MediaTek a anunțat cel mai nou cipset mobil din seria Helio X. MediaTek Helio X30 folosește tehnologia de fabricație pe 10nm (ca și comparație, modelul anterior, Helio X20 folosește tehnologia de fabricație pe 20nm). MediaTek este o companie care dezvoltă constant noi soluții mobile de procesare iar noul cip mobil Helio X30 are 10 nuclee.

Procesorul MediaTek Helio X30 folosește o arhitectură denumită „three islands”. Arhitectura include patru procesoare Cortex-A73 de 2,8GHz, patru procesoare Cortx-A53 de 2,2GHz și două procesoare Cortex-A53 de 2GHz.

Helio X30 este capabil să folosească până la 8GB capacitate a memoriei RAM amplasată în patru sloturi LPDDR4X, este capabil să înregistreze clipuri video la rezoluție 4K, poate reda clipuri video la rezoluție 4K pe 30fps mulțumită procesorului video PowerVR tXTP-MT4 care rulează la o frecvență de 850MHz. Cipsetul poate lucra cu un sistem dual de camere foto care folosește senzori cu rezoluții de până la 28MP.

Pe lângă noul cipset high-end Helio X30, MediaTek a anunțat și cipsetul Helio P20 și P25 dar detaliile despre acestea sunt foarte puține. Helio P25 este o variantă a modelului Helio P20 care rulează la o frecvență mai mare. Helio P20 este fabricat folosind tehnologia pe 16nm și includ opt nuclee Cortex-A53 de 2,3GHz, procesor grafic Mali-T880 care rulează la frecvența de 900MHz și poate lucra împreună cu până la 6GB capacitate de memorie RAM de top LPDDR3.

Cipul are suportul hardware pentru accelerarea video HEVC și poate decoda clipurile video la rezoluții 4K și 30Hz și este capabil să facă înregistrări video la rezoluție 4K folosind codec-ul h.264.

Noul procesor high-end MediaTek Helio X30 va fi disponibil în primul trimestru al anului viitor. Primele dispozitive care vor putea folosi procesorul Helio X30 le putem vedea lansate undeva prin vara anului viitor.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.