Au trecut peste trei luni de cand Opera a anuntat ca renunta la propriul motor de redare web Presto in favoarea Webkit, acelasi utilizat de Apple Safari si Google Chrome™. Desi versiunea pentru Android™ a fost lansata de prin Martie, astazi compania a nuntat prima versiune a browser-ului pentru Windows si Mac. Sub denumirea de Opera Next, browser-ul a fost creat dintr-un scratch bazat pe Chromium 28.

Aceasta versiune particulara a Chromium ruleaza deja pe motorul WebKit, ceea ce inseamna ca Opera Next este sustina de acesta. Compania a specificat ca in timp ce aplicatia este foarte stabila, a fost lansata ca versiune beta si ca ne putem astepta la actualizari rapide in urmatoarele saptamani.

Prima schimbare pe care o observam este interfata simplificata. Bara de adrese si caseta de cautare sunt combinate in una singura in timp ce bookmark-urile sunt implementate in fereastra Speed Dial unde aveti si posibilitatea de a adauga mai multe linku-ri in foldere – o schimbare de design ce a aparut prima data in versiunea pentru Android.

A mai imprumutat tab-ul „Discover” ce afiseaza continut de la surse populare de pe web. Intre timp, Stash lasa utilizatorii sa salveze pagini pentru mai tarziu dar, nu ca Instapaper sau Pocket se pare ca nu este creat pentru afisarea continutului cel mai vizualizat. In schimb, Opera spune ca va salva locatia, date meta si un screenshot al paginii apoi va plasa informatiile intr-o lista ce se poate restrange pe pagina de start a browser-ului. Tab-ul Stash poate afisa informatii dupa keyword si/sau scanat vizual dupa continut.

Alta noutate notabila este modul „off-road” – un mod browser bazat pe proxy ce utilizeaza memoria cache a serverului pentru limitarea traficului – navigarea provata, blocarea ferestrelor pop-up si link-ul Opera pentru setarile de sincronizare.

Este notabil faptul ca odata cu tranzitia catre Chromium si Blink, vechile extensii Opera nu mai sunt suportate si in schimb, doar un mic numar de extensii API Chromium sunt disponibile momentan. Printre acestea, compania a mentionat Evernote, Feedly, Disconnetct, lastPass, WOT, Ghosterry si cottonTracks.

Desi avem o imbunatatire majora in viteza si compatibilitate, multi fani ai browserului vor observa cateva functionalitati lipsa ca Opera Notes, RSS si optiunile de personalizare. Nu este clar daca compania are planuri pentru a implementa unele dintre functionalitatile ale versiunilor vechi in noul browser Opera Next.

Opera Next 15.0 poate fi descarcata gratuit pentru Windows si Mac de pe opera.com.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.