Am pregătit pentru tine, în acest articol, top 10 seriale românești, astfel încât să-ți fie mult mai ușor să găsești un serial românesc bun atunci când cauți unul. Bineînțeles, termenul de „bun” este subiectiv, însă, când am făcut acest top seriale românești, am luat în calcul foarte multe variabile care în cele din urmă fac viabilă ierarhizarea lor: multe dintre seriale ori au câștigat Premiile TV Mania pentru cel mai bun serial românesc, ori au fost nominalizate la ele.
Acestea se acordă, în principal, bazându-se pe rating-urile publicului și feedback-ul acestuia. Totuși, în top am inclus și recomandări personale de seriale românești care, deși nu sunt chiar atât de populare, nouă ne-au plăcut foarte mult, motiv pentru care nu am fi putut să nu le recomandăm.
Trebuie să recunoaștem că, în general, mulți dintre noi nu ne uităm la seriale românești. Sau, în principal, la televizor, deoarece despre asta-i vorba – fie că ne raportăm la filme românești vechi, emisiuni de divertisment sau alte chestii de acest gen. Totuși, trebuie să recunoaștem și faptul că, de-a lungul timpului, țara noastră a avut (și încă are), actori deosebit de buni, scenariști de seamă și regizori dintre cei mai de renume.
De altfel, chiar sunt multe filme românești apărute pe Netflix, ceea ce a ajutat, într-o mare măsură, la creșterea popularității lor. În orice caz, predilecția spre a vedea seriale, pelicule și ecranizări străine este justificabilă și chiar ușor de înțeles: ne place diversitatea, și e bine că se întâmplă acest lucru!
Așadar, iată top 10 seriale românești pe care, după părerea noastră, ar trebuie să le vizionezi!
Vlad
Vlad, serialul de pe PRO TV, a câștigat Premiile TV Mania pentru cel mai bun serial românesc pentru doi ani la rând: în 2019 și în 2020. Serialul a avut premiera pe data de 25 februarie 2019, difuzat pe PRO TV, și chiar de la primul episod a captat atenția publicului. De fapt, în sine, reprezintă o adaptare (destul de fidelă, ce-i drept) a serialului turcesc Ezel.
Pe lângă asta, distribuția serialului cuprinde o serie de actori de renume din țară, cu realizări atât la nivel național, cât și internațional, printre care Tudor Chirilă, Adrian Nartea, Tudor Oprișan, Maria Obretin, Florin Oprițescu. Serialul are 65 de episoade, care se-ntind de-a lungul a patru sezoane (ultimul episod a fost difuzat pe data de 6 decembrie 2021 și a avut peste 1.3 milioane de telespectatori). Primul episod al sezonului patru a avut aproximativ 2 milioane de telespectatori.
Las Fierbinți
Serialul de comedie intitulat Las Fierbinți a făcut furori în țara noastră. De altfel, sitcomul realizat în regia lui Dragoș Buliga, ce a debutat pe data de 1 martie 2012, a atras publicul încă de la primul episod. De-a lungul timpului, a câștigat Premiile TV Mania pentru cel mai bun serial românesc în anii 2021, 2018 și 2017.
Mihai Mărgineanu, care a compus și tema muzicală „Zarița Zanga”, apare în distribuția serialului, alături de o gamă foarte largă de alți actori de renume, ce, cu talent și ușurință, reușesc să redea întocmai viața neaoșă din mediul rural românesc: o viață simplă, în care orice mic lucru se poate transforma într-o adevărată tragedie. Chiar își merită locul în acest top seriale românești și, dacă ar fi să ne gândim mai bine, chiar ar fi trebuit să fie primul menționat. În orice caz, ordinea este aleatorie.
Oportuniștii
În regia lui Sorin Misirianțu, cu Ramona Dumitrean, Sorin Misirianțu, Ioan Isaiu, Cristian Bogdan și Radu Lărgeanu, serialul Oportuniștii (2018), difuzat pe Prima TV, se recomandă a fi „un film despre noi”. Ce-i drept, este destul de greu, sincer, să nu te regăsești într-un asemenea film, în care protagoniștii încearcă să se descurce, „exact ca orice român”.
Povestea a cinci prieteni – Ema Laibăr, Neluțu, regizorul Misirianțu, patronul Costică Crăiță-Mândră – ale căror idealuri (să devină o vedetă renumită, să devină un oportunist, tipul cu pretenții artistice, un patron de șaormerie și ginerele acestuia), dintre cele mai diverse și neașteptate, îi transformă în „adevărați oportuniști”. Dincolo de a fi un serial de comedie, este un serial despre prietenie și puterea acesteia, o „radiografie a cetățeanului de rând”.
Adela
Adela este un alt titlu pe care l-am inclus în top 10 seriale românești datorită faptului că a fost nominalizat, de foarte multe ori, la Premiile TV Mania pentru cel mai bun serial românesc. Produs de Ruxandra Ion, prin compania Dream Film Production, pentru Antena 1, acesta a avut premiera pe 14 ianuarie 2021. În regia lui Radu Grigore, Bogdan Mihail Dumitrescu și Ruxandra Ion, serialul urmărește povestea Adelei și Andreei, două surori care, încă din copilărie, au fost de nedespărțit. Dar totul se schimbă în momentul în care una dintre ele află că, de fapt, este fiica unui om înstărit – iar asta înseamnă că destinul ei trebuie să fie mult diferit față de ce-i oferă, în momentul de față, viața.
În distribuția serialului se numără Mihai Călin, Mara Oprea, Oana Moșneagu, Marian Râlea, Anca Sigartău, Ioana Abur, dar și alți actori care fac ca, în cele din urmă, Adela să fie un serial chiar convingător și plăcut pentru a fi urmărit.
Moldovenii
Moldovenii face parte din acele seriale românești recomandate în urma feedback-ului telespectatorilor: rating-ul imens pe care episoadele, de-a lungul timpului, l-au înregistrat, precum și numeroasele nominalizări la Premiile TV Mania pentru cel mai bun serial românesc.
Difuzat pe Kanal D, serialul urmărește aspectele vieții cotidiene a sătenilor, cu tot ceea ce înseamnă aceasta: atmosferă, culoarea mediului rural, efervescența oamenilor, într-o comunitate dominată de „mai marii satului” – preotul, dascălul, primarul și, în cele din urmă, omul de rând care încearcă să-și ducă viața în încercarea de a înțelege cele mai revoluționare tehnologii care ajunse aici, în lumea satului, provoacă uimirea tuturor. Este un serial de comedie destul de interesant, deși credibilitatea actorilor ar putea fi pusă, deseori, sub semnul întrebării. În orice caz, îți stârnește hohote de râs!
Sacrificiul
Acest serial, produs tot de către Ruxandra Ion (care a produs și Adela), pentru Antena 1, prin aceeași casă de producție, a avut premiera pe data de 11 septembrie 2019, iar ultimul episod a fost difuzat pe 10 decembrie 2020.
De-a lungul a mai bine de un an, acest serial în genul dramă a atras atenția a numeroși telespectatori, nu doar datorită distribuției complexe (Gabi Ciocan, Dorian Popa, Claudiu Istodor, Mihai Gruia Sandu, Oana Zăvoranu, Julia Marcan, Tudor Roșu, Damian Drăghici), ci și faptului că a fost destul de complex în ceea ce privește acțiunea și conflictele interioare (și exterioare). Sacrificiul a fost făcut după un scenariu de Ruxandra Ion, Simona Macovei și Radu Grigore. Rolurile principale au fost interpretare de Oana Cârmaciu, Denis Hanganu și Daniel Nută. În total, serialul are 2 sezoane, fiecare cuprinzând câte 28 de episoade.
Umbre
Schimbând puțin registru și trecând în sfera recomandărilor (mai) personale, un titlu pe care n-am putut să nu-l surprindem în top 10 seriale românești este Umbre, creat de către Bogdan Mirică și Igor Cobileanski.
Distribuit de HBO Max, această dramă românească urmărește povestea genială, complexă și extrem de neașteptată a unui taximetrist, Relu (Șerban Pavlu), care câștigă bani drept recuperator pentru un mafiot din mediul local. Pe de altă parte, Gina (Maria Obretin), soția sa, nu cunoaște acest lucru. Însă totul se schimbă când, dintr-un accident, Relu omoară un om – în acest moment, știe că trebuie să iasă cât mai curând din afacerile murdare în care s-a băgat. Însă, odată intrat în acest joc, cu greu mai poți ieși din el – iar Relu se regăsește prins la mijloc, între două lumi care, cu forțe egale, trag din amândouă părțile. Chiar este un serial pe care vi-l recomandăm fără niciun dubiu!
Ruxx
Difuzat tot pe HBO Max, Ruxx (2021) este un serial sub forma unei drame moderne – un serial românesc despre relații, despre generația noastră, care trăiește într-o țară aflată cu o dinamică bizară: cu un picior în trecut, iar cu celălalt într-un viitor parcă mai roz. Serialul urmărește, în principal, povestea personajului omonim, Rux (Raluca Aprodu), care încearcă să-și echilibreze viața în timp ce se împarte între familie și locul de muncă solicitant pe care-l are. În același timp, are o relație la distanță.
Astfel, încearcă să plece din România și să meargă la Los Angeles, însă se pare că, pentru ea, lucrurile trebuie să fie altfel: este atrasă în cel mai mare proiect al soțului ei, și anume campania electorală a soției sale în ocuparea locului de primar al capitalei. Un serial care reușește să redea foarte bine dramele interioare ale tinerilor, situațiile în care ne putem regăsi și cât de greu este să-ți găsești identitatea într-o lume care, de altfel, este pierdută de identitate. Își locul în top seriale românești!
Bani negri (pentru zile albe)
În regia lui Daniel Sandu, Bani negri a avut premiera pe 22 septembrie 2020, pe HBO Go (devenit, ulterior, HBO Max) și urmărește povestea a doi prieteni care, în glumă, vorbesc despre un presupus jaf pe care își propun să-l comită.
Totuși, gluma lor nevinovată este auzită – și, evident, greșit interpretată, până când cei doi prieteni ajung în situația de a pune, pe bune, la punct un jaf, planificându-l și executându-l ca la carte: complet nepregătiți (atât pentru marea lovitură care le va schimba viața, cât și pentru consecințele aferente acesteia). Cu Alexandru Papadopol, Cristian Bota, Medeea Marinescu, serialul românesc de comedie te prinde de la primul episod!
Rămâi cu mine
Ultimul titlu din top seriale românești este Rămâi cu mine, care este un serial dramatic, profund, ce urmărește relațiile dintre oameni și încercările acestora atât de a-i cunoaște pe ceilalți, cât și de a-și găsi adevărata natură interioară. Opt tineri își caută dragostea, prietenia, fără a ști că, de fapt, doresc să-și regăsească identitatea, acel „eu” interior pe care l-au pierdut. Deși are doar 13 episoade, fiecare episod este deosebit de intens și reușește să redea, într-o mare măsură, un București real, dar parcă mai optimist și mai frumos.
În distribuție îi regăsim pe Iulia Lumânare, Aureliu Surulescu, Monica Ciută, Andi Vasluianu, Lucian Ifrim, Cosmina Stratan, Antonia Ionescu Micu, Stela Popescu. De asemenea, îi întâlnim și pe William Hope. În esență, este un serial despre natura umană, despre pasiunile, temerile, fricile, visurile și acele forțe exterioare care ori ne pun piedică, ori ne stimulează să ne ascultăm chemările interioare și să ne depășim fricile, transformându-ne visurile în realitate. Nouă ne-a plăcut la nebunie!
Acesta este top 10 seriale românești alcătuit din seriale românești ale căror popularitate este susținută de numeroșii telespectatori care le urmăresc, cât și din seriale pe care ne-am văzut și care ne-au plăcut extraordinar de mult.
Iată și alte seriale românești care au captat atenția publicului:
- Valea Mută (2016) – Dramă, Thriller;
- Triplusec (2018) – Comedie;
- Profu’ (2019) – Comedie;
- Videochat (2020) – Comedie;
- Clanul (2022) – Acțiune, Dramă, Thriller;
- Groapa (2023) – Acțiunea, Comedie, Dramă;
- Lia, soția soțului meu (2023) – Dramă, Romantic;
- Camera 609 (2023) – Comedie, Romantic;
- Bravo, tată! (2023) – Comedie;
- Brigada Nimic (2023) – Comedie;
Așteptăm în secțiunea de comentarii recomandările tale privitoare la alte seriale românești. Până atunci, vizionare plăcută și mulțumim pentru vizită!