Free cookie consent management tool by TermsFeed

In mai putin de o saptamana Centrul Moscone din San Francisco va gazdui evenimentul anual Google I/O unde vor ajunge programatori din intreaga lume pentru a-si testa abilitatile si pentru a vedea in actiune cele mai noi tehnologii ale Google. Ne asteptam cu totii ca in cadrul evenimentului sa fie facute mai multe anunturi interesante atat pentru noi cat si pentru cititorii nostrii. Mai specific, este posibil ca Google sa ofere o versiune preview a noii versiuni a sistemului de operare Android. Alte anunturi majore se refera la Android Wear, Android TV dar si Android Auto.

Android M – o noua savoare a sistemului de operare

In mod traditional, Google a numit versiunile sistemului de operare Android dupa anumite produsele dulci. Android 1.5 de exemplu, a fost denumit Cupcake apoi a ajuns Donut, Eclair, Froyo si tot asa pana la Lollipop, cea mai recenta versiune Android disponibila. Putem presupune ca urmatorul nume dulce al Android va incepe cu M si ar putea fi orice de la Muffin, Marshmallow, Milky Way sau M&M asa cum Google a facut alegerea pentru Android 4.4 KitKat.

Material Design

Aspectul Material Design al Android ar putea ramane neschimbat. Ca si functii, Android M poate aduce imbunatatiri majore peste Lollipop. Compania s-ar putea axa pe imbunatatirea functiilor existente si nu pe implementarea unora noi. Sunt posibile mici imbunatatiri aduse la interfata dar, cu siguranta, noua interfata Android ar putea fi dezvoltata peste Material Design din Android 5.0 Lollipop. Ne putem astepta la icoane simpliste, umbre sub obiecte, tranzitii si o apropiere minimalista in ceea ce priveste designul urmatoarei versiunii a sistemului de operare Android.

Interactiunea

Imaginati-va ca puteti interactiona cu aplicatiile Android folosindu-va vocea, daca este sa ne luam dupa zvonuri, aceasta ar putea fi o functie nou din Android M permitand dezvoltatorilor sa adauge capabilitati hands-free aplicatiilor.

O alta functie asteptata ar fi Nearby. Aceasta ar putea simplifica descoperirea si comunicarea intre utilizatorii Android. Ar putea fi raspunsul Google la Airdrop din iOS.

Securitate si confidentialitate

Zvonurile spun ca Android M ar putea include suport nativ pentru scanarea amprentei. Dezvoltatorii vor putea include autentificarea prin amprenta in aplicatii cu usurinta indiferent de producatorul si modelul dispozitivului. Google doreste sa separe datele personale si cele utile pentru lucru.

Alte zvonuri mai spun ca utilizatorii Android M vor putea edita permisiunile aplicatiilor (exemplu: utilizatorii care nu doresc sa permita anumitor aplicatii sa acceseze datele contului Google le vor putea opri accesul la asta).

Android Pay

In luna Martie, Google a confirmat ca lucreaza la un nou framework pentru platile pe mobil denumit Android Pay. Android Pay este dezvoltat pentru a fi un nou layer permitand dezvoltatorilor si companiilor sa integreze cu usurinta metode de plata sigure in aplicatii. La inceput, NFC va ramane principalul mod de comunicare al sistemului Android Pay dar datele biometrice ar putea ajunge in curand acolo.

Data de lansare Android M

Ne putem astepta ca Google sa ofere informatii despre Android M la conferinta I/O dar o data de lansare nu credem ca va fi oferita. Este posibil ca Google sa ofere versiuni de test la scurt timp dupa lansare dar o versiune stabila a sistemului destinata uzului general va putea fi disponibla la cateva luni dupa. Lollipop a fost prezentat in iunie 2014 si s-a lansat dupa 5 luni.

Foto: Google

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.