Cercetatorii de la Stanford Security Laboratory au descoperit o serie de vulnerabilitati de securitate in senzorii telefoanelor inteligente. Acestia au descoperit faptul ca accelerometrele, difuzoarele si microfoanele pot fi depistate (fiecare avand semnalul sau unic) cu dispozitive speciale care functioneaza asemenator cookie-urilor (browser web) cu exceptia ca acesti senzori nu pot fi dezactivati.

Vulnerabilitatea de securitate din accelerometre – un senzor foarte mic de miscare regasit in majoritatea telefoanelor mobile inteligente – se bazeaza pe faptul ca fiecare are o imperfectiune unica ce difera de la dispozitiv la dispozitiv. Un site poate citi miscarea data de accelerometru, identifica „amprenta” sa si poate stoca informatiile despre dispozitiv pe propriile servere permitand astfel urmarirea dispozitivului.

Metoda poate sau nu poate fi deja utilizata de companiile de publicitate, agentii de spionaj sau alte diferite companii iar faptul ca cercetatorii de la Standford au descoperit aceasta vulnerabilitate este destul de probabil ca si alcineva sa fi facut descoperirea. Momentan nu exista nici o metoda de a sterge sau masca identitatea unui accelerometru.

Cercetatorii au mai descoperit ca si microfoanele sau difuzoarele au semnaturi unica (frecvente unice de raspuns) ce pot fi folosite pentru identificarea unui dispozitiv. Acestia nu sunt singuri cercetatori ce au facut descoperiri de acest gen, o echipa de cercetare din Germania a descoperit ca si semnalele radio din telefoane emit „semnaturi” unice datorita interferentelor cu amplificatoarelke de radiofrecventa, oscilatoare sau a mixerelor de semnal prezente pe placile telefoanelor.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.