Free cookie consent management tool by TermsFeed

Orange si Agentia de Informatii a Frantei (DGSE) au cooperat in mod ilegal de cativa ani. Potrivit unui articol publicat de Edward Snowden si a unei investigatii a publicatiei Le Monde, DGSE a avut acces la toate datele operatorului mobil Orange de cativa ani.

Orange este operatorul mobil ce conduce piata in Franta avand peste 26 de milioane de clienti; acesti clienti au comunicat cu zeci de milioane de alti utilizatori din alte retele. Aproape orice utilizator din Franta este ingrijorat de aceste relatari. Nici o agentie Franceza nu a facut vreo declaratie referitoare la relatiile dintre Orange si agentiile de spionaj ale Frantei, datele culese sunt impartite si cu alte agentii din lume, ca GCHQ din Anglia.

Statul Francez detine 27% din actiunile operatorului mobil dar acesta a operat ca o companie privata de multi ani iar cand vine vorba de date furate, compania functioneaza ca si cand ar fi detinuta de stat. Angajatii Orange au ajutat DGSE sa creeze si sa dezvolte noi unelte pentru culegerea si analiza datelor. Contrar PRISM, acesta nu este doar o intelegere intre guvern si marile companii de internet, aceasta este o asociere de comun acord ce este valabila de 30 de ani.

Atat guvernul Frantei cat si Agentia DGSE nu au comentat relatarile din presa iar Directorul Orange, Stéphane Richard a declarat ca nu avea la cunostiinta despre ce facea DGSE, acesta a oferit angajatilor DGSE la Orange pentru a se conforma cu legea. ALte trei companii telecom importante din tara au negat existenta unor programe similare.

In luna Iulie a anului trecut, Le Monde a descoperit ca Franta detine un program asemanator PRISM din SUA ce colecteaza cantitati uriase de date – colecteaza istoricul apelurilor, destinatarii si marimea mesajelor text, subiectelor mesajelor email etc. Programul are ca tinta comunicatiile telefoanelor mobile, mesajele de tip email si date de la gigantii internetului ca Google, Facebook, Apple, Microsoft si Yahoo.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.