Free cookie consent management tool by TermsFeed

Sub dictonul ”The Space Gravity Experience is Here”, compania de construcții spațiale Orbital Assembly își propune să ducă experiențele de călătorie la un cu totul alt nivel: unul stelar, cu vedere spre sistemul solar, care ar putea revoluționa viitorul călătoriilor. Pare o experiență uimitoare să te trezești într-o cameră de hotel șic, lejeră, cu vedere spre alte plante din sistemul nostru solar, nu? Mai mult ca sigur!

Compania cu sediul în Statele Unite ale Americii a dezvăluit noi informații și planuri în ceea ce privește curajoasa idee a unui „hotel spațial”, ale cărei proiecte au fost demarate încă din anul 2019. Prezentat inițial și în premieră de către compania californiană GateWay Foundation (pe-atunci numindu-se Von Braun Station), conceptul futurist costă în mai multe modele conectate prin ascensoare, alcătuind o roată rotativă care, teoretic, ar orbita în jurul Pământului.

De altfel, Orbital Assembly își propune, în momentul de față, să lanseze nu una, ci chiar două astfel de stații spațiale cu cazare pentru turiștii care vor să experimenteze la maximum adrenalina: Voyager Station, care ar putea găzdui până la 400 de persoane și ar putea fi deschisă, dacă lucrurile merg conform planurilor, în 2017, și Pioneer Station, cu o capacitate de doar 28 de persoane, care ar putea fi operațională și utilizabilă în doar 3 ani, în 2025.

Mai mult decât atât, Orbital Assembly spune că nu vrea să se oprească doar în domeniul turismului, ci că își propune să administreze și „un loc de afaceri” spațial, care să găzduiască nu doar turiști din întreaga lume (evident, care își permit o astfel de „vacanță”), ci și birouri, mici companii și întreprinderi care vor să-și ducă afacerea la un cu totul alt nivel, unul, literalmente, la înălțime.

Turismul spațial, mai aproape decât oricând

De fapt, turismul în spațiu, dacă ar fi părut cândva science-fiction, acum este mai posibil decât oricând. În ultimul an, fondatorul companiei Virgin, Richard Branson, a zburat în spațiul suborbital alături de compania sa Virgin Galactic, în timp ce actorul William Shatner (Star Trek) a devenit cea mai în vârstă persoană care a ajuns în spațiu datorită unei „excursii” susținute de către Blue Origin.

Deși, evident, ne dăm seama că prețul aferent unei astfel de călătorii este de-a dreptul ieșit din comun, ceea ce ar reprezenta un impediment imposibil de trecut pentru multe persoane, ne putem lua încă de pe acum gândul de la un astfel de „concediu solar”. Cu toate acestea, Tim Alatorre, directorul operațional al Orbital Assembly, crede că această barieră se va atenua pe măsură ce turismul spațial va lua avânt și, încetul cu încetul, va deveni mult mai accesibil.

„Scopul (nostru) a fost întotdeauna acela de a face posibil ca un număr cât mai mare de oameni să trăiască, să lucreze și să se dezvolte în spațiu. Pioneer Station ne va oferi posibilitatea ca oamenii să experimenteze atmosfera spațiului, cadrul acesteia, la o scară mult mai mare, mult mai repede, iar dacă lucrurile vor funcționa, atunci Voyager Station își propune să aducă în spațiu mult mai multe persoane”, a declarat Alatorre într-un interviu. Spațiile de birouri și facilitățile pentru cercetarea spațiului sunt printre obiectivele principale ale lui Alatorre, susținând că este „un câștig pentru ambele părți”, deoarece, evident, obiectivele sale depind de finanțarea externă.

Orbital Assembly își propune ca stațiile să semene cu o roată rotativă care orbitează în jurul Pământului. De asemenea, Alatorre a explicat principiile tehnice, mecanice și fizice ale stației Voyager, spunând că „funcționează ca o găleată plină cu apă care se rotește”. „Stația se rotește, împingând conținutul stației în afara perimetrului (acesteia), la cel cum poți roti o găleată plină cu apă: apa, deși se mișcă, rămâne la locul ei”.

Astfel, în apropierea centrului stației, nu ar exista gravitație artificială, dar pe măsură ce te deplasezi spre exteriorul acesteia, senzația de gravitație va crește. Deoarece stația Pioneer va fi mult mai mică, nivelul de gravitație va fi mult diferit, spune Alatorre. În continuare va exista ceea ce el numește „confortul gravitației artificiale”, cum ar fi dușurile, posibilitatea de a mânca stând jos, dar spațiile cu gravitație mică vor permite și multă distracție, „ciudățenii spațiale”.

Orbital Assembly Corporation, video demonstrativ al viitoarei stații Voyager

Un plan bine pus la punct

Schițele interioare pentru ambele stații sugerează, de fapt, o arhitectură interioară care nu s-ar deosebi semnificativ de un hotel de cinci stele de pe Pământ, doar că va avea în plus o priveliște ieșită din comun. Alatorre, care are studii în arhitectură, a declarat că estetica hotelului a fost un răspuns direct la filmul lui Stanley Kubrick, 2001: Odiseea spațială, numind planul „o schiță a ceea ce n-ar fi trebuit realizat vreodată de către om”. Deși sună a scenariu de film science-fiction, ce ne mai poate surprinde în ziua de astăzi?

„Cred că scopul lui Stanley Kubrich a fost de a evidenția discrepanța dintre tehnologie și umanitate și astfel, evident în mod intenționat, a făcut stațiile și navele foarte sterile, curate și absolut extraterestre”. Numele original al hotelului spațial, Von Braun Station, a fost ales deoarece conceptul a fost inspirat din desenele vechi de 60 de ani ale lui Wernher von Braun, inginer aerospațial pionier al tehnologiei rachetelor, întâi în Germania, apoi în Statele Unite. Cu toate acestea, nu și-au putut permite asocierea cu numele lui von Braun.

Când locuia în Germania, von Braun a fost implicat în programul nazist de dezvoltare a rachetelor, așa că denumirea hotelului spațial după numele său a fost o alegere controversată. „Stația nu este cu adevărat despre el, ci se bazează pe design-ul său, iar nouă ne plac contribuțiile sale din domeniul științei și explorării spațiului”, a declarat fostul director executiv al Orbital Assembly, John Blincow, care nu mai este asociat companiei.

„(…) Voyager este mult mai mult decât atât. Aparține viitorului”, afirmă el. Excursiile spațiale și intruziunile suborbitale au devenit ceva obișnuit în ultimii ani: Blue Origin, Virgin Calactic și compania lui Elon Musk, SpaceX, organizând astfel de călătorii. Alatorre a declarat că echipa sa „a vorbit cu toată lumea” din industria spațială despre posibile colaborări. „Singurul lucru care le lipsește tuturor acestor companii este destinația, nu-i așa?”, a întrebat el retoric. „Este ca și cum ai vrea să vezi Marele Canion, treci cu mașina pe lângă el și te întorci acasă”, ceea ce înseamnă că, într-adevăr, marile companii ar avea nevoie de un astfel de „hotel spațial”.

În trecut, Stația Spațială Internațională (ISS) a găzduit turiști, inclusiv primul turist spațial din lume, Dennis Tito, în anul 2001. Dar Alatorre sugerează că ISS este, în primul rând, dedicat cercetării, deci este un fel de loc de muncă, pe când hotelul spațial al Orbital Assembly se adresează unei nișe diferite, a agrementului și relaxării. „Nu va fi ca și cum ai merge la o fabrică sau la un centru de cercetare”, ci totul ar trebui să se simtă „ca un vis science-fiction”. „Nu vor fi cabluri peste tot, ci doar un spațiu confortabil în care te vei simți ca acasă”.

Planeta Pământ din spațiu
Un exemplu de priveliște pe care viitorii „locatari spațiali” o vor putea admira in viitor

Colonizarea spațiului: moft sau necesitate?

În timp ce miliardarii pompează, constant, bani în spațiu, colaborând chiar continuu pentru a-l coloniza există, de asemenea, o reacție puternic negativă împotriva „turismului spațial”, multe persoane sugerând că respectivii bani ar putea cheltuiți mult mai practic pe Pământ. Alatorre a sugerat că „o mulțime de tehnologii care schimbă viața și pe care le folosim zilnic”, cum ar fi GPS-ul, există întocmai datorită explorării spațiului. De asemenea, Alatorre a afirmat că traiul în spațiu va implica „crearea unor societăți durabile, închegate”.

„Aceste tipuri de sisteme cu circuit închis vor schimba cultural modul în care oamenii se gândesc la utilizarea resurselor”, a afirmat el. Cu alte cuvinte, este vorba despre faptul că, în societatea actuală, în lumea actuală, consumăm foarte multe dintre resursele mediului înconjurător, neoferind naturii timpul de care are nevoie pentru a se regenera, pentru a-și reveni. Consumând exhaustiv, poluând în mod patologic, am adus în pragul extincției zeci de specii de animale și, încetul cu încetul, ne vom aduce pe noi înșine în pragul colapsului. Abordarea unui comportament sustenabil, prietenos cu natura, este soluția cea mai viabilă și practică.

„Mediul nostru nu este doar Pământul, ci întregul sistem solar. Există atât de multe resurse acolo încât, pe măsură ce începem să folosim și să valorificăm aceste resurse, standardul de viață aici – pe Pământ – va fi mult îmbunătățit. Viața noastră se va schimba colosal”, afirmă el. Chiar dacă, în prezent, costul unui astfel de bilet este extrem de ridicat, Alatorre susține că turismul spațial „nu va fi doar pentru miliardari”. „Facem tot ce putem pentru ca aventura spațială să fie accesibilă tuturor, nu doar celor bogați”.

Cu toate acestea, în afară de costurile imense, există și alte obstacole care stau în calea creării unei „comunități spațiale”, printre care determinarea gradului necesar de gravitație artificială și respectarea parametrilor actuali în ceea ce privește expunerea la radiațiile din spațiu. Totuși, având în vedere că turiștii nu vor sta, neapărat, mai mult de câteva săptămâni, Alatorre sugerează că acest lucru nu va avea un impact neapărat asupra vizitatorilor, ci va fi, mai degrabă, o problemă mult mai serioasă pentru cei care vor lucra în stația spațială.

Un fost astronaut NASA, Jeffrey A. Hoffman, care lucrează acum la Departamentul de Aeronautică și Astronautică al MIT, a declarat că un mare obstacol al turismului spațial este reprezentat de incertitudinile și temerile privitoare la siguranță. „Sunt entuziasmat de ideea că mult mai mulți oameni vor putea experimenta ideea de a fi în spațiu și chiar sper că această experiență îi vor ajuta să restabilească legătura necesară cu planeta pe care trăim”, a spus Hoffman. De asemenea, el a sugerat că popularitatea acestui concept va crește exponențial odată cu realizarea primelor lansări spațiale. „Când se va răspândi vestea și primii călători își vor spune poveștile – nimeni nu va mai putea rezista tentației”.

Jeffrey Hoffman
Jeffrey A. Hoffman, prelegere in Elveția, anul 2019

Într-adevăr, ideea sună absolut formidabil, și este surprinzător cât de curajoși se dovedesc a fi unii oameni. Cu toate acestea, chiar dacă turismul spațial este un concept încă prematur, aflat la început, nu putem să nu luăm în calcul numeroasele lansări suborbitale care au avut loc de-a lungul anilor. Lucrurile, oricum, nu s-au întâmplat peste noapte, iar la astfel de idei mărețe lucrează zeci, poate chiar sute de oameni avizați. Pe măsură ce proiectul avansează, noi posibilități ni se deschid în fața ochilor. Dar, oare, nu am mers prea departe? Voi ce credeți? Așteptăm, în secțiunea de comentarii, părerile voastre!

Share.
Avatar of Catalin Calugaru

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Un comentariu

  1. Avatar of Geroge

    Lesin, cat o sa coste, 10 milioane de dolari? :))))) si o sa-l ieftineasca la 5, asta o sa zica ei ca e „accesibil”… O ia razna lumea asta.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.