In anul 2011, utilizatorii de telefoane si tablete din intreaga lume au descarcat aproximativ 18 miliarde de aplicatii cu o valoare de 15 miliarde de dolari. Piata dezvoltatorilor de aplicatii este deschisa oricarui furnizor, de oriunde ar fi acesta, cu o cerere imensa si venituri dublate anual. Pe piata dezvoltatorilor de aplicatii sunt prezenti si dezvoltatori romani.

aplicatii pentru dispozitivele mobile

Doi tineri romani, Stefan Cristian Filip si Raul Andrisan au infiintat in 2010 propria companie, NextRoot si au lansat in mai anul trecut aplicatia Instamap ce permite utilizatorilor de produse Apple sa vada in timp real fotografiile postate prin intermediul API Instagram.

„Eram atrasi de universul Apple si am invatat in timpul liber cum se pot dezvolta aplicatii pe platforma iOS”, afirma Raul Andrisan.

Aplicatia lansata de acestia a fost lansata initial pentru iPad si a fost descarcata din luna mai si pana in octombrie anul trecut de 5000 de ori. Aplicatia a fost pusa la dispozitia utilizatorilor la un pret de 1.99$, scazand comisionul Apple de 30%, cei doi antreprenori incaseaza in jur de 1.4$ pentru fiecare aplicatie vanduta.

„Asta inseamna in cinci luni 6.720 de dolari”, afirma Filip.

Filip afirma ca pana la jumatatea acestui an compania o sa obtina venituri de 25.000 de euro din domeniul aplicatiilor mai ales ca au lansat o noua aplicatie.

In Romania sunt poate cateva mii de astfel de dezvoltatori dar deocamdata nu exista date concrete in aceasta analiza.

Unul dintre cel mai mare jucator din acest domeniu este furnizorul iQuest ce a avut in anul 2011 venituri de un milion de euro din vanzarea de aplicatii mobile, in jur de 7% din cifra de afaceri a companiei.

Cea mai cunoscuta aplicatie dezvoltata in Romania este Trip Journal, o aplicatie creata de Clujeni, aceasta permite utilizatorilor sa aiba acces la informatii actualizate din locurile pe care le viziteaza. In urma cu 3 ani, aceasta aplicatie a fost desemnata de Google una dintre cele mai bune zece aplicatii din lume dezvoltata pentru Android. Trip Journal este folosita de peste 500.000 de utilizatori.

„Dezvoltarea unei aplicatii nu se opreste dupa lansarea in app store pentru ca utilizatorii cer noi functionalitati pe care dezvoltatorii le livreaza in versiuni imbunatatite ale acesteia”, afirma Cornelius Brody, fondatorul si directorul general al iQuest.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.