Free cookie consent management tool by TermsFeed

Un comisarul irlandez pentru protectia datelor si un moderator din Germania au confirmat faptul ca Facebook-ul a respectat promisiunea facuta.

Conform IDG News Service, Facebook a sters toate datele europene de recunoastere faciala, au confirmat  joi vestea un irlandez, comisar insarcinat cu protectia datelor, si un moderator german, dupa ce au revizuit parti din codul sursa al retelei sociale.

„Am revazut recent codul sursa si procesul de executare utilizat pentru stergere si putem confirma ca am fost multumiti de procesele utilizate de Facebook pentru a sterge sabloane, in conformitate cu angajamentul sau”, a declarat Ciara O’Sullivan, purtatoarea de cuvant a Biroului comisarului irlandez insarcinat cu protectia datelor, intr-un e-mail. Sediul international Facebook este in Irlanda, lucru care face ca astfel compania sa fie supusa legii protectiei datelor personale din Irlanda si Uniunea Europeana (si, de asemenea, avantajoaselor impozite pe profit irlandeze).

Retea de socializare a anuntat in septembrie anul trecut ca va sterge toate datele de recunoastere faciala pe care le stocheaza despre utilizatorii sai europeni, mergand dincolo de recomandarile facute de catre comisarul irlandez de a-si ajusta politica de confidentialitate. Facebook a declarat, la momentul in care a oprit deja caracteristica de recunoastere faciala pentru utilizatorii noi din UE, ca va sterge sabloanele pentru utilizatorii actuali pana la 15 octombrie.

Facebook foloseste tehnologia de recunoastere faciala pentru a sugera utilizatorilor pe cine ar trebui sa „tag-iasca” in fotografii. Aceasta caracteristica a fost, de asemenea, suspendata temporar si in Statele Unite, anul trecut. Dar joia trecuta, Facebook a anuntat ca va reactiva aceasta caracteristica pentru toti utilizatorii din SUA pentru „a-i ajuta sa-si identifice cu usurinta un prieten intr-o fotografie.”

Intr-adevar, faptul ca Facebook a eliminat datele a fost confirmat, de asemenea, de catre comisarul pentru Protectia Datelor si Libertatea Informatiei din Hamburg, a declarat Ulrich KA1/4hn, sef al departamentului tehnic DCP Hamburg, joi. Acesta, la randul sau, a revizuit parti ale codului sursa pentru a confirma stergerea datele de recunoastere faciala, desi el a adaugat ca el ar putea vorbi doar despre partea germana a cazului.

„Am cerut confirmarea si dovada ca Facebook chiar a sterg datele”, a declarat KA1/4hn, care a adaugat ca procesul a durat ceva timp din cauza problemelor cu ingineri Facebook din SUA.

„La început, Facebook a trimis o parte din codul sursa, fara a explica nimic recenzorilor”, a spus KA1/4hn. „Dupa ce a primit informatii suplimentare, insa, autoritatea pentru protectia datelor din Hamburg este acum multumita ca Facebook a sters datele, a continuat acesta”.

„Ne-am dorit sa fim foarte siguri ca acest lucru s-a intamplat, asa ca nu ne-am grabit”, a spus KA1/4hn.

Ca o consecinta, DCP Hamburg a renuntat la demersurile sale indreptate impotriva tehnologiei de recunoastere faciala folosita de Facebook, demersuri care fusesera reluate in august, cand DPC concluzionase ca Facebook nu este dispus sa stearga datele stocate de recunoastere faciala a utilizatorilor existenti, date care au fost adunate fara acordul explicit al utilizatorilor.

„Pentru moment, lucrurile sunt clare”, a spus KA1/4hn.

Facebook nu a putut comenta imediat despre schimbul codului sursa cu autoritatile insarcinate cu protectia datelor, dar un purtator de cuvant al unei agentii de relatii publice reprezentand Facebook a spus ca este „desigur, adevarat” ca datele au fost sterse. Nu exista planuri „pentru moment”, de a reactiva recunoasterea faciala din nou in Europa, a spus acesta.

Share.
Avatar of Mihaela Savu

Pasionata de lumea virtuala, am decis sa ma alatur acestui proiect indraznet, care sper ca va va oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.