Free cookie consent management tool by TermsFeed

LibreOffice este o suita office gratuita ce ruleaza pe orice sistem de operare. Daca nu doriti sa cumparati o licenta pentru Microsoft Office sau Apple iWork sau daca nevoile office necesita licente gratuite in locul celor comerciale atunci LibreOffice este cea mai buna solutie.

Mai multe imagini pe pagina noastra de Facebook: Facebook.com/TechCafeRo

LibreOffice este un descendent al OpenOffice.org, acum Apache OpenOffice, dar OpenOffice este pe departe la fel de bun sau elegant ca LibreOffice. Daca doriti documentele in cloud, Google Docs va poate oferi cea mai buna solutie, oferindu-va totodata optiuni de editare low-end dar LibreOffice este singura solutie gratuita, pentru desktop ce merita mentionata. Asta nu inseamna ca este perfecta dara este o solutie excelenta ce poate rula indiferent de sistemul de operare.

LibreOffice ruleaza pe desktop sub sistemele de operare Windows, OS X si Linux. Ruleaza chiar si pe mai vechile Mac-uri ce folosesc procesoare PowerPC in locul Intel. Versiunile pentru Android si iOS sunt in lucru dar nu vor fi disponibile pana in anul 2014. LibreOffice 4.0, cea mai recenta versiune are o interfata foarte asemanatoare cu versiunile 3.x dar are o multitudine de noi optiuni ce nu sunt vizibile cu rolul de a ajuta mutarea catre era tabletelor si ofera noi API-uri destinate companiilor sau programatorilor guvernelor pentru interactionare.

Aceasta suita este singura suita office non-Microsoft ce poate deschide fisiere Microsoft Works si Microsoft Publisher, deschide fisiere create de vechiul WordPerfect pentru Mac. Suita oferita de LibreOffice va ofera posibilitatea de editare text, foi de calcul si prezentari intr-un design asemanator Microsoft Office inainte de versiunea 2007 unde a fost introdusa noua interfata Ribbon.

Similaritati si denumiri:

  • Microsoft Word: Writter
  • Excel: Calc
  • Access: Base
  • Powerpoint: Impress
  • o aplicatie grafica: Draw
  • editor de ecuatii: Math.

LibreOffice trateaza editorul de ecuatii ca o aplicatie separata dar este si destul de integrata in Writer sau in alte aplicatii incluse. Daca doriti introducerea unei formulte in documentele Writer atunci apare o fereastra Math ca un panou in cadrul Writer.

Microsoft si Apple a depus mult efort in designul interfetelor Office pentru a fi usor de navigat. LibreOffice mai are inca de lucru. Multe meniuri sunt mai separate decat ar trebui sa fie. La nivel de compatibilitate, LibreOffice face o treaba impresionanta. Puteti deschide documentele create cu Microsoft Office la o fidelitate rezonabila.

Majoritatea documentelor importate sunt intacte, poate va fi nevoie de catva ajustari pentru spatii si margini. Despre restul tipurilor de documente totul marge destul de bine: foile de calcul Excel sau prezentarile Powerpoint.

LibreOffice ofera functionalitatile ce le poate cere orice utilizator Office de nivel mediu.

Este utila pentru o editare normala a documentelor avand in vedere ca doar specialistii au nevoie de functiile mai avansate oferite de MS Office. Avand in vedere pretul sau: zero, este o suita extraordinara si nu o sa aveti nici o ezitare in folosirea acestei alternative.

Viziteaza libreoffice.org pentru detalii.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Un comentariu

  1. Avatar of IVsergiu

    Da este bun pentru un utilizator care nu are prea mari pretentii. Eu folosesc versiunea portabila si sunt multumit, mai au cei drept de lucru, dar avand in vedere ca e gratuit se merita. Ecuatiile complicate sun mai dificil de introdus si nu are la fel de multe optiuni cu grafice ca Excelul, dar cum spunea si autorul, pentru un utilizator obisnuit e suficient.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.