Free cookie consent management tool by TermsFeed

Qualcomm, Nvidia si Broadcom vor lansa procesoare ARM pe 64 biti anul viitor. Telefonul Apple iPhone 5S a fost primul smartphone echipat cu un procesor ARM bazat pe arhitectura de 64 de biti, fapt ce a dus la crearea unui trend al urmatoarei generatie de dispozitive high-end. Samsung a anuntat deja ca Galaxy S5 va folosi un cip bazat pe arhitectura 64 de biti.

Multumita arhitecturii pe 64 de biti, memorie aditionala poate fi adresata. Sistemele de operare pe 32 de biti sunt capabile sa adreseze pana la 4Gb de memorie RAM pe cand cele pe 64 de biti pot suporta destula capacitate. Procesoarele desktop au facut tranzitia la arhitectura pe 64 de biti cu cativa ani in urma.

Dispozitivele mobile vor trece prin aceeasi tranzitie fapt ce va necesita redezvoltarea aplicatiilor existente pentru a pute utiliza potentialul maxim hardware oferit de procesoarele bazate pe 64 de biti. In mod natural, aplicatiile compilate pentru sistemele pe 32 de biti vor fi suportate doar ca nu vor beneficia de noile tehnologii.

Pe la jumatatea anului viitor, toti marii producatori de procesoare mobile ARM vor avea dispozibile si versiuni quad-core pe 64 de biti. Suntem cu totii nerabdatori razboiul producatorilor pentru suprematie.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.