In aceasta saptamana, pe postul tv CCTV (China Central Television), a aparut o informatie conform careia telefonul inteligent iPhone produse de Apple reprezinta o amenintare la securitatea nationala. Acest subiect vine ca urmare a functiei „Frequent Location” integrata in serviciul Location Servicess inclus in Apple iPhone.

Potrivit Wall Street Journal, aceasta frica este conturata in jurul informatiilor cuprinse in aceasta functie a telefonului – aceasta ar putea, in esenta, permite sa se afle secrete de stat ale Chinei. Apple nu a comentat pe baza acestor informatii dar, potrivit paginii de suport, functia poate fi personalizata sau dezactivata in setarile dispozitivului. Apple sustine ca informatiile colectate prin intermediul acestei functii nu vor fi trimise catre companie fara acordul utilizatorului.

Pagina de suport a Apple sustine:
iPhone va colecta date despre locurile recent vizitate dar si despre frecventa vizitarii acestora pentru a invata despre locurile importante pentru dvs. Datele colectate sunt pastrate exclusiv in memoria telefonului si nu vor fi trimise catre Apple fara consimtamantul dvs. Informatiile colectate sunt folosite pentru a oferi servicii personalizate, ca, de exemplu, predictii pentru rutele de trafic.

Datorita fricii asupra faptului ca SUA spioneaza alte tari, China fiind inclusa, aceste informatii nu reprezinta o surpriza. Documentele puse la dispozitie de Edward Snowden sustin ca NSA (National Security Agency) a primit informatii despre demnitari ai Chinei de companii ca Apple si Google in SUA. Departamentul de Stat al SUA incearca sa pastreze relatiile diplomatice cu tari ca Rusia, Germania si, desigur, China unde acestea au avut de suferit din cauza unor astfel de scandaluri.

De la aparitia in presa a informatiilor oferite de Edward Snowden, China a inceput sa respinga tehnologiile venite din companiile Americane. In luna Mai, Guvernul Chinei a blocat utilizarea sistemului de operare Windows 8 pe calculatoarele folosite de acesta.

Alt fapt interesant despre aceste informatii este acela ca si Android foloseste si stocheaza astfel de informatii de cativa ani. Multi producatori de dispozitive portabile din China dezvolta produse ce ruleaza Android.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.