicicleta, iar drumul către serviciu/casă sau alte destinații va deveni mult mai natural și verde.

design ultramodern Dubai
Pista pentru biciclete si alergat. Sursa: MTB Brasilia
Share.
Avatar of Ingrid

Bună! Sunt pasioanată de călătorii, filme și tot ce este nou. Sper ca articolele scrise să fie placul vostru.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.