Conectarea laptopului la priza timp indelungat omoara bateria

Laptopurile devin incet indispensabile in viata noastra de zi cu zi. Le folosim pentru a lucra sau pentru a ne juca, oriunde in lume. Majoritatea dintre noi, insa, odata ajunsi acasa ne tinem dispozitivele conectate permanent la priza, un lucru totalmente gresit.

Daca doriti sa prelungiti durata de viata a bateriei laptopului dumneavoastra, in momentul in care incarcarea a ajuns la 100%, deconectati dispozitivul de la priza. De fapt, ar fi recomandat sa il deconectati inainte ca bateria sa se incarce in totalitate.

Isidor Buchmann, CEO la Cadex Electronics a declarat pentru WIRED ca cel mai bine ar fi ca toti utilizatorii de laptop sa-si incarce bateriile doar 80% si sa le foloseasca pana ajung la 40%. Acest lucru va prelungi durata de viata a bateriei – in multe cazuri de 4 ori chiar. Motivul este faptul ca fiecare celula a unei baterii litiu-polimer este incarcata la un nivel de tensiune. Cu cat este mai mare procentul de incarcare, cu atat este mai mare nivelul de tensiune. Cu cat stocheaza mai multa tensiune o celula, cu atat este supusa unui stres mai mare. Acest stres va rezulta in mai putine cicluri de descarcare. De exemplu, Battery University sustine ca o baterie incarcata 100% va avea doar 300-500 de cicluri de descarcare, in timp ce o baterie incarcata la 70 % din capacitatea sa va permite 1.200-2.000 cicluri de descarcare.

Buchmann ar trebui sa stie cel mai bine. Compania sa sponsorizeaza Battery University. Site-ul este destinat tuturor celor care doresc sa stie mai multe despre baterii. Nu doar incarcarea constanta micsoreaza durata de viata a bateriei. In timp ce bateriile se degradeaza in mod natural, caldura accelereaza, de asemenea, degradarea. Caldura extrema poate determina celulele sa se extinda si sa fiarba. Kyle Wiens de la iFixita a declarat: “Supuneti bateria la caldura timp indelungat si aceasta nu va mai avea aceeasi durata de viata”.

Puteti preveni aceasta degradare mentinand capacul laptopului deschis. De asemenea, o idee ar fi sa nu-l tineti in poala in timp ce bateria este la incarcat.

Acestea sunt cateva sfaturi foarte simple. Buchmann admite ca nu este foarte usor sa folosesti bateria in intervalul 40-80%. “Ideal ar fi sa va incarcati bateria doar pana la 80% din capacitate si, daca trebuie sa calatoriti, atunci puteti face o exceptie si sa mergeti pana la 100%”, a mai afirmat acesta.

O cautare rapida a unei aplicatii pentru Windows si OS X care sa notifice utilizatorul atunci cand bateria este 80% incarcata, dar si la 40% descarcare, nu a condus la niciun rezultat. O solutie ar fi calcularea timpului in care o baterie ajunge de la 80% la 40% si apoi sa setam o alarma. Pare usor complicat, insa daca astfel facem economie si lungim si durata de viata a bateriei, atunci merita.

         

Alte articole

Răspunde

Adresa de email nu va fi făcută public. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu asterix *.
Citește Politica de confidențialitate pentru detalii suplimentare despre confidențialitatea datelor tale.

Mergi sus