Free cookie consent management tool by TermsFeed

Serviciile Cloud reprezinta ceva nou aparut atat in Romania, cat si pe continentul european. Acest sistem reprezinta un ansamblu de servicii de date, aplicatii si spatii de stocare accesibile prin intermediul internetului. Desi acest concept s-a dezvoltat in 2006 in SUA, el nu este atat de raspandit in spatiul european.

Cei de la Softlead au realizat un survey in ceea ce priveste piata europeana consumatoare de cloud, iar concluziile la care au ajuns devantajeaza companiile producatoare de software. De pilda, consumatorul doreste sa plateasca, de regula, in moneda locala, nu prefera tranzactiile cu cardul, nu doreste sa plateasca in avans pentru un serviciu, este amator de servicii si produse de tip „freemium” si isi vrea datele stocate cat mai aproape, si anume in Europa.

Criteriile de alegere a unui serviciu cloud in Romania sunt urmatoarele: simplitatea accesului la serviciul respectiv, stabilitatea companiei care il ofera , functionalitatea, pretul (de preferat ar fi sa fie gratis, sau cat mai aproape de acest prag). Cele mai cautate servicii cloud sunt cele reprezentate de infrastructura, platforma de dezvoltare si aplicatiile de tip office (mail, stocare date, facturare, CRM/ERP). Conform declaratiilor celor de la Softlead, furnizori de servicii cloud sunt foarte putini in Romania, majoritatea este reprezentata de furnizori externi, nu exista servicii produse local. 95% dintre serviciile folosite in Europa vin din America.

Cloud computing ofera flexibilitate si este mai usor de gestionat pentru o companie, de aceea se urmareste educarea IMM-urilor despre importanta serviciilor de acest tip. Exista chiar si o strategie europeana de Cloud computing, care urmareste cresterea PIB-ului, incheierea de contracte si realizarea de parteneriate intre sectorul public si cel privat (campanie sustinuta de Uniunea Europeana, programul Cloud for Europe). Se ofera chiar si vouchere pentru IMM-urile care folosesc astfel de platforme.

Pe piata din Romania, principalii producatori de software care ofera acest serviciu sunt IBM (Smart Cloud), Microsoft (Azure, oferit de Zitec), Romsym, companie romaneasca extinsa pe piata europeana (Citrix), CAS Software (ofera sisteme CRM distribuite prin intermediul celor de la CRM4YOU), iar compania Avantera ofera consultanta in alegerea solutiilor software personalizate.

IBM Smart Cloud merge pe deviza „build it and run your private/hybrid cloud” si respecta caracteristicile definite ale sistemului cloud: infrastructura ca serviciu, platforma ca serviciu, software ca serviciu. Ei ofera o versiune trial a softului lor, care cuprinde administrarea serverului si a desktop-ului, management si securitate pentru dispozitivele mobile, managementul activelor de software, securitate, protectie si conformitate cu obiectivul.

Azure, care in Romania este co-finantat de Microsoft si pe care il gasiti la costuri mai mici prin compania Zitec, distribuie solutii complete, si anume infrastructura, gestionarea dispozitivelor mobile, stocare, back-up si recuperare de date, management web, media si Big Data. Cei de la Zitec promoveaza utilizarea cloud pentru ca ei considera ca dispui de mai multa flexibilitate, este mai ieftin si mai usor de gestionat si sunt oferite programe de suport pentru migrarea in acest mediu.

Citrix ofera softul XenMobile, care presupune gestiunea dispozitivelor mobile, avand interfata pentru sistemul de operare Android. Desigur, ei sunt specializati in aplicatii pentru telefoane, asa ca vin cu un appstore, solutii de management securitate si protectie a datelor, toate printr-o interfata accesibila atat de pe Windows, cat si de pe sistemele de operare de pe dispozitivele mobile.

CAS genesisWorld este produsul oferit de CAS Software, prin intermediul CRM4YOU. CAS aduce pe piata un sistem CRM modular, care poate fi adaptat in functie de nevoile clientului. Ceea ce sustin cei de la CAS, companie germana, este simplitatea in utilizare, acestia mizand pe construirea unui sistem care sa poata fi cu usurinta gestionat de catre oricine. Instalarea este usoara, iar datele pot fi mutate oricand, pe orice server, fara mari batai de cap.

Share.
Avatar of Laura Coserea

Salut! Eu sunt Laura si in prezent sunt studenta. Sunt pasionata de IT, jocuri si tot ce este nou.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.