La inceputul saptamanii, Bluebox, o companie specializata pe securitatea datelor, a prezentat un nou raport ce a inclus testarea telefonului Xiaomi Mi 4. Din pacate pentru Xiaomi, rezultatele nu au fost bune deloc. Nu doar ca Bluebox a gasit malware instalat pe dispozitiv dar unele din fisierele daunatoare apar ca aplicatii Google. Chiar mai rau, acestia cred ca terte solutii au modificat telefonul bazat pe sistemul de operare Android.

Pe langa fisierele infestate gasite de specialisti, s-au mai gasit si „troieni„, fisiere periculoase ce ofera hackerilor acces la dispozitiv dar si adware ce apare ca fiind asemanator cu aplicatii Google verificate. Bluebox a verificat dispozitivul testat cu ajutorul aplicatiei „Mi Identification” pentru a se asigura ca acesta este unul original iar compania a gasit in toate testele efectuate. Semnaturile aplicatiilor instalate pe dispozitiv nu se potrivesc cu nici o cheie folosita de Xiaomi, asta i-a facut sa creada ca infestarea a fost facuta de terte-componente.

Andrew Blaich de la Bluebox a scris ca versiunea Android ce ruleaza pe Mi 4 nu este certificata, aceasta fiind o combinatie intre KitKat 4.4.4 si o versiune mai veche a sistemului de operare. Multe din problemele de securitate descoperite sunt corelate cu versiunile mai vechi ale sistemului de operare Android. Blaich a adaugat si faptul ca inca nu este clar daca dispozitivul primit a fost unul obisnuit primit de client sau un model de test.

Raportul de securitate a fost publicat pe site-ul Bluebox iar compania a primit un raspuns intarziat de la Xiaomi. Hugo Barra, vice presedintele Xiaomi, a scris ca ei cred ca Bluebox a testat un sistem de operare personalizat nestandardizat de Xiaomi, sistemele de operare folosite pe telefoane nu au acces la root si nu au preinstalate solutii ca YT Service, PhoneGuardService, AppStats etc. Directorul spune ca Bluebox a cumparat telefonul Mi 4 de la un retailer din China si asta ar insemna ca acesta a fost un dispozitiv modificat. Xiaomi isi vinde produsele doar prin intermediul magazinului online oficial si operatorii mobili selectati nu prin intermediul tertilor retaileri.

Compania Bluebox nu este convinsa in totalitate de explicatia oferita de Xiaomi.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.