Free cookie consent management tool by TermsFeed

O nouă dispută s-a iscat în lumea jocurilor de noroc: se cheamă loot box, așa-numitele „cutii de pradă”, și jocurile gacha, extrem de populare pe tot întinsul Asiei, cu precădere în Japonia.

Iar dilema a cuprins instituțiile statelor vestice, care nu știu cum să încadreze noile tendințe de pe piața divertismentului și, prin urmare, nici cum să le impoziteze corespunzător.

„Lootbox-urile sunt obiecte virtuale, folosite în jocurile online, care conțin premii non-monetare, cu ajutorul cărora jucătorul își poate îmbunătăți experiența de joc sau poate avansa un nivel. Pentru a face acest lucru, totuși, jucătorul trebuie să le cumpere, adesea cu o plată în valută reală”, se arată în descrierea „cutiilor de pradă”.

Din punct de vedere fiscal, toți se întreabă dacă pot fi sau nu calificate drept jocuri de noroc. Aspectul de urmărit ale legătură cu faptul că jucătorul nu are de unde să știe care este premiul aflat în „cutia de pradă”, înainte de a plăti prețul.

Companiile de jocuri folosesc P2W și sisteme „loot box” pentru a crea copiilor dependență față de jocurile lor și de a cheltui banii părinților

Comparație internațională: cum se întâmplă în alte țări

La nivel internațional, problema este abordată nuanțat. În Țările de Jos, după ce în 2018 Autoritatea pentru jocuri de noroc clasificase unele forme de loot box drept jocuri de noroc, supunându-le legilor care reglementează loteriile și aparatele de slot, recent a fost depusă o moțiune care ar putea duce țara să blocheze „cutiile de pradă” pentru minori. Potrivit semnatarilor moțiunii (aparținând a 6 forțe politice diferite), loot box-urile „manipulează utilizatorii minori și îi împing să efectueze micro-tranzacții”.

În Marea Britanie, în 2019, Comitetul britanic pentru digital, cultură, media și sport a recomandat, de asemenea, ca loot box-urile să fie reglementate ca formă de jocuri de noroc. Iar în 2020, o comisie parlamentară specială a prezentat un raport cu paragrafe dedicate în mod special loot box-urilor, concluzionând că a fost demonstrată legătura dintre loot box și jocurile de noroc compulsive. În răspunsul oficial, autoritățile britanice s-au limitat însă la a invita operatorii să se autoreglementeze, pentru a evita intervenția viitoare a guvernului.

În Germania, în 2021, Bundestag-ul a votat în favoarea unei reforme a Legii privind protecția tinerilor, reglementând dinamica „asemănătoare cu jocurile de noroc”, inclusiv loot box-uri.

Foto imagine loot box interzis
Loot box-urile interzise persoanelor sub 18 ani

Amenzi mari în Spania

În Spania, conform unui proiect de lege recent propus de guvern privind jocurile de noroc, „cutiile de pradă” vor deveni în curând interzise minorilor. În acest scop, va fi introdusă o metodă de verificare a vârstei utilizatorului și se va impune o limită maximă a cheltuielilor care pot fi efectuate. Dezvoltatorii vor fi, de asemenea, obligați să dezvăluie procentele de obținere a diferitelor articole potențial incluse în „cutiile de pradă”. Iar în cazul unor încălcări, companiile vor trebui să plătească amenzi cuprinse între 25.000 și 100.000 de euro.

În Italia, Autoritatea pentru Concurență și Piață și-a exprimat opinia cu privire la această problemă, adoptând noi standarde de transparență pentru jocurile video în care există achiziții în joc, cu o atenție deosebită celor cu sisteme de loot box, impunând obligația de a furniza informații care indică ratingul jocului și să afișeze o notificare prin care se informează utilizatorul cu privire la posibilitatea unor plăți suplimentare de bani în timpul jocului.

Ministrul Spaniei Alberto Garzon
„Realitatea este că în spatele jocurilor video există un sub-joc foarte asemănător cu jocurile tradiționale de noroc, care prezintă un risc pentru sănătate.” – Alberto Garzón, Ministru Afacerilor Consumatorului din Spania

Gachapon, la orice colt de stradă în Tokyo

Evoluția reglementărilor privind fenomenului loot box nu este singura provocare. Un caz aparte reprezintă jocurile gacha. Jocurile gacha s-au născut în Japonia, în 2010, inspirate de automatele gachapon, foarte populare în Țara Soarelui Răsare și în alte țări asiatice.

Gachapon-urile sunt distribuitoare care contin capsule in interiorul cărora sunt jucării (la Tokyo, pot fi zărite la fiecare colț de stradă), oferind câștiguri determinate întâmplător, la introducerea unei monede.

Jocurile gacha funcționează la fel, dar în lumea virtuală. Se încarcă jocul, se cumpără pachete prin microtranzacții în joc și se obțin recompense aleatorii care vă pot ajuta în joc. Pe scurt, jocurile sunt gratuite, dar pentru a progresa trebuie să plătiți.

Fotografie Jocuri gacha
Previzualizare: exemple de jocuri gacha

Practic, atât loot box-urile, cât și jocurile gacha fac parte din fenomenul mai larg al jocurilor freemium, unde ideea de profit este tocmai aceea a microtranzacțiilor. Un software este freemium (termen compus din free + premium) dacă poate fi utilizat fără plată, cu o parte din caracteristici, pe timp nedefinit, dar care are mai multe caracteristici avansate a căror activare necesită plată.

În jocurile freemium, în ultimă instanță, este posibil să descarci jocul și să-l pornești gratuit, dar apoi, în timpul jocului, cu formula de „achiziții in-app”, se oferă posibilitatea de a obține upgrade-uri. Dezvoltatorul (și compania care acționează ca intermediar), așadar, câștigă nu atât din achiziția directă a aplicației, cât din timpul dezvoltării acesteia. Se discută, în aceste cazuri, de supunerea lor la o taxă pe divertisment.

Share.

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.