Un salt cuantic in eficienta nanoparticulelor

salt cuantic

Noi cercetari au deblocat secretele eficentelor nanomaterialelor, asta inseamna materiale cu particule foarte mici, ce vor imbunatati viitorul dezvoltarii senzorilor chimici utilizati in industria chimica si inginerie.

Intr-un studiu international, Universitatea din Melbourne si Institutul National de Standarde si Tehnologie din SUA au gasit parechi de nanoparticule apropiate din aur ce se pot comporta ca “antene optice“. Aceste antene concentreaza stralucirea luminii pe acestea in regiuni foarte mici localizate in golul dintre acestea. Cercetatorii au dezvoltat o noua tehnologie pentru detectarea acestor nivele de lumina.

Cercetatorii au gasit geometria precisa a parechilor de nanoparticule ce maresc concentratia de lumina rezolvand o arie destul de dezbatuta din fizica cuantica. Aceasta geometrie determina eficienta nanoparticulelor ce pot fi folosite ca senzori chimici ce pot detecta chimicale din aer si apa.

Ken Crozier, un profesor la catedra de Fizica si Inginerie Electronica de la Universitatea din Melbourne a spus: “Pana acum acestea au fost doar doua teorii opuse referitoare la spatiul dintre nanoparticule ce poate concentra multa lumina dar acum avem si tehnologia de a le testa.”.

Studiul a fost publicat in Nature Communications si ofera oamenilor de stiinta o intelegere mai profunda despre fizica nanomaterialelor.

Autorul sef, Dr. Wenqi Zhu, de la Institutul National de Standarde si Tehnologie din SUA a efectuat acest studiu sub supervizarea lui Crozier ca doctorand la Universitatea Harvard si a spus “Am gasit limita superioara a concentratiei luminii pentru nanoparticulele fabricate.“.

Profesorul Crozier a spus ca “Aceasta cercetare ese importanta pentru ingineri si oameni de stiinta ce lucreza in industria nanoparticulelor.“.

Alte articole

Răspunde

Adresa de email nu va fi făcută public. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu asterix *.
Citește Politica de confidențialitate pentru detalii suplimentare despre confidențialitatea datelor tale.

Mergi sus