Dacă ai probleme cu tastatura laptop-ului atunci este posibil ca aceasta să fie defectă și va fi nevoie să o schimbi. Procedeul de schimbare a tastaturii laptop-ului nu este chiar atât de dificil precum sună. Dacă ai răbdarea necesară poți să îți schimbi sigur, în comfortul propriei case, tastatura defectă și nu ai nevoie nici de prea multe ustensile pentru a începe.

Ai un laptop cu taste care nu mai funcționează normal sau unele din ele lipsesc? Poate ar fi cazul să îi schimbi tastatura.

O tastatură pentru laptop nu este foarte scumpă, prețurile pot începe de la 30 de lei pentru modelele mai vechi iar procedura de schimbare nu este una foarte complicată.

Tastatura laptop-ului poate fi cumpărată de la diferite magazine online; este recomandat să cauți cu atenție modelul care se va potrivi laptop-ului, să selectezi layout-ul dorit (poți găsi tastaturi dedicate limbii române, engleze dar și altele).

Fiecare laptop este diferit, așa că nu am o listă cu pașii exacți care trebuie urmați dar, în mare parte, procedeul presupune înlăturarea a câtorva șuruburi, eventual a vreunui capac și deconectarea mufei tastaturii, urmând să ca noua tastatură să fie conectată urmând pașii în sens invers pentru a încheia procesul de schimbare.

Deconectează laptop-ul de la sursa de alimentare și înătură bateria înainte de a continua.

După ce au fost luate aceste simple măsuri de siguranță poți începe să cauți, pe partea de jos a carcasei laptop-ului, șuruburi care trebuie desfăcute înainte de a înlătura tastatura.

De obicei, aceste șuruburi sunt marcate cu o mică imagine reprezentativă a unei tastaturi sau cu litera „K” de la „Keyboard”. Caută șuruburile marcate cu atenție deoarece acestea ar putea fi ascunse și în compartimentul bateriei. Este posibil ca șuruburile care fixează bateria să fie ascunse sub capacele care acoperă unitatea de stocare, memoria RAM sau procesorul laptop-ului. În funcție de modelul de laptop pe care îl ai, tastatura ar putea fi fixată și cu șuruburi care sunt ascunse sub capacul de jos, așa că va fi nevoie să îl înlăturați definitiv pentru a continua.

Chiar dacă ai găsit șuruburi care fixează tastatura de laptop, aceasta mai este fixată de carcasa laptop-ului cu ajutorul unor mici „urechi” laterale. Va fi nevoie să cauți aceste „urechi” pe marginea tastaturii și să încerci să depărtațezi ușor tastatura de carcasă.

Urechi laterale conectare tastatura laptop
Urechi laterale conectare tastatura laptop

După ce tastatura este liberă, pasul următor este acela de a desface mufa care conectează tastatura de placa de bază a laptop-ului. Deconectează cablul tastaturii cu atenție.

Cablu conectare tastatura laptop
Cablu conectare tastatura laptop

Procedura de montare se va face în sens invers celei de demontare. Mai jos am lăsat un clip video demonstrativ filmat de Marc Roberge care poate fi de folos.

Accesorii precum tastatura laptop, baterie pentru laptop, încărcătoare dar și multe altele le puteți găsi pe orice magazin online.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

2 comentarii

  1. Avatar of Vio

    Nu stiu daca ma poate ajuta cineva dar mie mi-a sarit claputa aia care prinde tastatura. Credeti ca o mai pot pune la loc? Multumesc

  2. Avatar of hontu ionut
    hontu ionut on

    am incercat sa-mi schimb singur tastatura si era sa fac laptopul praf pentru ca am conectat panglica invers.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.