Free cookie consent management tool by TermsFeed

Laptopurile devin incet indispensabile in viata noastra de zi cu zi. Le folosim pentru a lucra sau pentru a ne juca, oriunde in lume. Majoritatea dintre noi, insa, odata ajunsi acasa ne tinem dispozitivele conectate permanent la priza, un lucru totalmente gresit.

Daca doriti sa prelungiti durata de viata a bateriei laptopului dumneavoastra, in momentul in care incarcarea a ajuns la 100%, deconectati dispozitivul de la priza. De fapt, ar fi recomandat sa il deconectati inainte ca bateria sa se incarce in totalitate.

Isidor Buchmann, CEO la Cadex Electronics a declarat pentru WIRED ca cel mai bine ar fi ca toti utilizatorii de laptop sa-si incarce bateriile doar 80% si sa le foloseasca pana ajung la 40%. Acest lucru va prelungi durata de viata a bateriei – in multe cazuri de 4 ori chiar. Motivul este faptul ca fiecare celula a unei baterii litiu-polimer este incarcata la un nivel de tensiune. Cu cat este mai mare procentul de incarcare, cu atat este mai mare nivelul de tensiune. Cu cat stocheaza mai multa tensiune o celula, cu atat este supusa unui stres mai mare. Acest stres va rezulta in mai putine cicluri de descarcare. De exemplu, Battery University sustine ca o baterie incarcata 100% va avea doar 300-500 de cicluri de descarcare, in timp ce o baterie incarcata la 70 % din capacitatea sa va permite 1.200-2.000 cicluri de descarcare.

Buchmann ar trebui sa stie cel mai bine. Compania sa sponsorizeaza Battery University. Site-ul este destinat tuturor celor care doresc sa stie mai multe despre baterii. Nu doar incarcarea constanta micsoreaza durata de viata a bateriei. In timp ce bateriile se degradeaza in mod natural, caldura accelereaza, de asemenea, degradarea. Caldura extrema poate determina celulele sa se extinda si sa fiarba. Kyle Wiens de la iFixita a declarat: „Supuneti bateria la caldura timp indelungat si aceasta nu va mai avea aceeasi durata de viata”.

Puteti preveni aceasta degradare mentinand capacul laptopului deschis. De asemenea, o idee ar fi sa nu-l tineti in poala in timp ce bateria este la incarcat.

Acestea sunt cateva sfaturi foarte simple. Buchmann admite ca nu este foarte usor sa folosesti bateria in intervalul 40-80%. „Ideal ar fi sa va incarcati bateria doar pana la 80% din capacitate si, daca trebuie sa calatoriti, atunci puteti face o exceptie si sa mergeti pana la 100%”, a mai afirmat acesta.

O cautare rapida a unei aplicatii pentru Windows si OS X care sa notifice utilizatorul atunci cand bateria este 80% incarcata, dar si la 40% descarcare, nu a condus la niciun rezultat. O solutie ar fi calcularea timpului in care o baterie ajunge de la 80% la 40% si apoi sa setam o alarma. Pare usor complicat, insa daca astfel facem economie si lungim si durata de viata a bateriei, atunci merita.

Share.
Avatar of Mihaela Savu

Pasionata de lumea virtuala, am decis sa ma alatur acestui proiect indraznet, care sper ca va va oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.