Microsoft va oferi o actualizare gratuita la Windows 10 – urmatoarea versiune a sistemului de operare – pentru utilizatorii Windows 8.1 si pentru utilizatorii Windows 7, conform companiei prin intermediul conferintei de prezentare a sistemului de operare cu cateva ore in urma.

In primul an in care noul Windows 10 va fi disponibil, compania va actualiza sistemele Windows 8 la Windows 10 gratuit, potrivit lui Terry Myerson, vice-presedintele sistemelor de operare de la Microsoft. Actualizarea se va aplica si utilizatorilor Windows 7 dar si dispozitivelor ce ruleaza Windows Phone 8.1.

Optiunea de actualizare va fi disponibila gratuit doar in primul an. Microsoft va anunta ulterior pretul pentru upgradeul de la un sistem mai vechi Windows.

„Ne gandim la Windows ca la un serviciu. Acum dezvoltatorii pot targeta fiecare dispozitiv Windows.” a spus Myerson la evenimentul de prezentare din Redmond.

Microsoft Windows 10 este o incercare de a recupera greselile companiei de la lansarea Windows 8, noua versiune include un meniu de start mai atractiv; acesta este o combinatie intre clasicul meniu de start si modernul mediu de start al Windows 8.

Mai mult de 50% din sistemele desktop din lume ruleaza Windows 7, aproape 20% inca ruleaza Windows XP, un sistem de operare vechi de peste 14 ani iar Windows 8.1 a ajuns la procentul de 10%.

Producatorii hardware au incercat dintotdeauna sa ofere actualizari gratuite pentru a pastra clientii aproape de ecosistemele acestora. Apple, de exemplu, ofera gratuit atat Mac OS cat si iOS dar si multe din uneltele de productivitate si administrare foto.

Odata cu Windows 10, Microsoft spera sa inspire clientii sa caute produsele create de companie, nu doar sa ii faca sa creada ca trebuie sa le foloseasca.

„Un singur Windows”

Compania simplifica in mod agresiv intreaga platforma, folosind viziunea „un singur Windows” a directorului Satya Nadella ce promite ca urmatoarea versiune a sistemului va rula pe orice tip de dispozitiv existent pe piata. Pentru a realiza asta, Microsoft a facut schimbari importante in modul in care comunitatea de dezvoltatori va distribui, administra si dezvolta urmatoarea generatie de solutii software pentru fiecare dispozitiv – cu un magazin unificat si cu o singura cale in care utilizatorii pot descarca si accesa programele pe mai multe ecrane.

Alaturi de functiile imbunatatite ale Windows 10, la evenimentul organizat de Microsoft a fost prezentat si noul sau browser web denumit „Project Spartan„.

Noul browser include asistentul personal Cortana facandu-l astfel primul browser web cu un asistent personal integrat. Alaturi de Cortana, Spartan are o noua interfata mai simplificata, o unealta utila pentru citirea articolelor de pe web fara sa fie afisat si alt continut al respectivului site dar si unelte pentru editare, taguire sau snapshoturi ale unui site.

Ramaneti alaturi de noi, in zilele ce urmeaza va vom prezenta mai detaliat functiile prezentate de Microsoft pentru Windows 10.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.