Un studiu UCSF arata ca jocurile video ne intineresc

O multime de efecte negative ale jocurilor video au fost subliniate de-a lungul timpului – efectul Peter Pan, hiper-violenta, insingurarea individului etc. – dar tineretea lor ar putea face exact ceea ce a promis Nintendo Brain Age: sa imbunatateasca functiilor cerebrale ale persoanelor in varsta.

De peste patru ani, cercetatorii de la Universitatea din California, San Francisco, au studiat un grup de oameni carora li s-a cerut sa joace un anumit joc video personalizat, acestia avand sarcina sa conduca un vehicol si sa identifice semnele rutiere in timp ce pe altele sa le ignore. Nu este vorba de jocul Grand Theft Auto, dar s-a dovedit faptul ca atentia distributiva scade odata cu inaintarea in varsta. Cu toate acestea, dupa antrenamentul cu jocul video, subiectii cu varste cuprinse intre 60 si 80 de ani i-au intrecut pe cei de varsta lor care nu mai jucasere inainte astfel de jocuri. Mai mult chiar, aceasta experiența a produs beneficii in functionalitatea creierului in viata de zi cu zi.

Acest lucru nu este o simpla intamplare. Ca dovada, oamenii de stiinta au folosit electroencefalograf pentru a monitoriza subiecti mai in varsta si au constatat ca, in timpul jocului, activitatea valului theta – asociat cu atentia – din cortexul prefrontal semana cu cea a unui tanar adult. Aceste descoperiri ar putea ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga care zone ale creierului “ar putea si ar trebui” sa fie manipulate pentru a imbunatati functiile cognitive, ca de exemplu memoria.

Studiul a fost publicat in revista Nature si vina sa intareasca cercetari similare care au avut loc in luna mai, cercetari in care, de asemenea, s-a folosit un joc greu de concentrare si a avut rezultate asemanatoare.

Alte articole

Răspunde

Adresa de email nu va fi făcută public. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu asterix *.
Citește Politica de confidențialitate pentru detalii suplimentare despre confidențialitatea datelor tale.

Mergi sus