Free cookie consent management tool by TermsFeed

Un nou software proprietar al NASA denumit OnSight va permite folosirea calculatoarelor si tehnologiei holografice sa suprapuna informatii si date de la roverul Martican Curiosity pe campul vizual al utilizatorului.

NASA si Microsoft au facut echipa pentru dezvoltarea OnSight, o noua tehnologie ce va permite cercetatorilor sa lucreze virtual pe Marte folosind tehnologia purtabila HoloLens de la Microsoft.

Dezvoltat de Jet Propulsion Laboratory (JPL) de la NASA in Pasadena, California, OnSight va oferi cercetatorilor o cale de a planui si lucra alaturi de roverul Curiosity conducand operatii stiintifice pe Planeta Rosie.

„OnSight va oferi cercetatorilor abilitatea de a merge si explora Marte direct din birourile acestora,” a spus Dave Lavery, directorul misiunii de la Mars Science Laboratory.

OnSight va folosi date reale de la rover si va extinde misiunea Curiosity prin crearea unei simulari 3D a mediului Martian unde oamenii de stiinta il pot explora. Cercetatorii din cadrul acestui program vor fi capabili sa examineze locul de lucru al roverului ca si cand acestia ar fi acolo, sa planuiasca noi activitati si sa previzualizeze rezultatele muncii acestora.

Sistemul OnSight foloseste hologramele pentru a afisa datele vizuale si datele roverului intr-un camp vizual. Sistemul holografic imperecheaza o lume fizica cu una generata de un sistem de calcul pentru crearea unui hibrid intre real si virtual.

Pentru a vizualiza acest ‘taram’ holografic, membrii misiunii Curiosity folosesc dispozitivul HoloLens de la Microsoft, lansat in aceasta saptamana, ce ii inconjoara cu imagini de la locatia roverului Martian. Acestia pot sa exploreze zona sau sa se apropie si sa priveasca din orice unghi terenul. Unealta ofera cercetatorilor si inginerilor abilitatea de a interactiona cu Marte intr-un mod mai natural, mai uman.

Efortul comun de a dezvolta OnSight alaturi de Microsoft a crescut de la un parteneriat pentru investigarea avansarilor in interactiunile om-robot. Echipa JPL responsabila de OnSight este specializata in sisteme de control al robotului si navei spatiale. Uneltele vor asista cercetatorii sa inteleaga mai bine mediul si zona de lucru al navei robot – ceva ce poate fi provicator cu suita acestora de unelte traditionala.

Sursa: NASA; Foto: NASA.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.