Probabil stim cu totii ca materia si antimateria sunt dusmani mortali; asta se intampla deoarece particulele echivalente ale acestora (ca protonii si antiprotonii) se distrug reciproc la contact. Cercetatorii au descoperit noi indicii care arata faptul ca materia si antimateria se inteleg foarte bine in anumite circumstante. Oamenii de stiinta sustin ca au reprezentat cu succes particula Majorana, o particula ce exista atat ca materie cat si ca antimaterie in acelasi timp. Echipa de cercetatori a creat aceasta particula plasans un sir de atomi de fier pe un superconductor formand astfel perechi de electroni si antielectroni – facand exceptie un sigur electron la finalul sirului.

Descoperirea nu schimba fizica cuantica peste noapte. Sunt necesare multe teste pentru a demonstra ca particula Majorana este diferita si nu doar o alta particula de materie sau antimaterie. Majorana nu poate exista in afara unui superconductor; descoperirea nu reprezinta dovada ca aceasta exista in natura.

Daca acest experiment va fi un succes ar putea introduce o a 3-a categorie de particule in ecuatie si poate provoca multi cercetatori. Mai multi fizicieni cred ca neutrino sunt particulele Majorana iar pentru a dovedi asta este nevoie de multi ani de cercetari.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.